Skip to content

PUNCA NAJIS BAYI BOLEH BERWARNA HIJAU – SEBAB SUSU IBU CAIR?!

MARI KENALI APA PUNCANYA!

Assalamualaikum dan selamat petang semua!

Harini Suraya Mothercare nak share tentang punca-punca najis bayi berwarna hijau yang disebabkan susu mommies cair!

Melihat najis bayi mommies berwarna hijau berlumut sudah tentu membuatkan mommies risau kan?

Mari ketahui mengapa najis bayi mommies berwarna itu, apakah puncanya dan cara menangani situasi tersebut dalam artikel yang dikongsikan ini.

________________________

MENGAPA NAJIS WARNA HIJAU?

Malah, najis hijau adalah sebahagian daripada najis biasa. Menurut American Academy of Pediatrics (AAP), warna najis biasa adalah sebarang warna coklat, tan, kuning atau hijau.

Najis berwarna hijau adalah perkara biasa bagi bayi, terutamanya bayi baru lahir. Malah kanak-kanak yang lebih dewasa juga boleh mengalaminya.

Walaupun najis berwarna hijau membimbangkan, dalam kebanyakan kes ia disebabkan oleh kanak-kanak makan sesuatu, mengambil vitamin atau ubat, atau sakit perut yang membawa kepada cirit-birit.

________________________

FAHAMI SIMPTOMNYA

Najis hijau boleh berlaku dengan sendiri atau dengan gejala tertentu serta ketidakselesaan perut:

 • Najis yang terbentuk secara normal kadangkala boleh berwarna hijau – hijau adalah variasi warna najis biasa.
 • Kadang-kadang najis berwarna hitam, tetapi boleh menjadi hijau gelap.
 • Tinja hijau juga boleh disertai dengan najis yang cair seperti dalam kes cirit-birit.

________________________

PUNCA NAJIS BERWARNA HIJAU

Terdapat banyak punca najis berwarna hijau dan ia jarang disebabkan oleh masalah perubatan yang serius.

Najis bayi berwarna hijau lumut

 • Bayi, terutamanya bayi yang baru lahir, selalunya mempunyai najis berwarna hijau. Berikut adalah beberapa sebab yang mungkin:
 • Najis pertama bayi yang baru lahir – mekonium – berwarna hitam, tetapi mungkin kelihatan berwarna hijau.
 • Cecair hempedu berlebihan.
 • Najis bayi yang menyusu badan, kerana ia beralih daripada mekonium kepada susu matang.
 • Najis hijau boleh menunjukkan ketidakseimbangan antara foremilk dan hindmilk pada bayi yang disusui, menyebabkan bayi menerima lebih banyak foremilk (susu berair) daripada hindmilk (susu lebih pekat dan berlemak). Walaupun ini boleh menyebabkan ketidakselesaan perut, ia bukan tanda masalah dengan bekalan susu mommies atau pengeluaran susu badan.
 • Tinja hijau mungkin menunjukkan bahawa mommies tidak bertoleransi terhadap makanan dalam dietnya. Dalam kes ini, bayi mungkin kelihatan tidak selesa atau kembung perut.
 • Najis berwarna hijau, terutamanya apabila disertai dengan jaluran darah, boleh menjadi tanda alahan terhadap sesuatu dalam diet atau formula mommies yang menyusu.
 • Beberapa jenama susu formula tertentu.
 • Jangkitan virus atau bakteria boleh menyebabkan najis cair dan kehijauan.
 • Najis hijau bayi mungkin kerana dia telah diperkenalkan makanan pejal ke dalam dietnya, terutamanya sayur-sayuran hijau.

Pada kanak-kanak

 • Kanak-kanak yang dihantar ke pusat jagaan atau pusat asuhan kanak-kanak dan mula bersentuhan dengan kanak-kanak lain mungkin mempunyai virus yang menyebabkan cirit-birit – selalunya cair dan berwarna hijau.
 • Apabila kanak-kanak kecil mengembangkan lelangit mereka, mereka mungkin mengalami sensitif terhadap makanan yang menjadikan najis hijau, seperti bayam, sayur-sayuran hijau lain dan makanan yang mengandungi pewarna.
 • Kanak-kanak minum formula atau mengambil suplemen.
 • Ambil vitamin, terutamanya yang mengandungi zat besi.

Anak lebih dewasa

Sama seperti punca najis hijau pada bayi dan kanak-kanak kecil, anak yang lebih dewasa mungkin juga mempunyai najis hijau kerana:

 • Makan makanan hijau
 • Makan ubat atau vitamin
 • Cirit-birit atau sakit perut

________________________

WARNA NAJIS YANG BERBAHAYA

Menurut AAP, najis berwarna hijau tidak pernah membimbangkan. Walau bagaimanapun, najis berwarna hijau dan cair sering menjadi tanda cirit-birit yang memerlukan perhatian dan penjagaan pada kanak-kanak dari semua peringkat umur.

Warna najis tertentu boleh menunjukkan petanda masalah.

Jika najis anak mommies berwarna putih, merah — terutamanya merah terang — atau hitam, mommies harus segera berjumpa pakar pediatrik segera tau! Ia mungkin tidak berbahaya tetapi lebih baik untuk memeriksanya.

________________________

MERAWAT MASALAH NAJIS BAYI WARNA HIJAU

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, najis hijau tidak perlu dibimbangkan. Tetapi tidak ada salahnya untuk memeriksanya jika ada masalah.

Dalam sesetengah kes, doktor mungkin akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk memastikan anak itu selamat.

Jika anak kelihatan sangat sakit teruk dan najis berwarna hijau, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor dengan segera tau mommies!
Sesungguhnya, najis hijau yang disertai dengan cirit-birit boleh menjadi tanda penyakit virus atau bakteria.

Jika anak mommies mempunyai najis berwarna hijau dan cair selama beberapa hari, mereka mungkin mengalami dehidrasi akibat penyakit yan dialami.

Biasanya, kes dehidrasi boleh dipulihkan dengan memberi anak air. Tetapi jika anak mommies kelihatan lesu atau sukar bangun, mereka mungkin memerlukan rawatan perubatan untuk mengatasi dehidrasi.

________________________

MENGUBAH PEMAKANAN BAYI MEMBANTU MENGATASI MASALAH NAJIS HIJAU BAYI

Jika anak mommies mengalami najis hijau kerana makan sesuatu, vitamin atau ubat-ubatan, mommies tidak perlu mengeluarkan diet mereka hanya kerana mommies bimbang najisnya berwarna itu.

Walau bagaimanapun, jika makanan, vitamin atau ubat-ubatan menjejaskan anak mommies dengan cara lain, seperti menyebabkan perit berangin atau sakit, mommies boleh mempertimbangkan untuk menghapuskannya daripada diet anak anda.

 • Jika najis berwarna hijau disertai dengan ketidakselesaan fizikal pada anak mommies, sudah tiba masanya untuk campur tangan. Sebagai contoh:
 • Jika bayi yang disusui mempunyai najis berwarna hijau, berbuih, disertai dengan perut berangin atau terjeluak, bayi mungkin mengalami ketidakseimbangan antara foremilk atau hindmilk atau intoleransi makanan atau alahan. Rujuklah pakar untuk penyelesaian terbaik.
 • Jika susu formula menyebabkan najis bayi mommies menjadi hijau berlumut dan sakit perut, dapatkan nasihat doktor tentang beralih kepada formula lain.
 • Jika anak mommies mengalami sakit perut atau masalah yang menyebabkan najis berwarna hijau dan anak itu tidak sihat, bawa mereka untuk pemeriksaan untuk mencari rawatan bagi penyakit atau masalah perutnya. Anak juga perlu dihidrat semula jika mereka mengalami dehidrasi.

Dalam sebarang keadaan yang tidak selesa atau jika anak mommies kelihatan sakit, segeralah bawa mereka berjumpa doktor dengan segera. Sentiasalah mendengar naluri keibubapaan mengenai kesihatan anak.

Haa mommies dah tahu mengapa najis bayi boleh berwarna hijau disebabkan susu mommies cair kan? Semoga bermanfaat!

cc: hellodoktor

https://hellodoktor.com/keibubapaan/bayi/penjagaan-bayi/najis-bayi-warna-hijau/

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *