Skip to content

MASALAH PENYUSUAN DAN CARA UNTUK MENGATASINYA!

APA MASALAH YANG MUNGKIN MOMMIES ALAMI SEMASA PENYUSUAN?

Assalamualaikum dan selamat pagi!

Harini Suraya Mothercare nak berkongsi tentang masalah penyusuan dan cara untuk mengatasinya.

Terdapat empat jenis masalah penyusuan ini selalunya yang akan berlaku. Naluri untuk menyusu akan ada bagi setiap mommies baru. Namun, kerana kesuntukan masa, mommies akan berhenti menyusukan atau meneruskan penyusuan.

Ketahui tentang masalah penyusuan yang sering dihadapi oleh mommies dan cara untuk mengatasinya.

Ikuti perkongsian kali ini untuk untuk ketahui dengan lebih lanjut.

_________________________

JENIS MASALAH PENYUSUAN

 

 

1. Puting sakit

Ramai mommies yang mengadu puting mereka sakit terutama ketika mula menyusu. Masalah sakit puting ini boleh menyebabkan mommies menjadi murung dan melemahkan semangat untuk meneruskan penyusuan.

Sesi penyusuan akan berjalan lancar apabila mommies meletakkan bayi untuk menyusu. Meletakkan bayi pada kedudukan yang salah semasa menyusu atau meletakkan mulut bayi pada payudara secara tidak betul akan membawa kepada masalah ini pada mommies.

Apa yang mommies perlu lakukan?

Mulut bayi hendaklah diletakkan pada areola (kawasan gelap di sekeliling puting) dan pada puting.

Jika mommies berasa sakit apabila bayi mula menyusu, masukkan satu daripada jari anda yang bersih ke dalam mulut bayi dan betulkan semula kedudukan bayi semasa menyusu.

Rujuk pakar laktasi jika sakit berterusan semasa penyusuan.

Tukar posisi setiap kali menyusukan bayi.

Jika puting mommies luka, rawat dengan segera untuk mengelakkan risiko mastitis. Selepas menyusu, letakkan beberapa titis susu pada puting mommies dan sapu rata dengan jari yang bersih. Mommies juga boleh menggunakan krim penyusuan khas.

2. Badan semasa penyusuan

Posisi penyusuan yang tidak betul semasa menyusu boleh menyebabkan sakit di bahagian belakang badan, leher atau tengkuk mommies. Apatah lagi proses penyusuan mengambil masa yang lama dan kerap berlaku setiap hari.

Apa yang perlu mommies lakukan?

Pastikan posisi badan mommies dan bayi betul semasa menyusu. Tentukan posisi penyusuan yang selesa seperti duduk, bersandar atau baring mengiring.

Gunakan bantal penyusuan untuk keselesaan.

3. Susu meleleh

Walaupun masalah susu meleleh tidak memudaratkan payudara, namun ia boleh menyebabkan ketidakselesaan kepada ibu. Bra yang basah membuatkan mommies tidak selesa. Lebih-lebih lagi jika mommies berada di tempat awam.

Apa yang perlu mommies lakukan?

Letakkan alas pad penyusuan pada payudara untuk menyerap susu yang meleleh dari puting dan mengelakkan bra dan baju daripada basah. Pad penyusuan boleh dilapik pada mana-mana bra penyusuan atau bra biasa.

4. Menyusu di luar rumah

Masalah timbul apabila mommies membawa bayi keluar rumah. Apabila tiba masa menyusu, mommies akan sukar dan tidak selesa untuk menyusu di tempat awam. Apatah lagi mommies berada dalam keadaan tidak ada ruang untuk menyusukan bayi.

Apa yang perlu mommies lakukan?

Pakai pakaian penyusuan semasa keluar dengan bayi. Pakaian penyusuan direka untuk memudahkan mommies menyusukan bayi terutama semasa di luar rumah.

Selain itu, gunakan bra penyusuan yang direka untuk memudahkan ibu menyusukan bayi tanpa perlu membuka cangkuk belakang bra.

Bawa selendang penyusuan atau poncho ke mana-mana mommies pergi. Selendang penyusuan ini boleh membantu melindungi aurat mommies semasa sesi penyusuan.

Haa mommies dah tahu kan apa masalah penyusuan dan cara untuk mengatasinya? Semoga bermanfaat!

cc: hellodoktor

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *