Skip to content

SEBAB-SEBAB PUTING LUKA DAN MELECET

Pernah tak anda mengalami puting melecet, luka dan bernanah? Apa yang anda buat bagi hilangkan rasa sakit itu? Sebenarnya, hampir 80% hingga 90% ibu menyusu mengalami luka, melecet hingga berdarah. Ada juga yang sampai terjadi mastitis.

Antara punca puting luka dan melecet:

1.Posisi lekapan yang salah

Sebab utama puting luka adalah posisi lekapan ketika menyusu yang salah. Hal ini kerana, selama dua ke empat hari selepas bersalin, puting ibu biasanya terasa ngeri kerana masih dalam proses menyesuaikan diri dengan hisapan mulut bayi1.

Sekiranya mulut bayi berada dalam posisi yang tepat pada payudara, rasa ngeri itu dapat dikurangkan setelah susu ibu semakin lancar keluar dan rasa kurang selesa itu hilang dalam satu ke dua hari.

Namun ia akan jadi sebaliknya jika bayi tidak boleh memasukkan bahagian areola payudara secara penuh ke dalam mulut ketika menyusu. Ini akan menyebabkan lidah dan lelangit bayi jadi punca puting lecet, luka sekaligus berdarah.

2. Jangkitan kuman pada kulit puting

Jangkitan kuman pada kulit puting yang membuatkan ia seolah terbakar. Infeksi ini juga boleh ada dalam mulut bayi. Jangkitan kuman ini boleh menyebabkan jangkitan juga pada bayi anda.

Jadi jika anda perasan sebarang perkara aneh pada puting payudara, seeloknya cubalah teliti bagi mengelakkan berlakunya keadaan yang menyebabkan anda kesakitan dan rasa tidak selesa.

3. Infeksi pada saluran susu

Jangkitan pada saluran susu juga boleh berlaku. Jangkitan itu akan menyebabkan puting anda membengkak dan akhirnya melecet. Ibu yang pernah mengalaminya berkongsi dan ia dikatakan amat menyakitkan hingga boleh buat si ibu demam.

4. Payudara melepuh

Payudara melepuh seperti warna putih di hujung puting. Payudara melepuh juga boleh terjadi jadi sekiranya anda rasa payudara anda seakan kering, segeralah sapukan krim yang sesuai dan selamat.

5. Raynaud syndrome

Keadaan apabila puting berubah jadi putih setelah menyusu dan sakit ketika haid. Sekiranya anda rasa anda alami masalah ini ketika haid, segeralah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan ubatan yang sesuai bagi mengelak ia semakin teruk dan menyebabkan anda rasa sakit berterusan.

CC:theAsianparent

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *