Skip to content

TIPS KEJUTKAN BAYI JAUNDICE DARI TIDUR SUPAYA KERAP MENYUSU

PENTINGNYA MEMBERI SUSU KEPADA BAYI YANG MENGHIDAP JAUNDICE

Jaundice atau demam kuning biasanya berlaku pada bayi yang baru lahir. Biarpun kebanyakannya tidak serius, para ibu tetap harus memantau bayi dengan kerap. Bilirubin merupakan penyebab demam kuning dan ia dihasilkan daripada pencernaan pemecahan sel darah merah. Ia diproses di hati sebelum dikeluarkan melalui najis. Bayi baru lahir kebiasaanya menyusu 1-2 jam sekali. Oleh kerana itu, doktor menyarankan para ibu untuk kerap menyusukan anak agar mereka cepat membuang sekaligus menyingkirkan bilirubin dari dalam badan.

  • Sentuhan

Ibu boleh cuba untuk menyentuh dengan lembut pada kulit bayi. Usap atau gosok dengan lembut pada badan, belakang badan, kaki, atau tangan mereka. Ibu juga boleh dukung bayi dalam posisi menegak supaya bayi lebih mudah tersedar.

  • Suara

Cuba untuk berbisik dan bercakap dengan perlahan di telinga bayi supaya bayi bangun untuk menyusu. Sudah tentu bayi tidak memahaminya, tetapi suara ibu mempunyai aura yang kuat terhadap bayinya.

  • Membuka bajunya

Ini merupakan salah satu tips yang amat berkesan. Ibu perlu membuka bajunya dan tinggalkan lampinnya sahaja. Ini kerana perubahan suhu sekeliling berpotensi untuk mengejutkan bayi yang sedang tidur. Tetapi ibu perlu ingat untuk tidak membuka bajunya terlalu lama kerana bayi akan kesejukan.

  • Lap muka

Basahkan sehelai tuala muka lalu sapukan pada muka bayi dengan perlahan.

  • Menukar lampin atau mandi

Pergerakan ketika menukar lampin biasanya boleh membuat bayi terjaga. Ini kerana perubahan suhu membuatkan bayi bangun seketika. Jika bayi masih tidak mahu bangun, cuba untuk memandikannya. Apabila bayi sudah bangun, ibu peru segera menyusukannya.

  • Menitiskan susu pada mulut bayi

Setiap bayi yang baru lahir dikurniakan dengan rooting reflex iaitu refleks yang ada pada bayi untuk mencari puting susu apabila disuakan kepadanya. Namun begitu, jika bayinya terlalu mengantuk dan tidak mahu bangun ibu perlu menitiskan beberapa titis susu ke dalam mulutnya. Bau dan rasa susu dapat merangsang bayi untuk terus bangun dan menyusu.

  • Bawa bayi ke tempat yang kurang pencahayaan

Bayi yang baru lahir amat sensitif terhadap cahaya. Cahaya yang terlalu terang menyebabkan bayi gemar untuk menutup matanya agar lebih selesa. Oleh itu, ibu perlu mencuba untuk mengelakkan bayi duduk di tempat yang terang sama ada pada waktu siang atau malam.

Kredit Gambar : Laman Free Malaysia Today

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *