Skip to content

KENALI PERBEZAAN ANTARA BABY BLUES DAN POSTPARTUM DEPRESSION!

Assalamualaikum dan salam sejahtera, mommies!

Hari ini, Suraya Mothercare akan kongsikan mengenai perbezaan antara baby blues dan postpartum depression.

Pergolakan emosi sering berlaku pada ibu selepas bersalin. Keadaan ini secara amnya dikategorikan sebagai baby blues. Bagaimanapun, sebenarnya, satu daripada tujuh ibu baru mengalami kemurungan selepas bersalin yang mempunyai simptom serupa dengan baby blues. Jadi, apakah perbezaan antara baby blues dan kemurungan selepas bersalin? Mana yang lebih teruk dan bagaimana untuk mengenalinya?

Apa Itu Baby Blues dan Postpartum Depression?

Baby blues ialah perubahan mood yang kemungkinan akan berlaku selepas bersalin. Ini biasanya digambarkan sebagai perasaan sedih, menangis, cemas, dan sukar tidur. Perubahan mood ini biasa berlaku pada ibu yang baru sahaja melahirkan anak. Kira-kira 80% ibu yang baru bersalin akan mengalami sindrom ini.

Sama seperti baby blues, postpartum depression atau kemurungan selepas bersalin juga digambarkan sebagai perasaan sedih atau tertekan pada ibu yang baru melahirkan anak. Ini adalah gangguan kesihatan mental yang serius yang boleh menjejaskan tingkah laku dan kesihatan fizikal ibu selepas bersalin. Kemurungan selepas bersalin kadangkala merupakan komplikasi bersalin. Ibu yang mengalami keadaan ini memerlukan rawatan perubatan untuk mengawal gejala.

Perbezaan Antara Baby Blues dan Postpartum Depression

Seperti yang dinyatakan di atas, baby blues dan kemurungan selepas bersalin mempunyai simptom yang sama.

Ini membuatkan ibu sering tersalah anggap bahawa mereka hanya mengalami baby blues. Malah, baby blues dan kemurungan selepas bersalin ini memerlukan rawatan yang berbeza. Kedua-dua keadaan ini juga mempengaruhi badan penghidap secara berbeza. Oleh itu, penting bagi ibu untuk mengenali perbezaan antara kedua-dua keadaan ini. Jadi, apakah perbezaannya, mommies?

Berikut adalah perbezaan antara baby blues dan kemurungan selepas bersalin yang perlu diketahui.

Tanda-tanda Baby Blues:

 • Rasa sedih, sayu, dan sering menangis tanpa sebab yang jelas.
 • Perubahan mood atau perasaan marah.
 • Rasa cemas dan resah.
 • Terasa sunyi atau berjauhan dengan keluarga dan rakan-rakan.
 • Kesukaran menumpukan perhatian.
 • Rasa terharu dan sukar melakukan kerja dengan baik termasuk menjaga bayi.
 • Sukar untuk tidur.
 • Hilang selera makan.

Sementara itu, dalam kemurungan selepas bersalin, penghidap juga sering mengalami kesedihan, tangisan, perubahan mood, kemarahan dan kebimbangan. Walau bagaimanapun, gejala cenderung menjadi lebih teruk dan sengit. Selain daripada gejala ini, terdapat tanda-tanda kemurungan postpartum lain yang berlaku.

Gejala ini diklasifikasikan sebagai teruk dan memerlukan rawatan untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini. Berikut adalah tanda-tanda kemurungan selepas bersalin.

Tanda-tanda Postpartum Depression:

 • Menjauhkan diri daripada keluarga dan rakan-rakan.
 • Hilang selera makan atau makan lebih banyak daripada biasa.
 • Kesukaran mewujudkan ikatan atau hubungan dengan bayi.
 • Sukar untuk tidur sehingga menyebabkan insomnia atau terlalu kerap tidur.
 • Keletihan yang melampau.
 • Kurang minat untuk melakukan aktiviti.
 • Perasaan putus asa, tidak bernilai, atau bersalah dan tidak mencukupi.
 • Berasa keliru dan sukar untuk berfikir dengan jelas, sukar menumpukan perhatian serta membuat keputusan.
 • Berfikiran untuk mencederakan diri sendiri atau bahkan membunuh diri sendiri.

Bukan sahaja bentuk simptom, tempoh dan penampilan simptom baby blues dan kemurungan selepas bersalin juga berbeza.

Dalam baby blues, gejala boleh muncul satu atau tiga hari selepas bersalin, berlarutan selama beberapa hari, dan boleh hilang dengan sendirinya. Simptom baby blues biasanya hilang dalam masa 3-5 hari dari penampilan awalnya. Gejala baby blues yang paling lama boleh bertahan sehingga satu atau dua minggu selepas anda bersalin.

Berbeza dengan baby blues, simptom kemurungan selepas bersalin biasanya muncul dalam beberapa minggu pertama selepas bersalin. Pada mulanya, anda mungkin berfikir bahawa gejala yang anda rasai hanyalah baby blues. Walaubagaimanapun, gejala kemurungan selepas bersalin menjadi lebih sengit dan bertahan lebih lama, sehingga lebih daripada dua minggu selepas ia muncul. Malah, kemunculan gejala sering mengganggu aktiviti harian anda, terutamanya keupayaan anda untuk menjaga bayi anda.

CC: HELLO SEHAT

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *