Skip to content

KETAHUI PUNCA ANAK-ANAK TANTRUM!

Assalamualaikum dan salam sejahtera!

Dalam perkongsian artikel pada kali ini, Suraya Mothercare akan berkongsikan punca mengapa anak-anak sering meragam atau tantrum.

Kanak-kanak mungkin mengamuk, berkelakuan buruk, merengek, marah, atau tidak mendengar, malah kemarahan dan perkara tersebut dianggap normal dalam proses untuk membesar. Namun, tidak dinafikan kesabaran sebagai ibu bapa akan diuji terutamanya bagi ibu bapa yang keletihan bekerja, tingkah laku anak-anak tersebut boleh menyebabkan hilangnya kesabaran.

Apa Itu Tantrum?

Tantrum ialah kemarahan yang tiba-tiba atau kelakuan tidak sesuai jangka pendek seperti menangis, menjerit, menjerit, atau meluahkan ketidakselesaan dengan menendang atau memukul.

Punca Berlakunya Tantrum:

  • Berjauhan dengan Ibu Bapa. Ibu bapa dalam kategori ini kewujudannya ada secara fizikal tetapi lebih sibuk menghadap telefon, melakukan tugasan kerja atau hobi. Mereka hanya memenuhi keperluan fizikal anak seperti makanan, pakaian dan tempat tinggal namun tidak mengendahkan keinginan emosi anak untuk berasa dikasihi dan dilindungi. Jadi, anak-anak akan kerap berasa tidak selamat, berasa kurang keyakinan diri dan cenderung untuk  bersikap agresif.
  • Terlalu Mengawal. Bagi sesetengah ibu bapa, sikap terlalu mengawal ini adalah bertujuan untuk melindungi anak. Walaubagaimanapun, kanak-kanak yang dibesarkan dengan cara ini lebih cenderung untuk memberontak terhadap ibu bapa mereka, dan juga lebih cenderung berasa tidak selamat dan takut melakukan kesilapan.
  • Sering menjerit atau menengking. Kesilapan yang paling biasa ibu bapa lakukan ialah memarahi anak-anak mereka. Sebagai ibu bapa, kita mungkin berfikir bahawa menjerit adalah cara terbaik untuk mendisiplinkan anak-anak. Namun pada hakikatnya, kanak-kanak yang kerap dimarahi sering berasa cemas dan sering menjadi agresif secara fizikal dan lisan.
  • Sering memberikan ‘ganjaran’. Setiap ibu bapa pernah mengalami anak mereka mengamuk di pusat beli-belah. Cara yang biasa digunakan untuk menangani kemarahan kanak-kanak adalah “merasuah” mereka dengan sesuatu untuk menghentikan rengekan atau tantrum. Tetapi itu hanya penyelesaian sementara. Mengapa tidak memberi tumpuan kepada mendengar secara aktif kanak-kanak dan memahami keperluan mereka? Ibu bapa perlu menghadkan ganjaran untuk tingkah laku yang baik dan perlu lebihkan puji tingkah laku yang positif dan baik.
  • Tiada Batasan. Ia mungkin kelihatan seperti idea yang baik untuk membenarkan anak anda meneroka secara bebas tanpa sekatan. Walau bagaimanapun, pengaruhnya boleh membawa kepada kesilapan dalam memikul tanggungjawab dan kesukaran dalam mengawal dan mendisiplinkan diri. Tetapkan sempadan, tetapi jangan kawal.

CC: HELLO DOKTOR

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *