APA PERSEDIAAN YANG MOMMIES PERLU TAHU SEBELUM BERSALIN?

Assalamualaikum dan selamat petang semua!

Harini Suraya Mothercare nak share tentang penyediaan mommies sebelum bersalin normal ataupun c-section!

Bakal-bakal mommies di luar sana, inilah antara pengetahuan penting yang perlu dimiliki, iaitu pengetahuan tentang penyediaan pranatal dan persediaan selepas bersalin untuk memastikan mommies tidak melengahkan proses penting yang terlibat dalam melahirkan bayi.

Apabila mommies memasuki tempoh trimester ketiga, mommies mungkin mula berasa resah dan menghitung hari.

Walau bagaimanapun, mommies harus tahu bahawa tidak semua wanita hamil akan hamil sampai tempoh 40 minggu.

Jadi apa yang mommies perlu ambil perhatian adalah tanda-tanda untuk bersalin.

Ikuti perkongsian kali ini untuk mengetahui persediaan sebelum bersalin buat bakal mommies!

_________________________

APA YANG PERLU DISEDIAKAN SEBELUM DAN SELEPAS BERSALIN?

Ingat! Ada mommies hamil yang menunjukkan tanda bersalin sebelum minggu ke-40, dan ada juga mommies yang bersalin lebih awal.

Secara keseluruhan, tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara tanda bersalin untuk kehamilan pramatang dengan tanda bersalin untuk kandungan yang cukup bulan.

Di bawah adalah tanda-tanda biasa bersalin yang perlu mommies ketahui dan sediakan dengan mudah sebelum bersalin:

1. Sakit belakang

– biasanya di bahagian bawah belakang (pinggang). Tanda-tanda bersalin ini mungkin muncul sekejap atau berterusan, tetapi ia hanya akan reda apabila mommies menukar posisi atau melakukan sesuatu yang membuatkan mommies selesa.

2. Kontraksi setiap 10 minit atau lebih kerap.

– tanda lahir ini disebabkan oleh pengerasan rahim mommies dan kemudiannya regang secara berselang-seli. Bagi sesetengah wanita, sakit kontraksi dikatakan sama dengan sakit senggugut yang teruk.

3. Kekejangan di bahagian bawah abdomen atau seperti sakit senggugut.

– kesakitan yang berkaitan dengan tanda bersalin ini betul-betul rasa sakit angin yang boleh berlaku akibat cirit-birit.

4. Keluar cecair dari faraj

– air ketuban pecah.

5. Rasa ingin ke tandas atau perlu kerap ke tandas untuk membuang air besar

– kesan tekanan kepala bayi pada bahagian usus.

6. Gejala seperti selesema, seperti loya, muntah atau cirit-birit. Hubungi doktor walaupun kes mommies ringan. Jika gejala berterusan selama lebih daripada 8 jam, mommies perlu berjumpa dengan doktor.

7. Peningkatan tekanan dalam pelvis atau faraj.

8. Pengeluaran lendir faraj meningkat.

9. Pendarahan faraj, termasuk pendarahan ringan.

_________________________

PERSEDIAAN SEBELUM BERSALIN NORMAL

Berikut adalah persediaan untuk mommies mengandung yang ingin bersalin normal:

Persediaan sebelum bersalin untuk mengurangkan risiko koyakan perineum darah tinggi.

1. Amalkan diet yang sihat untuk memastikan mommies mendapat bekalan mineral dan vitamin yang mencukupi untuk memastikan tisu kulit mommies sihat dan fleksibel.

2. Bersenam dengan kerap untuk membina dan mengekalkan kesihatan sistem kardiovaskular yang sihat dan otot yang kuat akan memberi kekuatan dan daya tahan semasa meneran. Senaman pranatal yang disyorkan termasuk yoga, senaman Kegel dan berjalan kaki.

3. Mommies juga harus mempelajari teknik pernafasan untuk mengelakkan tekanan semasa bersalin.

4. Kekalkan berat badan yang sihat sebelum dan semasa kehamilan, kerana berat badan berlebihan boleh meningkatkan risiko koyakan faraj.

5. Lakukan urutan perineum (faraj atau vagina hingga dubur) sekali atau dua kali sehari dari minggu ke-34 kehamilan dan seterusnya. Gunakan pelincir kulit seperti minyak mineral, vitamin E atau minyak kelapa. Urutan perineum adalah cara cepat dan mudah untuk meningkatkan fleksibiliti lantai pelvis untuk mengurangkan risiko koyakan yang teruk.

Bergerak

Kerap lakukan aktiviti fizikal ringan seperti berjalan kaki untuk memudahkan proses bersalin. Jika semuanya berjalan lancar, mommies juga boleh naik dan turun tangga tetapi berhati-hati apabila melakukan pergerakan ini.

Uruskan bulu ari-ari

Kawasan ari-ari yang bersih dan kemas akan membantu mommies dan doktor melakukan semua prosedur yang diperlukan semasa proses bersalin.

Ini juga akan mengurangkan risiko jangkitan yang boleh berlaku jika bulu ari-ari tidak dicukur sebelum bersalin.

Oleh itu, pihak hospital selalunya akan menasihatkan mommies untuk mencukur bulu ari-ari sebelum masuk wad atas sebab keselamatan dan kebersihan.

Hadiri kelas pranatal

Selain mendapat nasihat daripada ibu atau saudara mara yang pernah bersalin, mommies juga boleh mengikuti kelas melahirkan bayi.

Tujuan kelas ini adalah untuk menyediakan maklumat yang diperlukan semasa proses kelahiran.

Ini tentang memastikan mommies boleh membuat keputusan yang betul selain mengurangkan ketakutan mommies.

Berikut ialah beberapa perkara asas yang akan mommies pelajari semasa mengikuti kelas:

1. Tanda-tanda kelahiran.

2. Proses kelahiran seperti biasa.

3. Teknik alami kesakitan.

4. Sokongan pasangan untuk membuat persediaan sebelum bersalin dan persediaan selepas bersalin.

5. Bila masa yang sesuai untuk menghubungi doktor atau jururawat.

_________________________

PERSEDIAAN SEBELUM BERSALIN C-SECTION

Pembedahan cesarean atau pembedahan c-section melibatkan kelahiran bayi melalui potongan surgeri pada abdomen dan uterus wanita.

Pembedahan c-section ini boleh dilakukan secara sukarela (elektif) atau berdasarkan tanda-tanda kesihatan yang mendesak seperti keadaan kehamilan yang boleh menyebabkan komplikasi.

Kebanyakan daripada persediaan sebelum bersalin untuk pembedahan c-section akan dimaklumkan oleh doktor mommies lebih awal, terutamanya jika ia adalah pembedahan yang sukarela.

Berikut adalah persediaan sebelum bersalin untuk pembedahan c-section:

1. Beberapa minggu sebelum tarikh kelahiran, mommies perlu pergi ke hospital untuk mengemukakan permohonan pra-pendaftaran.

2. Sehari sebelum tarikh kelahiran, mommies perlu melakukan prosedur pra-pembedahan.

Pertama, mommies akan menerima anestesia epidural, iaitu suntikan di bahagian belakang badan mommies untuk membuatkan kebas semasa pembedahan.

Mommies kemudiannya akan dikateter untuk menghalang mommies daripada bangun untuk pergi ke bilik air dalam tempoh 24 jam pertama pemulihan. Oleh kerana ini bukan prosedur yang selesa, pastikan mommies meminta doktor untuk mendapatkan epidural dahulu sebelum memasukkan kateter.

Kemudian mommies akan diberi ubat untuk membuang asid cecair perut. Mommies mempunyai hak untuk meminta ubat anti-loya sebelum menjalani epidural untuk mengelakkan sebarang ketidakselesaan.

3. Selain itu, beberapa ujian darah mungkin dilakukan sebelum pembedahan seperti yang disyorkan oleh doktor mommies.

Pemeriksaan darah mommies boleh membantu doktor bersedia untuk apa-apa perkara yang tidak dijangka, seperti jika mommies memerlukan pemindahan darah semasa pembedahan c-section belangsung.

Perkara terakhir yang perlu mommies ingat ialah menyediakan beg untuk ke hospital, yang mengandungi pakaian dan barangan peribadi mommies untuk beberapa hari mommies berada di hospital.

Oleh kerana kelahiran secara caesar mengambil masa lebih lama untuk pulih berbanding dengan bersalin normal, mommies mungkin ingin meminta bantuan pasangan atau ahli keluarga mommies untuk membantu semasa berpantang di rumah nanti.

Juga, pastikan mommies mendapatkan nasihat penuh daripada doktor tentang penjagaan luka selepas pembedahan.

Jika mommies mempunyai sebarang soalan mengenai persediaan bersalin untuk kelahiran normal atau melalui pembedahan, dapatkan nasihat dan maklumat khusus daripada doktor mommies tau!

Haa mommies dah tahu kan apa persediaan mommies sebelum bersalin normal atau c-section? Semoga Bermanfaat!

cc: hellodoktor

Written by Suraya Mothercare & Beauty

More From This Category

7 PETANDA AWAL KEHAMILAN YANG TIDAK TAHU!

Kehamilan adalah salah satu hal yang paling ditunggu-tunggu oleh pasangan suami isteri. Kadangkala, kehamilan boleh berlaku secara tidak dijangka atau dirancang. Bagaimanakah untuk anda mengetahui jika anda sebenarnya sedang hamil? Ikuti artikel Suraya Mothercare pada...

read more

7 PETANDA AWAL KEHAMILAN YANG TIDAK TAHU!

Kehamilan adalah salah satu hal yang paling ditunggu-tunggu oleh pasangan suami isteri. Kadangkala, kehamilan boleh berlaku secara tidak dijangka atau dirancang. Bagaimanakah untuk anda mengetahui jika anda sebenarnya sedang hamil? Ikuti artikel Suraya Mothercare pada...

read more

7 PETANDA AWAL KEHAMILAN YANG TIDAK TAHU!

Kehamilan adalah salah satu hal yang paling ditunggu-tunggu oleh pasangan suami isteri. Kadangkala, kehamilan boleh berlaku secara tidak dijangka atau dirancang. Bagaimanakah untuk anda mengetahui jika anda sebenarnya sedang hamil? Ikuti artikel Suraya Mothercare pada...

read more

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *