Skip to content

PUTING MELECET KETIKA MENYUSU

Pernah tak anda mengalami puting melecet, luka dan bernanah? Apa yang anda buat bagi hilangkan rasa sakit itu? Sebenarnya, hampir 80% hingga 90% ibu menyusu mengalami luka, melecet hingga berdarah. Ada juga yang sampai terjadi mastitis.

Hanya mereka yang pernah mengalaminya tahu azab sakit puting melecet itu bagaimana, kan? Tak hairanlah apabila luka, ada ibu ambil keputusan untuk berhenti menyusukan anak. Sedangkan, banyak penelitian dijalankan menunjukkan puting luka boleh sembuh dan tidak bahaya jika bayi terus menyusu.

Banyak sebab yang membawa kepada puting melecet. Tapi jika hingga bernanah ia bermakna si ibu tidak mengambil langkah-langkah sepatutnya apabila puting sudah melecet di peringkat awal.

PUNCA PUTING LUKA

1. JANGKITAN KUMAN PADA KULIT PUTING

Jangkitan kuman pada kulit puting yang membuatkan ia seolah terbakar. Infeksi ini juga boleh ada dalam mulut bayi. Jangkitan kuman ini boleh menyebabkan jangkitan juga pada bayi anda. Jadi jika anda perasan sebarang perkara aneh pada puting payudara, seeloknya cubalah teliti bagi mengelakkan berlakunya keadaan yang menyebabkan anda kesakitan dan rasa tidak selesa.

2. INFEKSI PADA SALURAN SUSU

Jangkitan pada saluran susu juga boleh berlaku. Jangkitan itu akan menyebabkan puting anda membengkak dan akhirnya melecet. Ibu yang pernah mengalaminya berkongsi dan ia dikatakan amat menyakitkan hingga boleh buat si ibu demam.

3. PAYUDARA MELEPUH

Payudara melepuh seperti warna putih di hujung puting. Payudara melepuh juga boleh terjadi jadi sekiranya anda rasa payudara anda seakan kering, segeralah sapukan krim yang sesuai dan selamat.

4. RAYNAUD SYNDROME

Keadaan apabila puting berubah jadi putih setelah menyusu dan sakit ketika haid. Sekiranya anda rasa anda alami masalah ini ketika haid, segeralah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan ubatan yang sesuai bagi mengelak ia semakin teruk dan menyebabkan anda rasa sakit berterusan.

CARA MENGATASI PUTING MELECET

Ada beberapa cara yang boleh ibu lakukan bagi mengatasi puting melecet. Perkara ini tidak boleh dibiarkan atau dipandang remeh kerana jika dibiarkan luka akan menjadi lebih teruk dan menyebabkan masalah lain seperti nanah dan jangkitan yang akan menyebabkan si ibu lebih merana.

Bukan ibu saja, malah bayi juga tidak dapat menyusu. Perkara ini juga jika dibiarkan boleh mendatangkan trauma kepada si ibu dan juga bayi. Ambil tahu perkara ini supaya ia tidak mendatangkan kemudaratan kepada ibu dan anak di kemudian hari.

Jadi si ayah atau suami juga perlu ambil perhatian jika berlakunya puting melecet keoada isteri. Antara perkara yang boleh dilakukan untuk merawat puting melecet termasuklah:

1. TITISKAN SUSU BADAN

Jika puting anda mula merekah, cuba sapukan sedikit susu ibu yang diperah ke atasnya selepas menyusu. Titiskan susu badan ke atas puting luka setiap kali sebelum dan selepas menyusukan bayi. Menurut ibu-ibu yang pernah mencubanya, ia amat membantu jika ibu alami puting melecet. Susu ibu mengandungi zat yang dapat bantu sembuhkan luka dan melawan jangkitan.

2. ELAK GUNA SABUN

Elak guna sabun atau lotion pada bahagian puting semasa mandi. Cukup basuh puting dengan air biasa. Ini kerana sabun biasanya mempunyai beberapa kandungan yang boleh menyebabkan berlakunya radang lebih teruk pada kulit. Jika kulit sedang mengalami radang ada sabun yang boleh membuatkan keadaan kulit menjadi lebih kering dan menyebabkan luka lebih sukar untuk pulih dan sembuh. Jadi cuba elakkan gunakan sebarang sabun pada kulit puting yang luka atau melecet. Cukup sekadar cuci atau lap dengan air suam saja.

3. SAPU KRIM UNTUK PUTING MELECET

Gunakan krim untuk puting melecet. Ada pelbagai jenis krim di pasaran yang selamat untuk bayi dan anda malah tidak perlu dibasuh terlebih dan boleh terus menyusukan bayi jika krim disapu. Terdapat banyak krim di pasaran yang anda boleh pilih dan cuba. Gunalah krim yang sesuai untuk keperluan anda.

4. TUKAR PAD PAYUDARA

Tukar pad payudara2 pada setiap susuan dan jika boleh, gunakan pad tanpa alas plastik. Pad penyusuan pakai buang adalah lebih elok. Tetapi pastikan ia tanpa alas plastik kerana ia sedikit keras dan boleh menyebabkan iritasi lebih teruk pada kulit puting anda.

5. GUNAKAN BRA KAIN KAPAS

Kain kapas lebih mudah menyerap peluh dan ia sangat sesuai untuk pelbagai jenis kulit kerana kelembutan dan jarang menyebabkan iritasi.

6. JANGAN BERHENTI SUSUKAN BAYI

Teruskan menyusukan bayi anda selama yang mereka mahu. Penyusuan dalam tempoh masa pendek untuk “merehatkan” puting anda tidak akan mengurangkan sakit puting dan boleh menjejaskan bekalan susu anda. Memang sakit, namun ia sebenarnya adalah salah satu cara untuk membuatkan luka pada puting anda cepat baik.

7. ELAK MENGGUNAKAN PELINDUNG PUTING

Elakkan daripada menggunakan pelindung puting iaitu sarung puting yang kadangkala keras dan menimbulkan ketidakselesaan. Ini tidak akan meningkatkan pelekapan bayi anda pada payudara. Namun, jika puting luka tiada tanda-tanda penyembuhan dalam tempoh dua hari, segera dapatkan rawatan doktor. Semoga maklumat ini dapat membantu anda.

CC: TheAsianParent

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *