Skip to content

KEBAIKAN VITAMIN C UNTUK IBU HAMIL

Anda mesti sentiasa mengekalkan kesihatan fizikal dan pemakanan yang baik sepanjang tempoh kehamilan. Oleh itu, adalah penting bagi wanita hamil untuk mengambil vitamin C agar janin dapat berkembang dengan baik. Sel-sel badan memerlukan vitamin C untuk dilindungi dan sentiasa sihat semasa mengandung dan bayi bagi menghasilkan kolagen untuk tulang, otot, kulit, dan saluran darah. Selain itu, ia mempunyai keupayaan antioksidan penting yang membantu membaiki tisu badan yang rosak, menghentikan kesan radikal bebas, dan mempercepatkan penyembuhan luka.

Selain itu, vitamin C menawarkan beberapa kelebihan, termasuk:

1. MENGURANGKAN RISIKO PRAEKLAMPSIA

Praeklampsia biasanya berkembang apabila plasenta tidak dapat melakukan fungsi normalnya. Jika tidak dirawat, ia mengakibatkan penderitaan yang amat pedih bagi ibu dan anak. Tekanan darah, paras protein dalam air kencing, dan bengkak pada kaki dan bahagian badan yang lain adalah petunjuk kepada isu ini. Praeklampsia sering berkembang kira-kira 20 minggu kehamilan, namun ia juga boleh berlaku pada trimester ketiga bagi sesetengah wanita hamil. Wanita hamil yang mengikuti diet tinggi antioksidan, seperti vitamin C dan E, boleh mengelakkan penyakit ini.

2. MEMBANTU PENYERAPAN ZAT BESI

Keupayaan badan untuk menyerap zat besi boleh mendapat manfaat daripada vitamin C. Untuk membantu dalam penghasilan sel darah merah dan mengelakkan anemia, wanita hamil memerlukan lebih zat besi. Oleh itu, anda digalakkan untuk makan makanan yang tinggi kandungan zat besi dan vitamin C sepanjang kehamilan untuk memastikan anda mendapat zat besi yang mencukupi.

3. MENYOKONG PERKEMBANGAN BAYI

Pengambilan vitamin C sepanjang kehamilan tidak hanya memberikan manfaat untuk ibu hamil, tetapi juga janin. Berdasarkan pelbagai kajian, didapati bahawa pengambilan makanan yang tinggi kandungan vitamin C semasa hamil membantu mempercepatkan pertumbuhan janin dan memastikan bayi dilahirkan sihat dan bebas daripada penyakit.

4. MENGURANGKAN RISIKO DIABETES GESTASIONAL

Kencing manis semasa hamil adalah keadaan di mana paras gula dalam darah ibu meningkat semasa mengandung. Anda juga berisiko untuk mengalami komplikasi kehamilan seperti kelahiran pramatang, bayi lahir dengan berat badan berlebihan dan praeklampsia. Untuk mengurangkan risiko diabetes semasa hamil, semua wanita hamil dinasihatkan untuk memenuhi keperluan vitamin C harian mereka.

5. MENGEKALKAN KESIHATAN KULIT DAN RAMBUT

Pengambilan vitamin C yang kerap setiap hari sering dikaitkan dengan kecantikan. Ini kerana ia mengandungi tahap antioksidan yang tinggi yang melambatkan kerosakan sel, termasuk sel kulit, dan merangsang pembentukan protein kolagen. meningkat. Begitu juga dengan kulit muka, kulit kepala yang sihat menggalakkan pertumbuhan rambut dan mengurangkan risiko keguguran rambut semasa mengandung dan bersalin.

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *