Skip to content

TIPS UNTUK IBU MENGANDUNG BULAN RAMADHAN

Berpuasa hukumnya wajib bagi setiap umat Islam yang sihat namun terdapat beberapa kelonggaran yang diberikan salah satunya kepada ibu mengandung. Kelonggaran ini diberikan bagi mengelakkan sebarang mudarat kepada kondisi kesihatan ibu dan anak dalam kandungan.

Tetapi pada masa yang sama mungkin juga ada di kalangan para ibu mengandung yang berasa sedikit risau tentang kesihatan badan dan bayi mereka. Kebanyakan ibu mengandung agak keliru sama ada untuk turut berpuasa atau tidak.

Jika anda bercadang untuk berpuasa, di sini ada beberapa tips untuk para ibu yang berpuasa ketika hamil. Cuba tips ini dan lihat bagaimana ia membantu memberikan anda tenaga sepanjang bulan Ramadhan.

1. BANYAKKAN MINUMAN AIR MASAK

Minum air masak yang banyak adalah penting buat orang yang berpuasa dan menjadi lebih penting buat ibu yang mengandung. Selepas masuk waktu berbuka puasa, anda perlu memperbanyakkan minum air masak.

Sama juga ketika bersahur. Jangan lupa untuk mendapatkan bekalan air masak untuk badan anda. Ia memastikan anda kekal hidrasi di siang hari.

2. PENGAMBILAN MAKANAN SEIMBANG

Anda perlu memastikan hidangan di dalam pingggan anda lengkap dari segi nutrisi. Karbohidrat kompleks seperti roti dan nasi. Makanan berasaskan protein seperti daging, ayam, ikan atau kekacang seperti lentil dan kacang pis. Sayuran atau ulam-ulaman. Kurangkan pengambilan gula tambahan.

Pengmbilan gula berlebihan akan menyebabkan paras gula dalam badan kita bertambah secara mendadak dan mudah untuk turun semula. Proses ini akan menyebabkan anda mudah pening dan mengantuk

3. JANGAN LUPA SAHUR

Sahur sangat penting bagi memastikan pembekalan tenaga optimum untuk seharian berpuasa. Sahur juga dapat membekalkan dengan nutrien penting dan tenaga yang anda perlukan untuk kekal cergas pada waktu siang. Ia akan mengurangkan simptom kelaparan seperti sakit kepala, pening, berasa lemah dan mengantuk ketika berpuasa.

Makan makanan yang mencukupi boleh menyempurnakan keperluan tenaga harian anda semasa berpuasa dan mengelakkan rasa lapar dan dahaga pada siang hari. Oleh itu, ambil masa yang cukup untuk dapat makan sahur.

4. JANGAN STRESS

Tekanan (stress) pada ibu mengandung adalah perkara biasa kerana merasakan banyak perubahan dari dalam badan dan emosi.

Lakukan perkara yang membuat hati anda gembira untuk memulihkan pemikiran positif anda. Kerana jika tekanan berterusan untuk masa yang lama boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti tekanan darah tinggi dan penyakit jantung. Tekanan semasa kehamilan juga meningkatkan potensi kelahiran pramatang atau kurang berat badan. Bayi yang dilahirkan pramatang atau badan kecil berisiko mengalami masalah kesihatan.

5. BANYAKKAN REHAT

Ibu mengandung perlu mendapatkan rehat secukupnya apatah lagi jika sedang berlapar dan dahaga. Elakkan daripada melakukan aktiviti berat bagi mengelakkan kepenatan.

Cari aktiviti di rumah yang tidak memerlukan banyak pergerakan dan membantu anda untuk berehat, contohnya dengan menonton televisyen, membaca buku dan lain-lain. Fokus pada melakukan aktiviti yang tidak terlalu sukar untuk minda. Meningkatkan hiburan dan tidak boleh terlalu banyak berfikir kerana ia boleh menjejaskan ibu mengandung.

6. ELAKKAN CUACA PANAS

Elakkan daripada melakukan aktiviti luar pada cuaca panas untuk mengelakkan pitam. Pastikan anda berada di tempat yang sejuk dan mempunyai pengudaraan yang baik. Menjaga suhu badan normal menghalang tubuh daripada menghasilkan peluh berlebihan yang mencetuskan kehilangan cecair badan. Hadkan aktiviti luar anda di bawah cuaca panas dan terik. Sekiranya perlu, gunakan kipas atau penghawa dingin untuk menyejukkan udara. Walau bagaimanapun, jangan terlalu terdedah kepada penghawa dingin kerana ia boleh menyebabkan dehidrasi.

7. HADKAN MINUMAN KAFEIN

Wanita hamil tidak disyorkan untuk mengambil minuman yang mengandungi kafein dan gula tambahan, terutamanya apabila berpuasa. Selain menyebabkan sakit kepala dan jantung berdebar, kafein juga menyebabkan dehidrasi. Minum teh dan kopi juga boleh mengurangkan paras besi yang boleh diserap pada badan. Jika anda tidak dapat mengelakkan minuman kafein, hadkan penggunaan kafein kepada tidak lebih daripada 200mg sehari atau bersamaan dengan dua cawan kopi segera.

8. VITAMIN YANG MENCUKUPI

Dengan makan diet yang sihat dan seimbang, anda akan mendapat nutrien yang diperlukan. Tetapi apabila hamil, badan akan memerlukan nutrien yang lebih penting, terutamanya kalsium, besi, vitamin D dan asid folik.

Vitamin bertujuan untuk menambah kecukupan pengambilan pemakanan anda. Pastikan anda makan makanan berkhasiat dan berikan vitamin tambahan untuk mengekalkan kesihatan dan perkembangan bayi dalam rahim.

9. ELAKKAN AKTIVITI BERAT & LAKUKAN SENAMAN RINGAN

Wanita hamil tidak dinasihatkan untuk melakukan pelbagai aktiviti berat semasa mengandung dan juaga berpuasa. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu sama ada sukan adalah aktiviti penting untuk wanita hamil. Senaman dijangka dapat membantu fizikal wanita hamil untuk menjadi sihat apabila menjalani proses kelahiran. Contoh aktiviti senaman seperti melakukan gimnastik atau yoga di rumah atau bersama-sama dengan rakan-rakan wanita hamil yang lain. Lakukan senaman ini pada sebelah petang sebelum berbuka puasa.

10. HADKAN MAKANAN PEDAS DAN BERLEMAK

Makanan pedas dan berlemak. Makanan pedas itu sendiri boleh menjejaskan perut kosong kerana berpuasa dan boleh mencetuskan asid perut, cirit-birit pada wanita hamil.

Makanan berlemak sememangnya sangat baik. Walau bagaimanapun, anda harus tahu bahawa anda makan makanan pedas dan mengandungi lemak berlebihan akan memberi kesan buruk kepada keadaan kesihatan anda. Makanan berlemak yang berlebihan semasa bulan puasa akan mencetuskan pengumpulan lemak yang tidak baik untuk kesihatan jangka panjang.

11. PENGAMBILAN KARBOHIDRAT KOMPLEKS

Berbeza daripada karbohidrat ringkas (nasi, roti atau pasta), karbohidrat kompleks mengandungi serat supaya anda boleh kenyang lebih lama. Makanan ini akan mengalami proses pencernaan yang lebih lama di dalam badan.

Oleh itu, pilih menu yang mengandungi sumber karbohidrat kompleks seperti gandum, roti gandum, beras perang, oat, sayur-sayuran dan buah-buahan.

12. KONSULTASI DENGAN DOKTOR

Sebelum membuat keputusan untuk menjalani puasa, anda berunding terlebih dahulu kepada doktor sama ada kesihatan anda memang menyokong puasa atau tidak untuk mengekalkan kesihatan badan dan janin tetap menjadi keutamaan.

Lakukan semakan kandungan sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk meminimumkan kejadian risiko berbahaya. Satu perkara yang perlu diingat, jangan memaksa diri anda untuk berpuasa jika anda tidak dapat melakukannya.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *