Skip to content

PUNCA BAYI MERAGAM

PUNCA BAYI MERAGAM 

Sebagai dewasa, kita berkomunikasi melalui percakapan. Ianya berbeza bagi bayi kerana mereka tidak tahu untuk bercakap jadi mereka hanya mampu menangis. Ini sering dikatakan sebagai meragam. 

Antara punca bayi meragam adalah 

1. Mereka lapar. Ianya merupakan sebab utama mereka meragam. Sama seperti orang dewasam lapar mampu membuatkan emosi kita berubah. Bayi biasanya dikatakan cepat atau kerap lapar disebabkan perut mereka yang masih kecil jadi para ibu harus ambil berat tentang jadual pemakanan mereka. 

2. Ketidakselesaan. Ini biasanya disebabkan lampin mereka sudah penuh atau kedudukan mereka yang kurang selesa. Bayi juga tidak berasa selesa sekiranya mereka berasa panas terutamanya jika pakaian mereka merupakan kain yang tidak selesa atau pakaian yang ketat. 

3. Sentuhan. Sesetengah bayi akan meragam jika mereka inginkan sentuhan terutamanya daripada ibu bapa. Percayalah mereka akan berhenti meragam jika mereka dipeluk oleh ibu bapa. 

4. Memerlukan rehat. Sama seperti kita, bayi juga memerlukan rehat mereka sendiri. Jika mereka kekurangan rehat, ini akan membuatkan mereka merasa gelisah dan meragam. Masa rehat mereka harus sentiasa diambil berat.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *