Semasa mengandung, kebanyakan ibu mungkin sangat bimbang untuk memilih makanan yang dibenarkan ataupun tidak. Salah satunya ialah yogurt untuk ibu hamil yang mengandungi bakteria baik. Bolehkah anda makan atau minum yogurt semasa mengandung?

Memetik dari John Hopkins Medicine , ibu memerlukan pengambilan makanan yang baik semasa hamil yang mengandungi vitamin dan mineral untuk membantu perkembangan janin. Sebagai contoh, produk tenusu yang telah melalui proses pasteurisasi, seperti yogurt, bermanfaat untuk wanita hamil.

Yogurt adalah produk ditapai bakteria yang diperoleh daripada susu. Proses ini menghasilkan asid laktik, bahan yang memekatkan protein susu, memberikan yogurt rasa dan tekstur yang unik. Rasa masam dalam yogurt berlaku kerana bakteria menghasilkan asid laktik yang bertindak balas dengan protein susu. Jadi, ibu-ibu boleh makan atau minum yogurt semasa hamil kerana ia mengandungi bakteria baik iaitu probiotik.

Yogurt boleh dimakan untuk wanita hamil. Bukan sahaja kerana mengandungi bakteria baik untuk tubuh, yogurt juga merupakan sumber keperluan nutrisi untuk ibu hamil.

Berikut adalah pelbagai kebaikan makan yogurt semasa hamil yang perlu anda ketahui, seperti:

1. MENGEKALKAN KESIHATAN TULANG DAN GIGI

Tahukah anda bukan sahaja susu, makan yogurt juga merupakan sumber kalsium yang bermanfaat untuk tubuh termasuk semasa mengandung. Kalisum mempunyai manfaat untuk perkembangan dan pemeliharaan tulang dan gigi bayi yang sihat dalam kandungan. Sekiranya ibu tidak mendapat pengambilan kalsium yang mencukupi, kemungkinan besar badan akan mengambilnya dari tulang, mencetuskan osteoporosis. Kemudian, kalsium juga berguna untuk mengawal pembekuan darah, penyembuhan luka, untuk memastikan tekanan darah normal.

2. MENJAGA KESIHATAN PENGHADAMAN

Yogurt adalah sumber probiotik atau bakteria baik untuk kehamilan. Probiotik juga boleh memberi manfaat untuk kesihatan badan anda. Bakteria baik dalam yogurt boleh meningkatkan kesihatan pencernaan semasa kehamilan, meningkatkan keupayaan usus untuk menyerap makanan, dan juga boleh mencegah sembelit. Sistem penghadaman anda mungkin menurun semasa kehamilan, jadi anda mungkin memerlukan makanan seperti yogurt untuk meningkatkannya.

3. MEMBANTU PERKEMBANGAN SEL

Terdapat juga kandungan protein yang cukup tinggi dalam yogurt sehingga berguna untuk ibu hamil. Protein berfungsi melancarkan metabolisme dengan membakar kalori. Selain itu, protein juga mempunyai sebatian asid amino yang berguna untuk membentuk sel bayi dalam kandungan. Pada trimester kedua hingga ketiga kehamilan, protein juga berfungsi untuk membina otot, tulang, kulit, rambut, kuku, dan darah.

4. MENCEGAH BERLAKUNYA PRAEKLAMPSIA

Yogurt mengandungi lemak baik yang bermanfaat semasa kehamilan. Lemak baik ini berfungsi untuk mengekalkan keseimbangan tekanan darah. Ditambah dengan kandungan potassium yang juga bermanfaat untuk kesihatan jantung dan mencegah komplikasi kehamilan seperti preeklampsia kerana ia membantu mencegah hipertensi semasa hamil.

5. MENINGKATKAN SISTEM IMUN

Terdapat satu lagi fungsi kandungan probiotik dalam yogurt untuk ibu hamil iaitu mengekalkan sistem imun supaya dapat mengurangkan kesan keradangan. Dan terdapat juga kandungan zink yang berguna untuk pembentukan komposisi genetik janin dalam kandungan dan menyokong sistem imun yang mencegah penyakit.