Skip to content

TIPS SENDAWAKAN BAYI

Selalu kalau selepas menyusukan si manja, ibu ada cuba sendawakan bayi tak? Jika tidak, ini cara mudah sendawakan bayi yang boleh dicuba. Percayalah, pasti mereka takkan meragam.

Bahagian penting dalam sesi penyusuan adalah untuk membuatkan bayi sendawa. Ini kerana ia bantu menyingkirkan sebahagian udara yang cenderung tertelan oleh bayi semasa menyusu. Bayi yang tidak disendawakan dan menelan udara terlalu banyak sering kali akan terjeluak atau memuntahkan kembali susu. Mereka juga sering meragam disebabkan ketidakselesaan yang dialami kesan kembung perut dan berangin. Sebab itulah penting untuk ibu ayah mengetahui cara mudah sendawakan bayi.

Sendawa adalah penting untuk dilakukan kepada bayi tidak kira pada siang atau malam hari. Adakalanya si manja mungkin terlelap ketika penyusuan, namun itu bukan bermakna anda tidak perlu sendawakan mereka. Bayi yang sudah dibantu untuk bersendawa dikatakan akan mendapat tidur dengan lebih lena. Tidak dinafikan, apabila si kecil tertidur semasa menyusu, ibu akan berasa serba salah. Risau seandainya pergerakan ketika cuba menyendawakan bayi akan membuatkan mereka terjaga, betul tak?

Walau apa pun, ibu masih perlu mencuba cara sendawakan bayi selepas menyusu selama beberapa minit sebelum meletakkan mereka kembali ke tempat pembaringan. Jika tidak, akan ada kemungkinan untuk mereka terjaga kerana rasa sakit disebabkan gas yang terperangkap. Sememangnya ada bayi yang tidak bersendawa, tidak kira sama ada dengan sendiri atau melalui bantuan anda. Seandainya, si manja berada dalam kelompok yang perlu disendawakan, ada pelbagai cara mudah sendawakan bayi yang boleh anda cuba walaupun ketika mereka sedang tidur.

CARA MUDAH SENDAWAKAN BAYI SELEPAS MENYUSU

  • Lindungi pakaian anda dengan meletakkan kain sebagai pelapik antara pakaian dan mulut bayi
  • Pastikan anda sentiasa menyediakan bekalan untuk pakaian, napkin bayi dan bib sekiranya si manja terjeluak
  • Kebanyakan bayi dapat disendawakan melalui tepukan atau gosokan lembut. Namun ada juga si manja yang mungkin memerlukan sentuhan yang lebih kuat sedikit untuk bersendawa
  • Fokuskan pada bahagian kiri belakang badan, yang merupakan posisi perut si kecil

POSISI TERBAIK

1. DI BAHU

Sandarkan bayi pada bahu anda. Letakkan sebelah tangan pada bahagian punggung si kecil sebagai sokongan untuk tubuh mereka. Kemudian, lakukan tepukan atau gosok secara perlahan di bahagian belakang tubuh mereka dengan tapak tangan sebelah lagi.

2. BARINGKAN BAYI PADA PEHA

Baringkan bayi secara meniarap pada pangkuan paha anda – perut si manja berada di sebelah kaki, manakala bahagian kepalanya di bahagian kaki lain. Angkat sikit bahagian dada dan letakkan sebelah tangan anda untuk menyokong dan memegangnya dengan selamat. Dengan sebelah tangan yang lain, lakukan gosokan atau tepuk perlahan belakang badan bayi sehingga mereka bersendawa.

3. POSISI DUDUK

Pegang bayi seperti dalam kedudukan duduk di atas pangkuan paha anda. Bongkokkan tubuh bayi sedikit ke hadapan. Berikan sokongan pada kepada dan dada mereka menggunakan sebelah tangan anda. Sebelah tangan lain pula, berikan tepukan atau gosok secara perlahan belakang badan si manja.

 4. SAMBIL BERJALAN

Posisi ini hanya disarankan untuk dilakukan kepada bayi yang sudah mampu mengawal kepala mereka sendiri. Anda boleh mendukung bayi pada bahagian dada dan biarkan muka si manja menghadap ke luar. Pastikan sebelah tangan anda memberikan sokongan pada bahagian bawah badan mereka. Letakkan sebelah tangan lain pada bahagian bawah perutnya untuk memberikan tekanan ringan.

CARA MUDAH SENDAWAKAN BAYI TIDUR

 1. DISANDARKAN DI ATAS BAHU

Merupakan kedudukan yang paling mudah jika ingin membantu bayi mengeluarkan gas ketika tidur tanpa membangunkan mereka. Letakkan mereka di bahu dan pegang bahagian bawah badan dengan selesa semasa anda menepuk atau menggosok belakang badan si manja.

2. SANDARKAN PADA DADA

Sama seperti kedudukan di atas, cuma bezanya bayi berada pada bahagian dada anda. Posisi ini mungkin lebih selesa jika anda sedang duduk di atas sofa. Bayi akan membengkokkan kakinya seakan posisi katak – ia sekali gus membantu mengeluarkan lebih banyak gas. Jika perlu, gosokan secara perlahan bahagian belakang si manja.

3. DI PANGKUAN ANDA

Dengan perlahan-lahan, letakkan bayi seperti posisi berbaring di pangkuan anda untuk membuatnya bersendawa. Tetapi anda harus ketahui, dalam posisi ini, si manja mungkin akan lebih cenderung mengalami muntah susu.

4. PADA LENGAN

Cara ini mungkin janggal, khususnya bagi mereka yang pertama kali bergelar ibu bapa. Tetapi cara sendawakan bayi selepas menyusu ini adalah teknik terbaik untuk bayi baru lahir atau si manja yang bersaiz kecil kerana tubuh mereka dapat muat dengan sebaiknya pada lengan anda. Pastikan kepala bayi berada pada bahagian sudut siku. Tepuk atau gosok perlahan belakang badan si manja sehingga mereka mengeluarkan gas.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *