Skip to content

RISIKO MEMAKAI PAKAIAN KETAT SEMASA MENGANDUNG

Walaupun sedang hamil, ada beberapa ibu yang ingin tetap kelihatan bergaya dengan memakai pakaian yang ketat. Walau bagaimanapun, terdapat andaian bahawa memakai pakaian yang ketat adalah berbahaya bagi wanita hamil. Sebaliknya, pakaian longgar yang selesa dipakai kelihatan ketinggalan zaman. Jadi, adakah benar bahawa pakaian yang ketat mempunyai kesan buruk jika dipakai oleh ibu hamil?

Sesetengah pakar perubatan mengatakan bahawa tidak ada kesan langsung antara pakaian ketat dan bayi dalam rahim. Oleh itu, tanggapan bahawa pakaian yang ketat boleh menyebabkan keguguran adalah tidak benar. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kesan yang mungkin dirasakan oleh wanita hamil apabila memakai pakaian yang ketat. Berikut adalah beberapa risiko dan kesan yang dapat dirasakan oleh ibu hamil jika mereka memakai pakaian yang ketat:

1. MENINGKATKAN RISIKO KESAKITAN DAN KESAKITAN DALAM BADAN

Pakaian ketat menjadikan gerak isyarat terhad. Akibatnya, ibu hamil boleh merasakan kesakitan di dalam badan. Sesetengah jenis kesakitan dalam badan sering disebabkan oleh pakaian yang terlalu ketat, seperti belakang, pinggang, kaki dan sakit dada. Ibu hamil masih boleh memakai pakaian bergaya yang selesa di badan. Terdapat beberapa seluar skinny jeans  direka untuk ibu hamil dengan beberapa pengubahsuaian di pinggang dan perut. Selain bergaya, ibu hamil juga perlu memberi perhatian kepada keselesaan pakaian semasa kehamilan.

2. MENGHALANG ALIRAN DARAH

Perdearan darah dan bekalan meningkat sebanyak 50% pada ibu hamil. Pakaian yang ketat boleh menghalang peredaran darah yang menyebabkan beberapa masalah seperti kesemutan. Selain itu, pakaian yang ketat boleh menyebabkan bengkak di beberapa bahagian badan ibu hamil.

3. MEMAKAI PAKAIAN KETAT BOLEH MENINGKATKAN RISIKO JANGKITAN RAGI FARAJ

Kawasan feminin ibu hamil biasanya menghasilkan lebih banyak cecair faraj berbanding dengan keadaan normal. Jika ibu hamil memakai seluar ketat seperti leggings, ini boleh memburukkan kelembapan supaya ia menjadi jangkitan ragi faraj. Jangkitan ragi faraj boleh berlaku kerana perkembangan bakteria dan kulat yang tinggi di kawasan lembap badan. Jangkitan ini boleh terjadi dengan keluarnya cecair putih dan likat dan kawasan faraj. Kadang-kadang disertai dengan gatal-gatal dan kesakitan semasa persetubuhan.

4. HEARTBURN

Proses pencernaan ibu hamil berlaku lebih lewat daripada biasa. Penggunaan pakaian yang ketat boleh memburukkan lagi kejadian ini dengan menyebabkan heartburn atau pedih ulu hati. Heartburn berlaku kerana asid gastrik yang memaut dada dan esofagus. Keadaan ini membuatkan ibu hamil ini berasa tidak selesa yang berpanjangan. Perut ibu hamil berasa ketat kerana pertumbuhan janin. Pakaian yang ketat boleh memburukkan lagi rasa sesak di sekitar perut dan pinggang ibu hamil. Ibu hamil tidak boleh memakai pakaian ketat yang memberi tekanan pada perut dan pinggang supaya gejala heartburn boleh dielakkan.

5. MEMAKAI PAKAIAN KETAT BOLEH MENYEBABAKAN SESAK NAFAS

Memakai pakaian yang ketat boleh menyebabkan badan berasa sesak nafas pada ibu hamil yang sudah berada pada fasa akhir sebelum bersalin. Lebih-lebih lagi jika ibu mengalami GERD yang sering berlaku semasa proses kehamilan.

6. KERENGSAAN KULIT

Pakaian ketat dengan bahan yang tidak menyerap peluh boleh menyebabkan kulit ibu hamil terdedah kepada kerengasaan. Pengeluaran peluh dan suhu ibu hamil sememangnya lebih tinggi daripada biasa. Oleh itu, lebih baik menggunakan pakaian dengan bahan yang menyerap peluh.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *