Skip to content

TANDA AWAL KEHAMILAN BOLEH MENJADI TIDAK SELESA. CUBA TIPS INI UNTUK ATASINYA!

BAGAIMANA CARA ATASI TANDA AWAL KEHAMILAN INI?

Assalamualaikum dan selamat pagi!

Harini Suraya Mothercare nak berkongsi tentang tips atasi tanda awal kehamilan yang boleh menjadi tidak selesa.

Tanda-tanda awal kehamilan mungkin muncul pada wanita sebaik sahaja telur menempel pada dinding, iaitu antara 8 dan 14 hari selepas ovulasi. Dan menjelang minggu ke-8 kehamilan, 90% wanita mengalami simptom kehamilan.

Oleh kerana tanda-tanda awal kehamilan dan simptom pramenstruasi cenderung serupa dan samar-samar atau tidak jelas, ramai wanita tertanya-tanya sama ada mereka hamil atau hanya pramenstruasi.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui bahawa tidak semua wanita mengalami tanda-tanda awal kehamilan yang normal.

Jika anda mengesyaki anda hamil, adalah penting untuk membuat pilihan gaya hidup sihat dan beritahu penjagaan kesihatan seawal mungkin.

Ikuti perkongsian kali ini untuk ketahui dengan lebih lanjut.

 

_________________________

ADAKAH SEMUA WANITA MENGALAMI TANDA AWAL KEHAMILAN?

Kehidupan setiap wanita berbeza. Perkara yang sama berlaku untuk pengalaman kehamilannya, walaupun tidak setiap wanita mengalami tanda dan simptom yang sama pada kehamilan pertama dan seterusnya.

Keadaan ini termasuk tanda awal kehamilan dan selalunya serupa dengan simptom yang mungkin anda alami sebelum dan semasa haid. Ini bermakna anda mungkin tidak tahu bahawa anda sebenarnya sedang hamil.

Walau bagaimanapun, anda juga harus tahu bahawa tanda-tanda awal kehamilan mungkin mempunyai sebab lain selain daripada mengandung.

Jadi tanda-tanda yang anda lihat tidak semestinya anda hamil. Satu-satunya cara terbaik ialah lakukan ujian kehamilan.

 

TANDA AWAL KEHAMILAN YANG PERLU DIKETAHUI

1. Terlepas / terlewat haid

Terlepas haid selalunya merupakan tanda awal kehamilan yang pertama atau lebih jelas.
jumlah pendarahan kecil mungkin normal.

Oleh kerana pendarahan implantasi boleh berlaku semasa tarikh haid normal dan boleh kelihatan seperti haid, adalah penting untuk mengenal punca pendarahan.

Implantasi biasanya melibatkan tompok terang dan mengambil masa kurang dari sehari, lebih cepat daripada haid yang dijangkakan.

Walau bagaimanapun, terlepas haid tidak semestinya tanda awal kehamilan, kerana ia juga boleh dipengaruhi oleh tekanan, diet dan jadual yang tidak teratur. Oleh itu, adalah lebih baik untuk berunding dengan doktor untuk kepastian.

 

2. Muntah / mual

Morning sickness semasa mengandung adalah simptom biasa bagi sesetengah wanita hamil.

Walau bagaimanapun, tidak semua wanita mengalami loya, dan sesetengah wanita mengalami sepanjang kehamilan mereka. Mual boleh berlaku dari minggu ke-5 kehamilan, dan kebanyakan wanita mengalami tahap mual pada minggu ke-8 kehamilan.

Keadaan ini berlaku disebabkan oleh peningkatan tahap hormon (kira-kira 80% wanita mengalami mabuk kehamilan semasa 3 bulan pertama kehamilan).

Bagi kebanyakan orang, mual ini tidak semestinya terhad pada waktu pagi. Sesetengahnya merasakan ini sepanjang hari.

 

3. Perubahan payudara

Perubahan pada payudara, terutamanya semasa trimester pertama, boleh menjadi tanda awal kehamilan.

Tisu payudara bertambah sebagai persediaan untuk pengeluaran susu. Urat payudara mungkin menjadi lebih nyata dan warna puting menjadi lebih gelap.

Payudara dan puting terasa sakit, kesemutan dan sensitif terhadap sentuhan.

 

4. Kerap membuang air kecil

Kerap buang air kecil adalah perkara biasa semasa awal kehamilan. Ini disebabkan oleh perubahan hormon yang meningkatkan pertumbuhan rahim dan peredaran darah ke pelvis.

Ramai wanita mengalami simptom ini semasa trimester kedua, tetapi tekanan yang diberikan oleh janin pada pundi kencing semasa mengandung boleh menyebabkan kencing yang lebih kerap dan segera.

Beritahu penyedia penjagaan kesihatan jika anda mengalami sakit semasa membuang air kecil atau jika mengesyaki anda mempunyai jangkitan saluran kencing (UTI).

 

5. Mengidam dan penolakan makanan

Mengidam dan penolakan makanan adalah perkara biasa semasa kehamilan awal dan selepas kehamilan.

Tiada bukti bahawa mengidam dikaitkan dengan kekurangan nutrien tertentu atau penolakan terhadap makanan tertentu adalah sebahagian daripada mekanisme naluri yang menyebabkan tindak balas tertentu.

Memastikan pengambilan kalori yang mencukupi daripada makanan nutrien semasa hamil adalah penting untuk kesihatan wanita hamil dan anak dalam kandungan. Kedua-dua ibu dan anak memerlukan bekalan nutrien yang mencukupi, terutamanya protein dan asid folik.

 

6. Letih

Keletihan adalah salah satu tanda yang paling biasa semasa kehamilan.

Adalah perkara biasa untuk berasa letih semasa peringkat awal kehamilan. Oleh itu, ibu hamil perlu memperbanyakkan waktu tidur, makan makanan yang sihat, dan kerap bersenam untuk mengatasi keletihan ini.

Lazimnya, selepas keletihan trimester pertama, terdapat peningkatan tenaga semasa trimester kedua.

 

7. Kekejangan

Kekejangan sama seperti sakit senggugut. Kejang rahim ringan tanpa pendarahan adalah biasa yang berlaku semasa awal kehamilan dan merupakan hasil daripada perkembangan rahim.

Jika anda disahkan hamil dan mengalami kekejangan kuat atau pendarahan faraj, dapatkan rawatan perubatan.

 

8. Lelehan faraj lebih pekat

Ya, keputihan boleh berlaku pada satu-satu tempoh setiap bulan.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan wanita hamil, keputihan lebih pekat berbanding hari-hari biasa, dan cecair yang keluar adalah berwarna putih melekit atau kuning pucat.

Tanda-tanda kehamilan ini selalunya berlaku semasa awal kehamilan kerana peningkatan hormon dan aliran darah dalam faraj. Awas! Anda mungkin dijangkiti jika anda mengalami simptom berikut:

  • Lelehan faraj berbau
  • Kegatalan pada alat sulit
  • Keluar cecair berwarna hijau-kekuningan
  • Lelehan sangat pekat atau berair

 

9. Hidung tersumbat

Hidung tersumbat adalah salah satu tanda awal kehamilan yang sering diabaikan. Bekalan darah yang meningkat boleh menyebabkan hidung membengkak sedikit dan menyebabkan hidung tersumbat.

 

10. Kembung perut

Sesetengah wanita hamil akan mengalami gejala ketidakselesaan perut, seperti kembung perut dan berangin, dan lebih kerap sendawa atau kentut.

Keadaan ini sama dengan sindrom pramenstruasi atau PMS. Ini disebabkan oleh regangan rahim terlalu banyak semasa mengandung untuk menampung bayi yang bakal lahir.

Untuk mengurangkan jumlah gas dalam badan anda sekali gus merawat masalah kembung perut, amalkan makan makanan seperti brokoli, kobis bunga dan jagung.

 

11. Perubahan mood

Perubahan mood yang mendadak semasa awal kehamilan boleh dikaitkan dengan perubahan hormon, keletihan, dan tekanan. Adalah normal untuk menjadi sensitif dari segi emosi yang meningkat dan mengalami perubahan mood secara tiba-tiba.

Jika perubahan mood anda menjejaskan kehidupan atau perhubungan anda, dapatkan bantuan profesional. Kehamilan boleh memburukkan lagi keadaan sedia ada seperti kemurungan, kebimbangan, dan keadaan psikologi yang tidak didiagnosis.

 

12. Sakit kepala ringan

Sakit kepala ringan semasa hamil boleh disebabkan oleh faktor lain, seperti perubahan dalam jumlah darah dan tekanan, keseimbangan akibat perubahan berat badan, dan faktor lain seperti anemia kekurangan zat besi.

Sakit kepala ringan mungkin berlaku apabila menukar posisi dengan cepat, seperti ketika berdiri atau duduk selepas berbaring. Sedikit sakit kepala ringan adalah perkara biasa, tetapi anda hanya perlu risau jika simptom ini berterusan selepas anda berbaring semula.

Mengubah kedudukan perlahan-lahan, minum banyak cecair, dan makan makanan yang lebih kecil dan lebih kerap boleh mengurangkan kekerapan sakit kepala ringan. Jika keadaan ini berterusan, dapatkan nasihat doktor.

 

cc: hellodoktor

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *