Skip to content

TANDA BAYI MENGALAMI MASALAH SEMBELIT DAN CIRIT-BIRIT!

KETAHUI APA TANDA-TANDANYA TERHADAP BAYI!

Assalamualaikum dan selamat pagi!

Harini Suraya Mothercare ingin berkongsi tentang tanda bayi alami masalah sembelit dan cirit-birit.

Ibu bapa mana yang tidak sedih melihat bayi mereka mengalami cirit-birit atau sembelit? Ini benar terutamanya jika bayi diberi susu botol. Tetapi jangan risau, ibu dan ayah! Cuba tips dan susu formula terbaik untuk bayi sembelit.

Semak artikel ini tentang cara menangani sembelit dan cirit-birit pada bayi anda. Tetapi sebelum itu, mari kita fahami dahulu mengapa bayi mempunyai kedua-dua masalah.

_________________________

KENAPA BAYI MENGALAMI SEMBELIT?

Secara amnya, masalah sembelit bayi lebih kerap berlaku pada bayi yang diberi susu formula. Ini kerana susu formula sukar dihadam. Tetapi ia boleh diatasi dengan mudah.

Bagi bayi yang diberi susu ibu, susu badan ibu secara umumnya dianggap sebagai makanan yang mudah dihadam untuk bayi. Malah, susu ibu bertindak sebagai laksatif atau julap semula jadi. Atas sebab ini, bayi yang diberi susu ibu secara eksklusif jarang mengalami sembelit. Namun, ini tidak bermakna bayi yang diberi susu ibu secara eksklusif tidak akan mengalami kedua-dua masalah pencernaan.

Sekarang setelah anda sudah tahu mengapa bayi alami sembelit, soalan seterusnya yang terlintas di fikiran ramai ibu bapa ialah bagaimana boleh tahu jika bayi alami sembelit atau tidak?

Perkara yang paling penting untuk ibu bapa faham ialah kekerapan bayi membuang air besar bukanlah petanda utama bayi anda mengalami sembelit. Melihat bayi anda meneran untuk membuang air besar tidak semestinya bermakna dia sembelit.

Kerana membuang air besar sebenarnya adalah cabaran besar untuk bayi kerana keadaan posisi berbaring dan akibatnya ketiadaan graviti yang mampu memudahkan proses pergerakan usus bayi.

Tahukah anda bahawa meneran itu sendiri dianggap sebagai senaman yang menguatkan otot abdomen dan membantu bayi membuang air besar?

TANDA BAYI MENGALAMI SEMBELIT

  1. Perut bayi kelihatan menegang, buncit dan keras.
  2. Proses pergerakan usus menjadi sukar, mengakibatkan proses meneran semasa membuang air besar dan bayi mungkin melengkung ke belakang atau menangis.
  3. Bayi tidak mahu menyusu seperti biasa.
  4. Najis yang keluar keras dan ada darah.
  5. Bau najis atau kentut bayi berbau sangat busuk Bayi tidak membuang air besar selama 5 hingga 10 hari.

Selain itu, anda juga boleh mengenali tanda-tanda sembelit jika bayi anda kelihatan lemah dan tidak aktif seperti biasa.

KEKERAPAN BAYI BUANG AIR BESAR: APA YANG NORMAL DAN TIDAK NORMAL?

Sebenarnya, tiada terminologi bersatu mengenai kekerapan bayi membuang air besar. Sesetengah bayi diberi susu ibu secara eksklusif dan tidak membuang air besar selama beberapa hari.

Malah, sesetengah bayi mungkin tidak membuang air besar sehingga seminggu. Keadaan ini biasanya berlaku pada bayi yang berumur lebih dari 6 minggu. Berita baiknya ialah apabila ibu bapa memahami pergerakan usus bayi mereka, secara tidak langsung boleh membantu menentukan kekerapan pergerakan usus bayi.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa pergerakan usus normal seorang bayi yang sihat sangat bergantung pada jenis susu yang diminum bayi, sama ada anda memberinya makanan pejal dan sama ada memberi makanan tertentu.

TIPS MERAWAT BAYI DENGAN MASALAH PENCERNAAN SEMBELIT ATAU CIRIT-BIRIT

Selain masalah sembelit, satu lagi masalah pencernaan yang biasa berlaku pada bayi ialah cirit-birit. Rawatan kedua-dua masalah berkaitan dengan sistem pencernaan ini bergantung kepada bayi sama ada bayi menyusu badan atau tidak.

Apabila bayi diberi susu badan, pemakanan ibu adalah kunci terpenting dalam merawat masalah sembelit dan cirit-birit. Walaupun keadaan ini jarang berlaku, namun bayi mungkin mengalami reaksi alahan terhadap makanan yang anda makan. Akibatnya, sembelit dan cirit-birit berlaku kepada bayi.

Bagi bayi yang diberikan susu formula, rawatan di rumah boleh membantu mengatasi dua masalah pencernaan: Kaedah rawatan di rumah yang tersedia untuk ibu bapa termasuk:

1. Pastikan bayi kekal terhidrat

Adalah penting bahawa bayi anda sentiasa terhidrasi untuk menyokong pergerakan usus yang kerap. Ini kerana apabila tubuh bayi mengalami dehidrasi, air diserap daripada usus besar, menjadikan najis menjadi keras dan kering serta menyukarkan untuk disalur keluar.

Sudah tentu, susu badan adalah sumber nutrien terbaik untuk memastikan bayi anda terhidrat. Anda boleh memberi air kepada bayi, tetapi hanya jika bayi anda berumur lebih dari 6 bulan. Sila berhati-hati jika anda terus memberi air kepada bayi di bawah umur 6 bulan kerana ini boleh menyebabkan maut akibat water intoxication.

2. Berikan bayi mandian air suam

Mandi air suam sangat berkesan untuk mengeluarkan apa yang tersimpan dari perut bayi. Pada masa yang sama, ia juga akan membuatkan perut bayi berasa lebih baik.

3. Lakukan urutan perlahan

Ibu dan ayah juga harus cuba mengurut perut dan abdomen bayi secara perlahan-lahan. Ini akan memberi ketenangan kepada mereka dan memudahkan untuk membuang air besar.

4. Galakkan bayi untuk aktif bergerak

Pergerakan yang aktif membantu pencernaan bayi anda. Namun, jika bayi anda masih belum boleh berjalan, anda boleh mencuba senaman basikal. Nak tahu caranya? Mudah sahaja!

Baringkan bayi secara menelentang dan gerakkan kakinya dalam gerakan membulat, seperti mengayuh basikal. Selain itu, antara senaman untuk membantu melancarkan pembuangan air besar termasuk membengkokkan lutut bayi ke arah dada mereka. Tahan pergerakan ini selama 10 saat sebelum meluruskan kaki bayi semula.

5. Menukar pemberian susu formula

Walaupun perubahan kecil dalam jenis susu formula yang anda berikan kepada bayi boleh membantu mengatasi masalah sembelit dan cirit-birit. Ini kerana bahan-bahan tertentu dalam susu formula boleh menyebabkan masalah pencernaan pada bayi anda.

TAMBAHKAN MAKANAN TINGGI SERAT

Untuk mengelakkan sembelit dan cirit-birit, ibu bapa bukan sahaja memberi lebih perhatian kepada kandungan susu formula optimum, tetapi juga boleh menambah jus buah prun atau pear ke dalam botol susu bayi.

Sebaik sahaja bayi anda mula makanan pepejal, perkenalkan mereka dengan makanan yang kaya serat seperti epal, prun, kacang pis atau bijirin dengan barli.

Jika bayi anda terus mengalami sembelit atau cirit-birit, berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Semoga bermanfaat!

cc: hellodoktor

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *