Skip to content

MANFAAT BERAS PERANG UNTUK IBU HAMIL

Beras perang mempunyai manfaat yang besar apabila dimakan oleh ibu yang hamil. Jadi, apakah faedah beras perang untuk wanita hamil?

Sama seperti namanya, beras perang memang mempunyai warna perang. Nasi jenis ini dianggap lebih baik daripada beras putih kerana ia mengandungi lebih banyak serat, protein, dan antioksidan semulajadi yang pastinya bermanfaat untuk kesihatan, termasuk kesihatan wanita hamil. Sama seperti beras putih atau beras yang biasanya kita makan, beras perang adalah sumber karbohidrat yang baik untuk dimakan semasa hamil.

Berikut adalah satu siri faedah beras perang untuk wanita hamil:

1. SEBAGAI SUMBER TENAGA

Apabila hamil, adalah wajar ibu hamil menjadi lebih mudah letih kerana dia perlu mengambil janin ke mana sahaja ibu pergi. Oleh itu, ibu memerlukan lebih banyak tenaga untuk menjalankan aktiviti harian. Beras perang boleh menjadi sumber tenaga yang baik untuk ibu hamil. Jika sumber tenaga dalam beras putih hanya karbohidrat, dalam beras perang, ibu juga mendapat tenaga daripada protein. Walaupun tidak begitu banyak, pengambilan protein tambahan ini boleh membawa banyak manfaat untuk kesihatan ibu hamil.

2. MENGAWAL BERAT BADAN SEMASA KEHAMILAN

Mengalami kenaikan berat badan semasa hamil adalah perkara biasa, malah disyorkan dalam beberapa keadaan. Walau bagaimanapun, penambahan berat badan yang berlebihan pastinya tidak baik untuk wanita hamil. Untuk mengawal berat badan semasa mengandung, ibu boleh meningkatkan penggunaan beras perang sebagai pengganti beras putih. Oleh kerana nasi ini mengandungi lebih banyak serat dan protein, ibu boleh berasa kenyang lebih lama dan selera makan lebih terkawal.

3. MENINGKATKAN RINTANGAN BADAN

Nasi perang terkenal dengan kandungan antioksidan yang agak tinggi. Oleh itu, beras perang sangat baik untuk dimakan oleh wanita hamil. Antioksidan yang terkandung dalam beras mampu menangkis radikal bebas yang boleh menyebabkan penyakit pada janin. Di samping itu, antioksidan juga boleh meningkatkan daya tahan badan semasa kehamilan, mencegah berlakunya preeklampsia, dan mengurangkan risiko gangguan dalam pertumbuhan dan perkembangan janin.

4. MENGHALANG ANEMIAA KEKURANGAN ZAT BESI

Anemia atau kekurangan darah kerana kekurangan bekalan zat besi adalah masalah kehamilan yang masih biasa. Untuk memenuhi keperluan zat besi semasa mengandung, ibu hamil sangat disyorkan untuk kerap mengambil vitamin pranatal dan mengambil makanan sumber besi, seperti beras perang.

5. MENGEKALKAN KESIHATAN SALURAN GASTROUSUS

Dalam 100 gram (±2 cawan) beras perang mengandungi sekurang-kurangnya 11 gram serat. Ini sudah memenuhi hampir separuh daripada keperluan serat harian ibu hamil. Serat diperlukan semasa kehamilan untuk mengekalkan kesihatan saluran gastrousus, jadi ibu dapat mengelakkan sembelit semasa kehamilan.

Selain beras perang, Bumil juga disyorkan untuk mengambil sumber serat lain, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, setiap hari.

6. KAWAL PARAS GULA DALAM DARAH

Nasi perang adalah makanan dengan indeks glisemik yang rendah. Ini bermakna dengan makan beras perang setiap hari, paras gula darah ibu hamil dapat dikawal dengan baik. Ini akan mengurangkan risiko diabetes gestasi yang terdedah kepada serangan wanita hamil, terutamanya mereka yang gemuk dan mempunyai sejarah keluarga diabetes.

7. MENGURANGKAN RISIKO MENGALAMI KEKJANGAN KAKI

Kejang kaki adalah perkara biasa yang dialami oleh hampir semua wanita hamil. Ini boleh disebabkan oleh kekurangan kalium dan akan membuat wanita hamil berasa tidak selesa untuk melakukan aktiviti.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *