Menangis pada waktu malam sering dikaitkan dengan bayi mengalami gangguan misteri atau perut kembung. Ini adalah mereka sering menangis tanpa sebab yang jelas. Hal ini menyebabkan ibu bapa selalu mempunyai tanggapan sendiri tentang mengapa anak mereka sering menangis malam. Anak menangis malam ketika berpantang menjadi cabaran besar terutamanya bagi ibu bapa kali pertama.

Bahasa bayi sukar difahami oleh para ibu bapa. Menurut laman web Mingguan Wanita, bayi dikategorikan kepada beberapa jenis iaitu bayi mudah diurus dan sukar diurus. Antara punca bayi menangis malam adalah kerana bayi mencari posisi yang selesa untuk tidur. Sesetengah bayi hanya ingin menghisap susu secara lepas lepas dan bukannya lapar lalu ingin minum susu. Selain itu, punca bayi menangis adalah kerana mereka ketakutan. Oleh sebab itulah kebanyakan bayi akan berhenti menangis jika berada di pangkuan ibu atau bapa. Ini kerana mereka berasa lebih selamat berbanding jika mereka dibiarkan berbaring sendiri.

Ibu bapa harus sentiasa menyokong antara satu sama lain daripada hanya menyalahkan pihak ibu sahaja dengan mengatakan bahawa bayi menangis adalah salah ibu sahaja. Antara nya dengan mengatakan bahawa ibu salah makan sehingga menyebabkan bayi mengalami kembung. Hubungan harmoni harus dipupuk ketika menjaga bayi menangis ketika berpantang. Dengan cara ini emosi ibu berpantang dapat dijaga dan keperluan bayi juga dapat dipenuhi sepenuhnya.