Skip to content

TIPS MENYUSU BADAN DI TEMPAT AWAM

Assalamualaikum dan selamat pagi Mummies!

 Kongsian kali ini adalah tips menyusukan bayi di tempat awam. wink

Mummies rasa proses penyusuan yang dilakukan di tempat awam ni normal ke?

Ini adalah perkara normal dan akan dilalui oleh semua wanita. Walaupun masyarakat kita sudah semakin terbuka sekarang, namun kita masih lagi berasa ragu dengan penerimaan mereka.

Lagi satu, kita juga takut sekiranya bayi mula meragam dan menarik perhatian orang ramai. Elok-elok orang tak perasan, habis satu ‘mall’ dah pandang!surprised

Kita faham kerisauan itu berpunca dari orang penerimaan orang sekeliling serta perasaan diri Mummies sendiri yang mungkin malu kerana tidak biasa menyusukan bayi selain di rumah dan secara tidak langsung menggangu proses penyusuan.

Memanglah malu kan, dah orang yang kita tidak kenal lagi- lagi lelaki nampak kita menyusukan bayi. cry

Haaa jadi Mummies mesti tidak sabar nak tahu apa tips nya kan?

Jadi, tips yang praktikal untuk Mummies yang bakal dan bercadang menyusu badan di tempat awam kami kongsikan. Tips ini merupakan pengalaman sendiri, dan diselitkan juga beberapa tips popular yang dikongsikan oleh ibu-ibu lain di dunia maya.

Selamat membaca Mummies! kiss

_________________________________

1: Pilih pakaian yang selesa

  

Mummies boleh membeli atau menjahit pakaian menyusu khas yang mempunyai bukaan tersembunyi bagi penyusuan lebih mudah.

T-shirt longgar sering menjadi pilihan yang baik dalam situasi kasual, kerana Mummies hanya boleh mengangkat baju di satu sisi untuk memberi menyusukan bayi. Jika ia longgar, kain tambahan akan meliputi kebanyakan perut dan payudara Mummies.

Selain itu Mummies juga boleh memakai kemeja-T yang terdapat butang dibahagian depan.

2: Berlatih dihadapan cermin

Jika Mummies mengambil berat tentang menampakkan banyak kulit, ini mungkin akan meyakinkan Mummies bahawa ia tidak mungkin menjadi masalah. Menyusukan bayi merangkumi payudara Mummies dengan lebih cekap.

Mummies boleh cuba menyusu dalam pakaian yang berbeza untuk melihat mana yang berfungsi untuk Mummies dan bayi.

3: Pilih pemakaian dalam (bra) yang sesuai

Sekarang ianya lebih mudah kerana terdapat pelbagai jenis bra khas bagi ibu menyusu. Penggunaan bra ini adalah lebih mudah dan sangat membantu Mummies menyusu bayi dengan sempurna berbanding sebelum ini yang mungkin agak sukar untuk Mummies.

4: Senyum

Sekiranya Mummies melihat seseorang yang melirik ke arah Mummies semasa menyusu bayi Mummies, walaupun mereka mungkin terkejut atau kelihatan terkejut, berikan senyuman kepada mereka.

Mummies tahu bahawa Mummies melakukan sesuatu yang sangat penting untuk anak Mummies, dan itulah yang baik.

Jika Mummies menunjukkan keyakinan Mummies dengan senyuman yang mesra, Mummies boleh meredakan keadaan yang kurang selesa.

Tapi Mummies jangan pula melampau- lampau senyumnya tu, lagi- lagi kepada lelaki.

Rasanya cukup tundukkan kepala, tanda Mummies inginkan privasi dan perlukan masa bersendirian bersama bayi.

5: Sediakan penutup

Sekiranya Mummies merasa tidak selesa menyusukan bayi, Mummies mungkin mahu mencuba melindungi bayi dan payudara anda dengan selimut.

Tetapi pastikan Mummies berlatih di rumah terlebih dahulu kerana kebanyakan bayi tidak suka mempunyai selimut di atas kepalanya semasa menyusu dan akan menariknya.

6: Usah tunggu bayi terlalu lapar

Kadang-kadang kita tengah syok ‘shopping’, sampai tak perasan sudah melewati waktu menyusu bayi.

Kalau Mummies perasan bayi sudah mula resah, cepat-cepatlah cari tempat yang sesuai untuk menyusu.

Bukan apa, kalau Mummies tunggu sehingga bayi terlalu lapar, berkemungkinan besar bayi akan menyusu dengan lebih lama.

Haaa, jadi Mummies terpaksalah melakukan proses penyusuan tersebut agak lama dan waktu ketidakselesaan serta malu Mummies pun akan bertambah lama.

Jadi bila bayi dah mula merengek kelaparan, cepat- cepat menyusukan sementara ‘line clear’, kalau tangguh nanti lepas tu makin ramai pula orang awam kesana kesini, tak ke Mummies lebih malu dengan mata- mata yang memandang tu.

7: Gunakan penggendong bayi

Sebenarnya penggendong bayi ini amat bagus.

Semasa bayi kecil, menggunakan penggendong jenis ‘ring sling’ sangat mudah untuk menyusu di tempat awam. Tidak perlu dibalut, tidak tali, atau apa saja yang menyusahkan pergerakan.

Namun, apabila bayi semakin besar, mungkin terpaksa beralih kepada penggendong jenis beg seperti Boba atau Ergo.

Ia memerlukan sedikit praktis. Apapun, ternyata ia sangat berbaloi kerana kebanyakan penggendong bayi memang mesra menyusu!

8: Boleh bawa bekal

Apabila bayi anda sudah mencapai usia 6 bulan, anda boleh mula membawa ‘finger food’ untuk diberikan kepadanya sementara dapat menjumpai tempat menyusu yang sesuai.

Makanan seperti buah-buahan yang dipotong amat digalakkan tetapi ia agak leceh untuk dibawa selalu. Salah satu pilihan yang sihat ialah biskut jejari yang tidak bergula.

9: Confident itu penting!!

Jika bayi sudah mula meraung, anda akan mula berasa tidak selesa untuk menyusu di tempat awam. Tetapi, kalau ia sudah terjadi, anda harus bertenang. Pandang bayi anda sebagai salah satu cara melupakan sebarang kesangsian.

Tidak perlu terlalu risau akan pandangan orang ramai. Yang penting, kita bukanlah menunjuk-nunjuk, bukan?

 

Cc: hellodoktor.com

https://hellodoktor.com/keibubapaan/bayi/penyusuan/5-tip-menyusu-badan-di-tempat-awam/

siraplimau.com

https://siraplimau.com/tips-menyusu-di-tempat-awam/

 

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *