Skip to content

TURUNKAN BERAT KETIKA BERPANTANG?

Ramai ibu berpendapat bahawa tempoh berpantang merupakan tempoh yang penting bagi ibu mengembalikan semula bentuk tubuh mereka menjadi asal. Ini kerana, ketika mengandung mereka akan mengalami kenaikan berat badan sama ada sedikit ataupun banyak.

Sesetengah ibu akan merasa sedih dengan kenaikan berat badan secara mendadak dan berazam untuk menurunkan berat badan mereka ketika berpantang namun tidak semua ibu berjaya membuat sedemikian.

Tempoh berpantang adalah tempoh berharga di mana ibu berpeluang mengembalikan semula kesihatan dan tenaga mereka. Bagi ibu yang ingin menurunkan berat badan, mereka perlu menanam azam yang kuat untuk menurunkan berat. Para ibu tidak perlu menurunkan berat badan sehingga menjejaskan kesihatan mereka dan pada masa yang sama penghasilan susu berkurang.

Ramai ibu menganggap bahawa mereka akan mengalami kenaikan berat badan jika mereka menyusu badan. Namun itu semua palsu belaka kerana pakar menyatakan bahawa para ibu dapat membakar lemak dengan aktiviti penyusuan tersebut.

Ibu yang berpantang kebiasaannya mengalami kenaikan dalam selera makan namun ibu perlu mengawal selera makan mereka dengan mengawal pengambilan kalori dan saiz serta jumlah makanan mereka.

Antara tips yang sering diberikan untuk ibu menurunkan berat badan ketik berpantang adalah :

  1. Tidak mengambil kalori secara berlebihan
  2. Sentiasa menyusu badan
  3. Tidur secukupnya
  4. Tidak berasa tertekan

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *