Skip to content

MAKANAN MUMMIES HAMIL BOLEH AMBIL UNTUK ANAK KULIT PUTIH BERSIH!

 Assalamualaikum dan selamat pagi Mummies!

Mummies dan kandungan sihat?

Kalau sihat Alhamdulillah kiss

Kongsian kali ini adalah tentang makanan yang Mummies boleh amalkan untuk bayi mendapatkan kulit yang lembut dan gebu.

Ingat, makanan ini hanya cadangan makanan tambahan sahaja, tidak ada kajian saintifik mengatakan makanan mampu mencerahkan warna kulit bayi.

Warna kulit bayi adalah berdasarkan genetik ibubapa.

Makanan dibawah boleh diamalkan secara berpada-pada disamping ianya juga mempunyai manfaat yang baik bagi Mummies dan kandungan.

Selamat membaca Mummies! wink

_____________________________

INI 10 MAKANAN MUMMIES BOLEH AMALKAN

1: Susu Saffron

Saffron merupakan sejenis rempah yang termahal di seantero dunia. Ibu hamil boleh mengamalkan minum susu yang mengandungi campuran saffron kerana ia dipercayai dapat meningkatkan kecerahan warna kulit bayi dalam kandungan.

Malah saffron juga mampu membantu menyembuhkan demam kuning pada bayi yang baru dilahirkan. Saffron boleh mengubati masalah darah merah yang mudah pecah pada bayi yang mempunyai demam kuning.

2: Kelapa

Air kelapa mengandungi elektrolit tinggi yang mempunyai manfaat sebagai antioksidan alami bagi ibu yang sedang hamil. Ia juga dapat membantu badan kekal berhidrasi selain membantu menjernihkan air ketuban. Disebabkan itu, air kelapa dipercayai dapat membuat kulit si comel dalam kandungan menjadi bersih.

3: Telur

Telur mempunyai dua bahagian iaitu kuning dan putih. Jika ibu hamil yang mahukan kulit bayi cerah dan bersih, ambil putih telur ini ketika trimester kedua kehamilan anda.

Putih telur juga mengandung vitamin B12 yang bisa menjaga kesehatan sistem saraf. Selain itu, vitamin B12 juga memiliki banyak manfaat untuk ibu hamil, yaitu mencegah cacatnya sistem saraf pada bayi dan membantu dalam pembentukan DNA atau bahan genetik dalam semua sel tubuh.

4: Buah Oren

Ketika hamil, vitamin C perlu diambil pada kadar yang sepatutnya. Oleh itu, buah oren merupakan pilihan yang tepat.

Selain itu juga, kandungan asid folik dalam buah oren dapat membantu mencerahkan dan membersihkan kulit bayi dan membantu pertumbuhan janin yang sihat.

5: Nenas

Terdapat beberapa negara di benua Asia yang mempercayai pengambilan jus nanas oleh ibu yang sedang hamil seminggu sekali dapat membuat kulit baby dalam kandungan cerah dan bersih.

Tetapi nenas sangat bahaya jika dimakan ibu hamil kerana sifatnya yang tajam. Jadi Mummies dapatkan nasihat doktor tau!

Nenas memang mampu menyebabkan keguguran bayi dalam kandungan.

6: Anggur 

Pengambilan jus anggur juga dipercayai dapat mencerahkan dan membersihkan kulit baby dalam kandungan.

Ini kerana buah anggur mempunyai kandungan alpha hydroxy acids yang sememangnya bagus untuk kulit.

Dengan mengonsumsi anggur saat hamil, dapat membantu otak janin untuk berkembang lebih baik lagi. Hal ini disebabkan, anggur mengandung senyawa asam folat yang banyak sehingga dapat mengurangi resiko cacat otak, dan saraf pada otak janin akan lebih berkembang dengan baik, serta tabung otak calon bayi dapat tumbuh secara maksimal.

7: Jintan Manis

Di India, ibu yang sedang hamil percaya jika minum air rendaman biji jintan manis sebanyak 3 ml pada setiap pagi, ia dapat mencerahkan dan membersihkan kulit baby dalam kandungan. Bukan sahaja itu, ia juga bermanfaat untuk mengurangkan gejala ‘morning sickness’ yang kerap dialami oleh ibu hamil.

8: Kacang Badam

Sepanjang kehamilan, ibu hamil boleh mengamalkan makan badam atau minum susu yang diperbuat daripada badam untuk membantu perkembangan janin yang sempurna. Paling penting, ia juga dipercayai dapat mencerahkan dan membersihkan kulit bayi dalam kandungan.

9: Kacang Hijau

Bubur kacang hijau atau air rebusannya boleh diambil oleh ibu yang sedang hamil kerana ia dipercayai dapat menjernih air ketuban. Selain itu, ia juga mampu membantu bayi mendapatkan kulit yang cerah dan bersih.

10: Lobak Putih

Sesuai dengan namanya, lobak putih sememangnya dapat mencerahkan dan membersihkan kulit bayi dalam kandungan ibu hamil. Ini kerana ia mengandungi antioksidan dan mineral yang sememangnya bagus untuk kulit.

Ibu yang makan lobak putih sangat baik untuk kesihatan kandungan Mummies!

Lobak mengandung nutrisi kalsium yang bisa membuat pertumbuhan tulang janin sangat baik. Bahkan ketika sudah lahir maka gigi bayi boleh tumbuh dengan baik.

Mummies tidak perlu memberikan vitamin penumbuh gigi anak kerana gigi sudah sesuai dengan pertumbuhan. Jadi lobak putih menjadi salah satu jenis makanan yang mengandung kalsium untuk ibu hamil yang sangat disarankan untuk ibu hamil.Manfaat kalsium bagi ibu hamil tidak hanya untuk tulang dan gigi janin tapi juga untuk kekuatan tulang serta otot tubuh ibu hamil.

_______________________________

Seharusnya, kecomelan seorang bayi itu tidak diukur melalui warna kulit mereka.

Setiap bayi yang dilahirkan adalah berbeza-beza dan indah bagi setiap pasangan ibu bapa yang melahirkannya.

Oleh itu, hargailah dan sayangilah si comel Mummies dengan sebaiknya tanpa mengira penampilan mereka.

Cc: hellodoktor.com

https://hellodoktor.com/kehamilan/penjagaan-ibu-hamil/kesihatan-minda/10-makanan-ibu-hamil-perlu-ambil-jika-mahu-kulit-bayi-cerah-dan-bersih/ 

 Cc: hamil.co.id

https://hamil.co.id/nutrisi-ibu-hamil/makanan-sehat/khasiat-lobak-putih-untuk-ibu-hamil 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *