PRO

Sesetengah kelebihan untuk ibu yang bersalin secara normal ialah ibu akan mempunyai hubungan lebih awal dengan bayi yang baru lahir daripada seorang ibu yang bersalin secara pembedahan, dan dia dapat memulakan penyusuan bayi lebih cepat. ibu yang bersalin secara normal lebih pendek waktu pemulihan berbanding c-section.

Semasa bersalin secara normal, otot-otot yang terlibat dalam proses ini lebih cenderung untuk memerah cecair yang terdapat pada paru-paru bayi, ini sangat bermanfaat, kerana jika tidak, bayi lebih cenderung mengalami masalah pernafasan semasa kelahiran. Bayi yang dilahirkan secara normal juga menerima dos awal bakteria yang baik ketika mereka melalui saluran kelahiran ibu mereka, ia boleh meningkatkan sistem imun mereka dan melindungi saluran usus mereka.

Jika bayi itu besar semasa bersalin secara normal, salah satu risiko adalah bayi itu mungkin cedera semasa proses kelahiran itu sendiri, mengakibatkan kulit kepala lebam atau tulang selangka patah.

KONTRA

Semasa bersalin, terdapat risiko bahawa kulit dan tisu di sekeliling vagina dapat meregangkan dan mengoyakkan, sementara janin bergerak melalui saluran kelahiran. Jika regangan dan luka parah teruk, seorang ibu mungkin memerlukan jahitan atau ini boleh menyebabkan kelemahan atau kecederaan pada otot punggul yang mengawal air kencing dan fungsi ususnya.

Sesetengah kajian mendapati bahawa wanita yang bersalin secara normal lebih cenderung mempunyai masalah dengan usus atau inkontinensia kencing daripada ibu yang bersalin secara pembedahan. Mereka juga mungkin lebih cenderung untuk membuang air kencing apabila mereka batuk, bersin atau ketawa.

Selepas bersalin, seorang ibu juga mungkin mengalami kesakitan yang berlarutan di perineum, kawasan antara vagina dan dubur.

BERSALIN SECARA PEMBEDAHAN

C-SECTION adalah prosedur pembedahan di mana hirisan dibuat di bahagian bawah abdomen dan rahim untuk menarik bayi keluar.

C-sec hampir selalu dianggap sebagai prosedur kecemasan untuk kelahiran vagina yang rumit atau pada pesakit dengan kontraindikasi kelahiran vagina seperti pelvis kecil, bayi besar, pembedahan perut sebelumnya, komplikasi perubatan seperti tekanan darah tinggi, diabetes dan lain-lain; Kini konsep Caesarean elektif semakin popular. Ini adalah keadaan di mana ibu bapa yang mengandung memilih untuk menjalani pembedahan pada mulanya.

PRO

Ibu bersalin secara pembedahan biasannya kurang tekanan berbanding ibu bersalin melalui vagina, masa pembedahan juga adalah singkat. bayi yang lahir secara pembedahan tiada risiko kecederaan dikepala dan juga tiada risiko anoxia.

BERSALIN NORMAL

KONTRA

Ibu yang bersalin secara pembedahan mempunyai risiko kehilangan darah yang banyak dan perlu tinggal di hospital dalam tempoh yang panjang, tempoh pemulihan juga agak lama berbanding ibu bersalin secara Normal. untuk kehamilan seterusnya, biasannya ibu akan melalui proses yang sama iaitu bersalin secara pembedahan. bayi yang lahir secara pembedahan lazimnya mengalami masalah kesukaran bernafas.

BERSALIN C-SECTION