Skip to content

SI KECIL MUNTAH KUNING? KETAHUI HAL-HAL INI!

Jika bayi anda mengalami muntah kuning, ia boleh membimbangkan. Tetapi adakah ia satu keadaan yang berbahaya?
Teruskan membaca untuk mengetahui punca muntah bayi anda berwarna kuning dan bila masa yang sesuai untuk berjumpa doktor.

Assalamualaikum dan salam sejahtera, mommies!

Pada hari ini, Suraya Mothercare ingin berkongsi tentang punca-punca bayi baru lahir muntah kuning.

Bayi yang baru lahir mungkin muntah cecair kuning atas sebab-sebab berikut:

Kesan Refluks Fungsian (Functional Reflux)

Berikut adalah beberapa punca paling biasa bayi muntah cecair kuning:

  • Bayi dalam posisi penyusuan yang salah
  • Bayi terlalu kenyang dan baring serta-merta selepas selesai menyusu
  • Bayi dibedung terlalu ketat sehingga memberi tekanan pada perut bayi

Di samping itu, cecair kekuningan yang dimuntahkan oleh bayi anda mungkin menjadi isyarat amaran untuk masalah kesihatan, seperti:

  • Penyakit gastrousus – cirit-birit, najis perlahan, halangan usus, volvulus, kecacatan gastrousus, refluks asid
  • Penyakit pernafasan
  • Penyakit lain seperti meningitis bernanah, neuropati autonomik, pendarahan serebrum akibat nisbah progentourina

Yang disebutkan di atas adalah salah satu faktor yang jarang berlaku. Keadaan kesihatan yang disenaraikan di atas juga sering lewat dikesan, tetapi boleh membahayakan kanak-kanak jika tidak dirawat dengan segera. Ini adalah salah satu punca muntah kuning pada bayi baru lahir. Mari kita lihat punca muntah kuning pada kanak-kanak kecil.

Mengapa bayi baru lahir muntah kuning?

Beberapa masalah kesihatan berikut boleh menyebabkan kanak-kanak muntah cecair kuning bercampur dengan warna lain.

Punca bayi muntah kuning-hijau:

Jika si kecil anda muntah cecair kuning atau hijau, ia mungkin adalah kerana anak anda muntah cecair kuning atau hijau, atau muntahkan hempedu.
Jika para mommies menghadapi situasi seperti ini, jangan panik. Ini boleh berlaku kerana kanak-kanak tidak cukup makan atau menghidap virus gastroenteritis (selesema perut). Selain itu, muntah bayi hijau juga boleh disebabkan oleh prolaps usus atau batu karang, yang boleh menyebabkan hempedu tersebut.

Keadaan ini juga boleh disebabkan oleh masalah kesihatan lain seperti hilang selera makan, sembelit, dan sakit perut. Walau bagaimanapun, cholelithiasis atau batu karang amat jarang berlaku pada kanak-kanak kecil.

Punca muntah bayi kuning-oren

Ibu bapa mungkin melihat anak muntah kuning-oren disebabkan penyakit tertentu. Keadaan ini boleh berterusan jika anda terus memberikan anak makan di antara episod muntah – kerana oren adalah warna makanan yang dicerna.

Punca muntah kuning-oren pada bayi adalah termasuk:

  • Keracunan makanan – Selepas mengambil makanan yang tercemar, anda mungkin mengalami muntah bersama-sama dengan gejala lain seperti sakit perut, cirit-birit dan demam.
  • Virus Gastroenteritis – Kanak-kanak memuntahkan cecair kuning-oren, bersama-sama dengan gejala lain seperti demam, sakit otot, dan sakit perut.
  • Influenza dan Influenza – Kanak-kanak mengalami gejala seperti hidung berair, sakit tekak, demam panas yang berterusan, keletihan, sakit kepala dan menggigil, serta muntah dengan lelehan kuning-oren

Bahayakah bayi muntah kuning?

Muntah bukan penyakit, tetapi ia boleh menjadi gejala pelbagai masalah kesihatan, seperti jangkitan atau penyakit kronik yang lain.

Warna muntah biasanya berubah bergantung kepada tahap keterukan masalah kesihatan dan jenis penyakit. Contohnya, muntah yang disebabkan oleh sakit perut pada mulanya mungkin berwarna hijau atau kuning dan kemudian bertukar menjadi jingga. Bukan masalah serius jika anak anda muntah sehari dua. Ini mungkin hanya tindak balas badan terhadap kerengsaan usus, atau proses penyingkiran bahan toksik dari perut. Penyakit akut seperti keracunan makanan juga dikaitkan dengan jenis muntah ini.

CC: HELLO DOKTOR

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *