Skip to content

PUNCA ANAK MENANGIS KETIKA BERPANTANG

Bayi menangis pada waktu malam sering dikaitkan dengan bayi mengalami gangguan makhluk halus atau kembung perut. Ini kerana, mereka sering menangis tanpa sebab yang jelas. Hal ini menyebabkan ibu bapa sering mempunyai tanggapan sendiri tentang mengapa anak mereka sering menangis malam.

Anak menangis malam ketika ibu berpatang menjadi cabaran besar terutamanya bagi ibu bapa yang baru pertama kali menimang cahaya mata. Bahasa bayi sukar difahami oleh para ibu bapa. Menurut laman web Mingguan Wanita, bayi dikategorikan kepada beberapa jenis iatu bayi mudah diurus dan sukar diurus. Antara punca bayi menangis di malam hari adalah kerana bayi tersebut mencari posisi yang selesa untuk tidur.

Sesetengah bayi hanya mahu menghisap susu secara lepas lepas dan bukannya lapar. Selain itu, punca bayi menangis adalah kerana mereka ketakutan. Oleh sebab itulah bayi menangis. Kebanyakan bayi akan berasa tenang dan berhenti menangis apabila mereka berada di pangkuan ibu atau bapa kerana mereka berasa lebih selamat berbanding jika mereka dibiarkan berbaring sendiri.

Ibu bapa harus sentiasa menyokong antara satu sama lain daripada hanya menyalahkan pihak ibu sahaja dengan menyatakan bahawa bayi menangis adalah salah ibu. Yang sering didengari ialah salah ibu kerana salah makan lalu menyebabkan bayi mengalami kembung perut.

Hubungan harmoni harus dipupuk ketika menjaga bayi menangis ketika berpantang. Dengan cara ini emosi ibu berpantang dapat dijaga dan keperluan bayi juga dapat dipenuhi kesemuanya.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *