Gejala dan simptom saluran susu tersumbat
Apabila puting tersumbat, bahagian sekitar payudara akan keras dan menyakitkan. Ada kemungkinan untuk timbul kemerahan dan rasa hangat serta lembut apabila disentuh.

Ketika melakukan proses penyusuan anak pada bahagian yang tersumbat, si manja mungkin akan merengek dan terganggu kerana susu yang diperolehi adalah lambat dan dalam jumlah yang sedikit.

7 cara atasi saluran susu tersumbat
Proses penyusuan anak pasti akan terjejas jika masalah ini berlaku. Malahan tanpa rawatan, penyumbatan yang terjadi pada saluran susu boleh mengakibatkan jangkitan atau keadaan yang lebih kronik.

Jadi berikut adalah 7 langkah yang boleh anda cuba untuk melancarkan kembali aliran susu badan:

1.Mengosongkan payudara
Semasa menyusukan bayi, beri mereka bahagian payudara yang bermasalah terlebih dahulu. Jika ia terlalu menyakitkan, mungkin anda boleh berikan bahagian yang tidak terkesan.

Pastikan si manja menghisap dan mengosongkan susu pada payudara – caranya dengan tidak terlalu cepat menarik lekapan puting daripada mereka.

Jika bayi anda mungkin tidak dapat mengosongkan susu dengan baik, anda boleh mengepam susu sehingga kosong.

2.Longgarkan bra
Masalah penyumbatan pada saluran susu boleh disebabkan oleh tekanan luaran seperti pakaian atau coli yang ketat.

Jadi pastikan buah dada anda tidak terpenyek di sebalik bra yang dipakai. Mungkin buat sementara ini elakkan daripada memakai bra berdawai (underwire bra).

3.Menukar posisi
Mungkin teknik lekapan dan penyusuan terganggu disebabkan posisi yang tidak selesa kepada si kecil.

Menukar posisi penyusuan pastinya antara cara yang dapat membantu anda mengatasi masalah ini serta membolehkan setiap saluran susu dirangsang secara seimbang.

4.Mampatan panas
Untuk mengurangkan masalah saluran susu tersumbat, anda boleh cuba meletakkan kain yang direndam dengan air panas ke atas payudara yang terjejas. Amalkan cara ini sebelum proses menyusu dilakukan.

Taktik lain yang boleh dicuba adalah dengan mandi di bawah aliran air hangat dan membiarkan air terkena pada bahagian yang bermasalah.

5.Urutan
Mengurut payudara dengan saluran tersumbat sebelum dan semasa menyusu dapat membantu melancarkan aliran susu.

Anda juga boleh lakukan gerakan memusing (putaran) pada benjolan di payudara.

6.Bantuan si manja
Bergantung kepada tempat benjolan tersebut, anda turut boleh mengharapkan ‘urutan’ daripada dagu bayi ketika menyusu bagi mengurut dan mengurangkan benjolan itu.

7.Pemeriksaan doktor
Sekiranya benjolan semakin membesar dan berlanjutan beberapa hari sehingga menimbulkan ketidakselesaan, pertimbangkan untuk melakukan pemeriksaan dengan doktor.

Penyusuan seperti biasa
Jika anda terfikir untuk menghentikan sementara proses penyusuan anak disebabkan saluran puting susu tersumbat, ia bukanlah 1 idea yang baik.

Ini kerana walau apa pun, anda masih perlu untuk menyelesaikan masalah saluran tersumbat itu dan menyusu adalah 1 cara yang dapat membantu.

CC:hellodoktor