Skip to content

RISIKO MAKAN JUNK FOOD KEPADA IBU HAMIL

Junk food atau makanan segera terkenal dengan rasa dan wangian yang menggoda. Walau bagaimanapun, terdapat sebab mengapa makanan ini dinamakan junk atau “sampah” dan perlu dielakkan, termasuk oleh wanita hamil. Makanan ringan yang dimakan oleh wanita hamil boleh memudaratkan kesihatan bayi yang mereka bawa. Berikut adalah beberapa sebab mengapa bayi dalam rahim akan merugikan jika wanita hamil mengambil makanan segera:

1. TIDAK MENYEDIAKAN NUTRIEN YANG DIPERLUKAN

Makanan segera secara amnya tidak mengandungi nutrien yang mencukupi yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi, termasuk pembentukan organ-organ penting dan sistem imun. Sekiranya makanan yang memasuki badan ibu sentiasa rendah nutrien, terdapat gangguan dalam proses pertumbuhan bayi.

2. MENINGKATKAN RISIKO ALAHAN

Kebanyakan junk food mengandungi banyak karbohidrat dan gula. Menurut penyelidikan, wanita yang mengambil banyak gula semasa kehamilan lebih berisiko mempunyai anak yang mempunyai alahan atau asma.

3. MENINGKATKAN RISIKO KECACATAN KELAHIRAN

Selain tinggi karbohidrat dan gula, junk food juga popular kerana kandungan lemaknya yang tinggi. Satu kajian pada haiwan menunjukkan penggunaan makanan tinggi lemak semasa kehamilan meningkatkan risiko kanak-kanak dilahirkan dengan kecacatan. Walaupun begitu, ini belum terbukti pada manusia.

4. MENINGKATKAN RISIKO KETAGIHAN

Hasil kajian haiwan lain menunjukkan bahawa ibu-ibu yang mengambil banyak makanan tinggi lemak dan gula, seperti junk food, boleh dikatakan “memprogramkan” anak-anak mereka untuk menjadi ketagih dengan makanan ini. Kajian lain juga menyokong kenyataan tersebut. Dalam kajian lain, didapati bahawa penggunaan makanan tinggi lemak semasa kehamilan boleh meningkatkan risiko gangguan neuropsikiatri, salah satunya adalah ketagihan. Walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan, ini harus menjadi rekod untuk ibu hamil.

5. RISIKO OBESITI

Ujian klinikal lain juga menunjukkan bahawa kebanyakan bayi yang dilahirkan oleh ibu yang biasa makan junk food sejak kehamilan adalah berat badan berlebihan. Ini juga akan meningkatkan risiko berat badan obesiti pada zaman kanak-kanak, serta apabila dia membesar. Selain memberi kesan buruk kepada bayi, pengambilan terlalu banyak junk food juga boleh menjadikan wanita hamil lebih berisiko mengalami masalah kesihatan, seperti keletihan, ulser perut, dan diabetes. Peningkatan berat badan yang berlebihan semasa kehamilan juga akan menyebabkan tanda regangan yang sukar hilang selepas melahirkan.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *