Skip to content

TURUNKAN BERAT BADAN KETIKA BERPANTANG

Ramai wanita berpendapat bahawa tempoh berpantang merupakan tempoh yang penting bagi wanita mengembalikan tubuh badan mereka ke bentuk asal. Ini kerana ketika mengandung mereka akan mengalami kenaikan berat badan sama ada sedikit atau pun banyak. Sesetengah para ibu akan berasa sedih dengan kenaikan berat badan secara mendadak dan berazam untuk menurunkan berat badan mereka ketika berada dalam tempoh berpantang. Namun ramai juga wanita yang tidak berjaya untuk berbuat demikian. Tempoh berpantang adalah tempoh dimana ianya merupakan satu peluang bagi para ibu untuk mengembalikan kesihatan dan tenaga mereka.

Bagi para ibu yang ingin menurunkan berat badan mereka dalam tempoh berpantang, mereka perlu mempunyai azam yang kuat untuk menurunkan berat badan mereka. Namun para ibu tidak seharusnya menurunkan berat badan mereka sehingga ianya menjejaskan kesihata mereka dan pada masa yang sama menyebabkan berlaku pengurangan susu badan mereka.

Namun ramai ibu menganggap bahawa mereka akan mengalami kenaikan berat badan jika mereka menyusukan badan bayi mereka tetapi ianya tidak bear kerana ramai pakar mengatakan bahawa para ibu dapat membakar lemak dengan menyusu badan. Ibu yang berpantang selalunya mengalami kenaikan dalam selera makan mereka namun mereka seharusnya mengawal selera makan mereka dengan mengawal pengambilan kalori dan saiz serta jumlah makanan mereka.

Antara tips yang sering diberikan untuk menurunkan berat badan ketika berpantang adalah dengan tidak mengambil kalori secara berlebihan, sentiasa menyusu badan, tidur dengan secukupnya tanpa berasa tertekan dan sebagainya.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *