Skip to content

TIPS YANG MOMMIES BOLEH CUBA UNTUK LEGAKAN SAKIT PERUT KETIKA NAK BERSALIN!

MOMMIES TAHU TAK CARA UNTUK LEGAKAN SAKIT PERUT SEMASA NAK BERSALIN?

Assalamualaikum dan selamat petang semua!

Harini Suraya Mothercare nak share tentang tips macam mana mommies boleh legakan sakit perut ketika nak bersalin!

Kontraksi pasti boleh menjadi tidak selesa. Tetapi adakah terdapat cara untuk membantu melegakan sakit bawah perut semasa mengandung sebelum melahirkan bayi? Teruskan membaca untuk mengetahui tips yang boleh mommies cuba.

________________________

10 TIPS ATASI SAKIT BAWAH PERUT SEMASA HAMIL

Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi kesakitan yang mommies rasakan semasa tempoh bersalin makin hampir:

1. Cari persekitaran yang menenangkan

Pilih lokasi bersalin yang memberikan mommies rasa selesa – dengan ruang untuk berjalan, mandi dan peralatan melegakan kesakitan seperti kerusi goyang, birth ball dan yang paling penting, katil di mana mommies boleh berehat.

2. Sokongan ahli keluarga

Sokongan berterusan daripada pasangan dan ahli keluarga menjelang kelahiran, terutamanya apabila berhadapan dengan sakit bawah perut pada usia kandungan 38 minggu, dipercayai dapat meningkatkan kesejahteraan emosi dan psikologi.

Ia secara tidak langsung membantu mengurangkan keperluan untuk pengambilan ubat tahan sakit dan pembedahan cesarean kecemasan, serta mengurangkan risiko proses bersalin yang berpanjangan.

Bakal ibu yang menerima sokongan juga akan mempunyai masa pemulihan yang lebih cepat selepas bersalin dan mengurangkan risiko kemurungan selepas bersalin.

3. Amalkan pernafasan berirama

Teknik pernafasan yang betul boleh membantu mengatasi kesakitan yang disebabkan oleh kontraksi. Mommies harus bernafas sepenuhnya dan pada kadar yang perlahan semasa kontraksi.

Selain itu, mommies boleh mencuba teknik pernafasan pantas – setiap 2 hingga 3 saat – selama 20 hingga 30 minit.

Luangkan masa sepanjang tempoh kehamilan mommies untuk mempelajari teknik pernafasan yang berbeza, visualisasi dan kaedah menenangkan lain yang boleh mommies gunakan semasa bersalin nanti.

4. Luahkan ketakutan

Adakah mommies bimbang tentang rasa sakit, ubat-ubatan atau hilang kawalan semasa bersalin?

Bercakap dengan ahli keluarga atau rakan yang telah ada pengalaman melahirkan anak. Mungkin mereka boleh berkongsi beberapa tips berguna untuk mommies.

Menyatakan kebimbangan boleh membawa kelegaan dan membantu mommies mengetahui penyelesaian praktikal yang mungkin menjadi pilihan.

5. Visualisasi boleh membawa kelegaan

Fokus pada perkara yang menggembirakan mommies, seperti wajah pasangan, foto inspirasi atau perkara yang mommies suka. Ini boleh melibatkan deria dan mengurangkan persepsi kesakitan yang dirasai.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa terapi integratif yang merangkumi visualisasi semasa bersalin boleh membantu mengurangkan keperluan untuk epidural, pembedahan cesarean kecemasan, dan tempoh bersalin.

6. Mandi air suam

American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) mendapati bahawa mandi air suam memberikan beberapa faedah, termasuk mengurangkan penggunaan epidural, menunjukkan bahawa air suam mengurangkan kesakitan.

Mandi air suam juga boleh membantu mommies berehat, terutamanya jika mommies duduk di atas sofa dan pancuran mandian diarahkan ke perut atau belakang badan. Ia juga dikatakan membantu mempercepatkan proses kelahiran.

7. Terus bergerak

Adalah dipercayai bahawa lebih banyak pergerakan akan membantu menjadikan proses bersalin lebih selamat. Dengan bergerak, mommies juga membantu badan untuk melegakan kesakitan.

8. Mampatan suam atau sejuk

Penggunaan pek suam atau sejuk mempunyai beberapa faedah untuk membantu melegakan kesakitan, malah merupakan amalan yang biasa.

Meletakkan mampatan suam pada perineum semasa bersalin dikatakan membantu mengurangkan kesakitan. Mommies juga boleh meletakkannya di bahagian bawah perut, pangkal paha, pinggul dan bahu.

Tiada pek suam? Jangan risau, mommies boleh gunakan stokin panjang yang bersih dan isi dengan beras, kemudian panaskan dalam ketuhar selama seminit. Pastikan tidak terlalu panas sebelum meletakkannya di atas perut.

Sekiranya mommies ingin mampatan sejuk, mommies boleh menggunakan sarung tangan getah yang diisi dengan ketulan ais. Ia juga berfungsi membantu melegakan kesakitan. Tetapi elakkan bahagian perut!

9. Urut perlahan-lahan

Minta pasangan mommies mengurut lembut dengan minyak atau losyen untuk membantu menenangkan diri dan melegakan kesakitan.

Mengurut lembut ke atas dan ke bawah bahagian belakang badan juga boleh melegakan kesakitan.

10. Cuppressure membantu mengatasi sakit bawah perut semasa hamil

Akupresur adalah salah satu kaedah bukan invasif untuk melegakan kesakitan. Ia dipercayai bermanfaat untuk melegakan kesakitan dan memendekkan proses bersalin dengan meningkatkan kekuatan kontraksi rahim.

Ini boleh dilakukan dengan meminta pasangan mommies melakukan akupresur dengan menekan atau mengurut titik tertentu pada badan.

Jika ragu-ragu, rujuklah doktor untuk mendapatkan kepastian.

Haa mommies dah tahu kan tips legakan sakit bawah perut ketika nak bersalin? Semoga bermanfaat!

cc: hellodoktor

https://hellodoktor.com/kehamilan/kelahiran-bayi/persediaan/sakit-bawah-perut-ketika-hamil/

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *