Skip to content

MUMMIES PAKAIKAN ANAK KECIL ‘MAKEUP’? SELAMAT ATAU TIDAK?

Assalamualaikum dan selamat pagiiiiii Mummies! laughing

Mummies cantik-cantik tu mesti nak anaknya nampak cantik jugakkan?

Yelah mana tidak tumpah kuahnya kalau tidak ke nasi kan? wink

Namun, kurangnya pengetahuan sering kali menjadi salah satu alasan Mummiesmenggunakan makeup ke wajah anak. Lalu, apakah makeup memberi akibat buruk pada kesihatan anak? Apa ada bahaya makeup untuk anak? 

Jom baca kongsian kita pada kalini ya!

Selamat membaca Mummies kiss

_______________________________

ADAKAH DIPERBOLEHKAN ANAK KECIL DIPAKAIKAN MAKEUP?

Setiap ibubapa semestinya mahukan anaknya kelihatan kemas, teratur serta bersih. 

Sudah semestinya ibubapa yang mempunyai anak perempuan mahu ia kelihatan cantik kan? Rasa seronoknya Mummies hiaskan anak perempuan, memang yang pernah mengalami saja faham rasa seronok tu kiss. Ini tentu tidak salah, namun kita tidak boleh menafikan bahaya makeup yang digunakan ke muka anak.

Bagaimana jika menggunakan makeup yang tidak mengandung bahan kimia, hanya bahan organik serta bahan semulajadi lainnya?

Sebenarnya, makeup, terutama yang diletakkan atau disapu di kulit wajah, sering kali menutupi pori-pori wajah. Pori-pori yang tertutup membuat sel kulit sulit susah untuk bernafas dan menghalang pembentukan sel baru dengan baik, dan tentu pori-pori wajah yang tertutup akan merangsang tumbuhnya jerawat dengan sangat cepat.

Maka dari itu alangkah baiknya jika Mummies sebagai seseorang yang lebih faham, perlu menghindari penggunaan makeup pada wajah anak, agar tidak mengakibatkan akibat yang buruk di kemudian hari.

Sesekali menggunakan lipstik ke bibir anak memang tidak akan menjadi masalah, tapi untuk jenis makeup lain yang menutupi kulit, seperti foundation, bedak, blush on, dan sebagainya, sebaiknya jangan digunakan kecuali hanya di kesempatan tertentu, misalnya pentas di sekolah.

KESAN BURUK MAKEUP KEPADA ANAK

1: KULIT BERMASALAH

Mummies kenalah faham, kulit anak kecil ni halus dan sensitif lagi. Kadang-kadang tu dengan material kain yang tidak sesuai pun boleh adanya kerengsaan kulit kepada anak, apatah lagi makeup.

Lagi pula makeup mengandungi bahan kimia, jadi bahaya untuk anak kecil berbanding dewasa kerana kulit anak kecil yang lebih sensitif.

Dalam kes yang ringan, wajah anak boleh terlihat memerah dan agak perit sakitnya, namun pada kes yang parah boleh membuat wajah berlubang serta tumbuhnya jerawat di usia yang masih sangat muda. Sangat disarankan untuk rujuk ke doktor jika terjadi kerengsaan pada kulit wajah anak.

2: ANAK NAMPAK LEBIH DEWASA DARIPADA UMURNYA

Penggunaan makeup pada wajah anak membuat sel kulit susah untuk bernafas kerana tertutup oleh make up. Hal ini sering kali membuat kulit kesulitan untuk membuat sel kulit baru dan kulit jadi terlihat lebih cepat mengalami penuaan.

Selain makanan yang tidak sehat, kulit yang susah untuk bernafas akan mengganggu pertumbuhan kulit baru. Make up yang terserap pada wajah juga berpengaruh pada hormon dalam tubuh anak, dan hormon ini boleh mempercepat penuaan dari dalam.

Jangan disebabkan keseronokan Mummies ketika menghiaskan anak, menjadi penyebab anak merana di kemudian hari.

3: WAJAH ANAK TERLIHAT KASAR

Makeup mampu merosakkan kelembapan wajah anak jika digunakan terlalu lama, hal ini juga membuat wajah anak yang sensitif sangat mudah menjadi kasar serta menjadi lebih tebal. Kulit wajah yang tebal akan sangat susah menyerap nutrisi jika melakukan perawatan, dan tentu ini akan mengurangi nutrisi penting dari kesihatan wajah itu sendiri.

Kesan buruk dari menggunakan makeup yang diderita oleh orang dewasa juga bisa diderita oleh anak-anak, bahkan jika jumlah penggunaannya sama banyaknya. Namun, anak-anak akan menderita akibat yang jauh lebih teruk karena sistem imunnya yang tidak sebaik orang dewasa.

Oleh itu, Mummies harus menjaga pengunaan makeup bagi anak untuk menjauhkannya dari bahaya makeup agar tidak merosakkan kesihatan anak.

ANAK KECIL BOLEH PAKAI MAKEUP

Haa, dekat sini kita boleh fahamlah boleh sebenarnya nak menghias, makeup kan anak kecil, tiada masalah. Yang menjadi masalahnya jika ibubapa yang berlebih-lebihan dalam menghias anak, lagi-lagi anak perempuan ni.

Cukup lipbalm untuk warnakan bibir anak yang mungkin pucat. Kalau ada perayaan atau ‘event’ yang memerlukan anak untuk makeup, seeloknya jangan biarkan makeup itu terlalu lama diwajah anak. takut-takut berlaku kerengsaan kulit.

Makeup kan anak kecil ini ada baiknya selain anak nampak cantik di mata dia, ibubapa dan orang lain, ia juga boleh belajar untuk menjaga keterampilan diri sejak dari kecil.

Bukan untuk menjadi yang tercantik dari anak-anak lain, tapi lebih kepada penjagaan dan kerapian anak. 

Oleh itu, anak akan menjadi lebih berdisiplin dan bertanggungjawab dalam menjaga keterampilan diri.

Cc: hellodoktor.com

https://hellosehat.com/parenting/anak-6-sampai-9-tahun/perkembangan-anak/bahaya-makeup-untuk-anak/ 

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *