Skip to content

KEPENTINGAN OMEGA 3 UNTUK IBU HAMIL

Omega 3 pada ibu hamil mempunyai banyak kebaikan untuk ibu dan janin. Berdasarkan hasil penyelidikan, dua jenis omega 3 yang mempunyai manfaat kesihatan yang hebat ialah EPA ( asid eicosapentaenoic ) dan DHA ( asid docosahexaenoic ). Kedua-duanya nampaknya mempunyai peranan masing-masing.

EPA dikenali untuk membantu meningkatkan sistem imun, bertindak balas terhadap keradangan, dan menyuburkan jantung. Selain itu, DHA juga terkandung di dalamnya dan boleh berguna untuk membantu sistem saraf pusat, otak, dan kesihatan mata. Kedua-duanya sememangnya penting untuk ibu semasa mengandung dan menyusu.

Selain ibu, omega 3 juga mempunyai banyak khasiat untuk bayi dan kanak-kanak, kerana mengandungi lemak DHA. Dalam badan kita, kebanyakan DHA terdapat dalam otak dan mata. Jadi jangan terkejut jika kajian telah membuktikan bahawa manfaat terbesar omega 3 adalah untuk perkembangan otak dan mata bayi.

Kajian lanjut juga membuktikan beberapa manfaat omega 3 yang lain. Ibu yang mempunyai tahap DHA yang tinggi dalam darah mereka akan mempunyai anak yang mempunyai kemahiran deria, kognitif dan motor yang lebih baik. Ini telah dibentangkan dalam Journal Of Pediatrics , dan penyelidikan telah dijalankan oleh Universiti Laval, Quebec. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan omega 3 juga boleh membantu mengurangkan gejala kemurungan pada wanita yang mengalami kemurungan perinatal.

Bayi dengan pengambilan omega 3 yang mencukupi berkembang kira-kira 2 bulan lebih awal daripada bayi yang kekurangan omega 3. Mereka menunjukkan prestasi yang lebih baik pada ujian kepekaan yang dijalankan pada usia 6 bulan, dan mempunyai kebolehan pembelajaran visual yang lebih baik apabila berumur 1-2 tahun.

Pengambilan Omega 3 sangat bagus untuk tumbesaran dan perkembangan bayi.

Pengambilan Omega 3 sangat bagus untuk tumbesaran dan perkembangan bayi dan juga kesihatan ibu hamil. Dr. Bruce Holub, Universiti Guelph, menjelaskan beberapa manfaat Omega 3 yang lain, iaitu:

  • Mengurangkan risiko kelahiran pramatang
  • Meningkatkan keupayaan kanak-kanak untuk belajar membaca
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung di kemudian hari
  • Mengurangkan risiko pelbagai jenis alahan kulit

Ibu yang mengambil Omega 3 yang mencukupi mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami sindrom selepas bersalin atau baby blues iaitu turun naik dalam perubahan mood yang berlaku selepas bersalin. Selain itu, ibu juga akan lebih cepat pulih selepas bersalin.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *