Skip to content

TIPS BERGUNA UNTUK PENJAGAAN KULIT BAYI!

TIPS BAGAIMANA IBU BAPA MENJAGA KULIT SI MANJA!

Assalamualaikum dan selamat pagi!

Harini Suraya Mothercare nak berkongsi tentang tips penjagaan kulit bayi.

Bila berdepan dengan bayi, secara tak langsung kita nak cium dan peluk bayi kan?? Tetapi untuk memastikan kulit bayi mereka sihat, ibu bapa mestilah tahu bagaimana untuk menjaga kulit bayi mereka.

Teruskan membaca perkongsian kali ini.

_________________________

PENJAGAAN KULIT BADAN BAYI

Kulit bayi anda sangat lembut dan licin sehingga anda tidak dapat menahan keinginan untuk mencium dan menyentuhnya. Walau bagaimanapun, mengekalkannya bukan mudah.

Tidak seperti organ lain, kulit mengambil masa hampir 9 bulan untuk berkembang sepenuhnya dalam rahim. Kebanyakan bayi mempunyai sedikit jerawat disebabkan oleh hormon ibu mereka. Mengekalkan kulit yang muda dan sensitif memerlukan masa dan tenaga.

APA YANG PERLU DIBUAT UNTUK JERAWAT BAYI?

 

Perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk menjaga kulit badan bayi anda yang berjerawat adalah memastikan ia kering, bersih dan menahan diri dari memecahkan jerawat tersebut, yang boleh meninggalkan parut kekal.

Jerawat tersebut akan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, jika masalah itu berterusan atau bertambah teruk dengan kegatalan dan ketidakselesaan, anda harus mendapatkan nasihat doktor kerana ini mungkin disebabkan oleh penyakit kulit lain seperti ekzema.

ADAKAH PRODUK YANG DIREKA UNTUK BAYI BENAR-BENAR SELAMAT?

Tidak semestinya. Banyak produk penjagaan kulit badan dan rambut yang dilabel “untuk bayi” mengandungi banyak perengsa. Sesetengah bayi boleh menggunakan produk tersebut dengan selamat manakala ada bayi yang lain mengalami kerengsaan kulit.

Selain itu, bahan tambahan seperti paraben dan phthalates – dibutyl phthalate (DBP), dimethyl phthalate (DMP) dan diethyl phthalate (DEP) juga membimbangkan. Bukti saintifik menunjukkan bahawa pendedahan kepada bahan-bahan ini boleh menjejaskan tahap hormon dalam tubuh manusia secara negatif, menyebabkan masalah pertumbuhan.

Walaupun penyelidikan dalam bidang ini masih terhad kerana kebanyakannya telah dijalankan ke atas haiwan, tidak ada bukti bahawa ia selamat.

BAGAIMANA INGIN MEMILIH PRODUK UNTUK BAYI?

Jika anda ingin melindungi bayi anda daripada bahan berbahaya, berikut ialah beberapa petua pemilihan produk untuk anda:

Berpegang kepada perkara asas. Bayi anda tidak memerlukan terlalu banyak sabun dan syampu. Sabun kosong dan air sudah memadai. Jika anda menggunakan sabun yang berbuih terlalu banyak, anda berisiko mengeringkan kulit bayi anda.

Cari bahan semulajadi. Galakkan penggunaan produk yang diperbuat daripada minyak sayuran. Walaupun tidak semua bahan semulajadi selamat untuk kulit sensitif, sesetengahnya masih boleh menyebabkan alahan, tetapi ia sekurang-kurangnya merupakan pilihan yang lebih selamat untuk kulit bayi anda.

Ringkas adalah yang terbaik. Jika senarai bahan produk terlalu panjang dan anda tidak dapat menyenaraikan kebanyakan bahannya, sebaiknya gunakan produk yang lebih ringkas. Menggunakan produk dengan bahan yang lebih sedikit boleh membantu mengurangkan pendedahan bayi anda terdedah kepada bahan berbahaya.

Haa dah tahukan bagaimana tips penjagaan kulit bayi? Semoga bermanfaat!

cc: hellodoktor

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *