Assalamualaikum dan selamat pagi Mummies!

Hari ni Mummies sihat tak?

Cuma nak ingatkan kalau Mummies ada bela kucing kan, jaga elok-elok ya. Sebab kita tak tahu bila terakhir kalinya kita akan bermain, bermanja dengan kucing kita. cry

Hehe, lari topik pulak. Maaf admin emo pula hari ni.

Okay sekarang dah okay dah, nak bagitau ni kongsian kalini adalah tentang suami yang mempunyai alahan hamil walhal isterilah yang hamil kan?

Ini WUJUD tau! Jangan ambil mudah.

Jom baca kongsian di bawah! 

____________________________

Mummies hamil, tapi suami TERPALING alahan mengandung!

Suami atau pasangan wanita yang mengalami simptom kehamilan mengalami gejala alahan yang dikenali sebagai sindrom Couvade.

Ia juga dipanggil sindrom ayah mengandung atau kehamilan simpati.

“Couvee” adalah perkataan Perancis yang bermaksud “mengeram” atau “menetas.”

Adakah pasangan anda mengalami sindrom Couvade ini akibat psikosomatik atau tidak?

Pasangan anda mungkin menjalani pemeriksaan perubatan untuk menentukan sama ada terdapat isu kesihatan.

Hakikatnya, sindrom yang dialami oleh isteri berbadan dua ini bukanlah keadaan psikologi atau penyakit rasmi. Ia juga bukan masalah perubatan atau mental.

Walaupun kes ini jarang dibicarakan, namun ianya memang wujud dan biasa terjadi!

Simptom Alahan Mengandung Bagi Suami

Pasangan dengan sindrom Couvade ini mungkin mengalami pelbagai gejala, yang biasanya berbeza antara satu sama lain, seperti simptom kehamilan sebenar.

Salah satu perkara yang biasa didengari ialah si suami dan isteri mereka yang mempunyai anak mengidam makanan tertentu.

Ingat bahawa sindrom Couvade ini berbeza daripada khayalan kehamilan; pesakit dengan sindrom ini mengalami gejala kehamilan tetapi tidak percaya mereka mengandung.

Gejala Psikologi

  • Kegelisahan
  • Kemurungan

  • Masalah tidur
  • Tidak cukup rehat
  • Penurunan keinginan seksual/ perubahan lain berkaitan libido

Gejala Fizikal

  • Loya, muntah dan pedih ulu hati
  • Sakit atau kembung perut
  • Perubahan selera makan
  • Kaki kejang
  • Sakit belakang
  • Kerengsaan alat kelamin atau semasa kencing
  • Penambahan atau penurunan berat badan
  • Masalah sakit gigi juga antara simptom biasa terjadi

___________________________

Punca Alahan Mengandung Terjadi Kepada Suami

Perubahan Tahap Hormon

Apabila sindrom ini berkembang, hormon prolaktin dan estrogen meningkat semasa di trimester pertama dan ketiga kehamilan, seiring dengan penurunan tahap testosteron serta hormon stress kortisol.

Ikatan Emosi

Dipercayai bahawa sindrom ini lebih kerap dialami oleh bakal ayah yang menghabiskan banyak masa untuk mempelajari tentang bayi mereka.

Faktor Fisiologi

Lelaki yang lebih penyayang dan empati akan lebih berkemungkinan mengalami sindrom ini.

Dengan kata lain, sindrom Couvade lebih kerap berlaku pada individu yang mengalami gejala atau kesakitan yang berkaitan dengan pasangan yang berbadan dua.

RAWATAN

Sindrom Couvade tidak mempunyai ubat khusus. Ia hanya akan hilang apabila bayi lahir atau dalam beberapa masa selepas itu.

Namun, pasangan anda boleh melihat doktor untuk merawat gejala mereka jika terdapat kebimbangan.

Cc: hellodoktor.com

https://hellodoktor.com/kehamilan/tips-hamil/masalah-kehamilan/alahan-mengandung/ 

Written by Suraya Mothercare & Beauty

More From This Category

Best Cium Baby Tapi AWAS Kulit Si Manja Sangat Sensitif!    Bayi  mempunyai kulit licin dan lembut yang boleh menyebabkan orang sekeliling bayi geram dan ketagihan. Walau bagaimanapun, kulit bayi boleh menjadi kering dan sensitif.  Oleh itu, terdapat...

read more

Best Cium Baby Tapi AWAS Kulit Si Manja Sangat Sensitif!    Bayi  mempunyai kulit licin dan lembut yang boleh menyebabkan orang sekeliling bayi geram dan ketagihan. Walau bagaimanapun, kulit bayi boleh menjadi kering dan sensitif.  Oleh itu, terdapat...

read more

Best Cium Baby Tapi AWAS Kulit Si Manja Sangat Sensitif!    Bayi  mempunyai kulit licin dan lembut yang boleh menyebabkan orang sekeliling bayi geram dan ketagihan. Walau bagaimanapun, kulit bayi boleh menjadi kering dan sensitif.  Oleh itu, terdapat...

read more

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *