Bagi para ibu bapa yang tidak tahu, detail scan adalah berbeza dengan growth scan. Ramai ibu bapa lebih memilih untuk melakukan scan lain seperti 3D, 4D dan 5D scan daripada melakukan detail scan. Ini kerana mereka beranggapan bahawa detail scan adalah kurang penting. Ramai juga diantara ibu bapa kurang memahami detail scan. Disebabkan itulah mereka menganggap bahawa mereka tidak perlu melakukan detail scan. Detail scan adalah scan dimana ianya memeriksa lebih banyak butiran tentang bayi di dalam kandungan ibu. Antaranya ialah

1. Keadaan kepala bayi. Ini adalah untuk mengesan sebarang masalah di bahagian kepala terutamanya bahagian otak.

2. Wajah bayi. Biasanya penyakit seperti sumbing akan dapat dikesan.

3. Tulang belakang. Ianya untuk memastikan tidak ada tulang belakang yang terkeluar dari kulit.

4. Dinding abdomen. Dapat memastikan ia meliputi semua organ-organ dalaman seperti perut, buah pinggang dan diafragm.

5. Jantung bayi. Kedua-dua bahagian atas (atrium) dan bahagian bawah dua ruang (ventrikel) . Injap mesti boleh membuka dan menutup dengan setiap denyutan jantung. Salur darah utama yang membawa darah ke dan dari jantung bayi anda.

6. Buah pinggang. Untuk memastikan ada dua buah pinggang, dan air kencing mengalir bebas ke dalam pundi kencing. Detail scan merupakan scan yang perlu dilakukan oleh para ibu bapa. Dengan melakukan scan ini, para ibu bapa dapat mengetahui tentang keadaan bayi mereka terutamanya fizikal mereka. Langkah pencegahan awal juga dapat dilakukan oleh ibu bapa bayi selepas mereka melihat sendiri keadaan bayi mereka walaupun bayi mereka masih berada di dalam kandungan.