Skip to content

PENDARAHAN FARAJ SELEPAS BERSALIN

PENDARAHAN FARAJ SELEPAS BERSALIN

Sekiranya ibu bersalin normal atau pembedahan Cesarean, ibu akan mengalami pendarahan dan keputihan selepas kelahiran. Ini dikenali sebagai lochia. Begitulah cara badan ibu menyingkirkan darah dan tisu tambahan dalam rahim ibu yang membantu bayi ibu membesar.

Pendarahan paling banyak ialah pada beberapa hari pertama selepas bayi dilahirkan. Namun, jika pendarahan yang banyak itu berterusan selepas beberapa hari, ibu perlu memaklumkan kepada doktor.

Secara normal, darah akan berwarna merah terang dan mungkin terdapat beberapa gumpalan darah untuk beberapa hari pertama selepas melahirkan. Gumpalan hendaklah tidak besar dari seperempat. Ibu mestilah memakai pad yang disediakan oleh hospital pada awal kelahiran. Selepas itu, boleh bertukar kepada pad yang biasa dipakai.

Ketika membawa bayi pulang, ibu mungkin mengalami pendarahan faraj yang lebih banyak. Hal ini mungkin kerana ibu banyak bergerak. Sekiranya hal ini terjadi, ibu perlu merehatkan kaki buat sementara waktu.

Pengaliran darah keluar dari faraj ketika berdiri adalah normal bagi ibu selepas bersalin kerana itulah cara faraj ibu dibentuk. Darah pula akan terkumpul semasa ibu duduk atau berbaring dan keluar ketika berdiri.

Selepas kira-kira 10 hari, pengaliran darah keluar daripada faraj akan berkurangan. Ibu mungkin mengalami pendarahan ringan atau sangat sedikit sehingga 6 minggu selepas melahirkan. Pada waktu ini, ibu hanya boleh menggunakan pad pakai buang dan tidak digalakkan menggunakan Tampoon kerana ia boleh menyebabkan jangkitan pada bahagian faraj dan rahim.

Kredit gambar: Laman web healthshots

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *