Skip to content

KHASIAT MADU YANG PERLU DIAMALKAN WANITA HAMIL

KHASIAT MADU BAGI WANITA HAMIL

Ramai yang sedar bahawa madu mengandungi banyak khasiat yang tinggi dan sememangnya elok untuk tubuh badan. Madu terdiri daripada beberapa kandungan seperti air, karbohidrat, vitamin, dan mineral.

  • Antibiotik Semulajadi

Sudah sedia maklum bahawa tubuh ibu yang hamil akan mengalami beberapa perubahan dari segi luaran dan dalaman. Ketika ini juga, mereka mudah terdedah kepada jangkitan kuman. Ini kerana, ibu hamil masih menyesuaikan diri dengan kandungan di dalam perut menyebabkan tubuh mereka agak lemah. Ibu disarankan untuk tidak mengambil sebarang ubat-ubatan tanpa saranan daripada pakar. Oleh itu, madu sudah dipercayai sebagai salah satu pemakanan semulajadi yang berfungsi untuk menguatkan antibodi badan.

  • Melegakan Ketidakselesaan Perut

Perut yang pedih atau tidak selesa selalu terjadi di kalangan ibu hamil. Maka, ibu hamil boleh mengambil satu sudu madu bersama segelas susu jika perut tidak selesa. Madu tidak akan meloyakan sebaliknya menambah rasa manis semulajadi dan khasiat di dalam makanan.

  • Mengurangkan ‘Morning Sickness

Biarpun terlihat sinonim dengan ibu hamil, ia tetap perlu diambil berat kerana morning sickness boleh menyebabkan ibu hamil hilang selera makan dan dehidrasi. Solusi terbaik adalah dengan mengambil satu sudu madu setiap pagi sebelum sarapan supaya khasiat madu itu dapat diserap dengan baik oleh sistem imunisasi badan,

  • Membunuh Bakteria Perut

Terdapat sejenis bakteria yang dipanggil helicobacter pylori sememangnya menjangkiti perut manusia. Kerana itu, ia mudah menjangkiti ibu hamil kerana tubuh mereka lemah. Bakteria ini menyebabkan ketidakselesaan dan pedih perut seterusnya menyebabkan ulser dalam perut.

Oleh itu, pengambilan madu dapat membunuh bakteria dan juga dapat mengelakkan ibu hamil daripada terkena penyakit ulser tersebut.

  • Mengurangkan Alergi

Lain orang, lain pengalamannya. Mungkin ada segelintir yang tidak mengalami alergi ketika hamil. Oleh itu, jika anda mengalami alergi ketika hamil dan ingin merawatnya, anda boleh menggunakan madu. Madu mampu meneutralkan masalah alergi dan mengelakkan alergi itu daripada menjadi lebih teruk.

  • Mengurangkan Batuk dan Sakit Tekak

Elakkan daripada mengambil apa-apa ubatan tanpa mendapat saranan daripada pakar. Hal ini adalah untuk mengelakkan perkara-perkara yang tidak diingini terjadi pada kandungan kerana tidak tahu sama ada ubat tersebut sesuai atau tidak dengan kondisi badan ibu hamil.

Madu sememangnya solusi terbaik untuk mengubati batuk dan sakit tekak. Ambil satu sudu madu bersama air. Ibu hamil perlu amalkan setiap hari untuk meredakan batuk dan juga sakit tekak yang dialami.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *