Skip to content

KEBAIKAN AIR UNTUK IBU HAMIL

Setiap orang perlu memenuhi keperluan cecair untuk badan berfungsi dengan baik. Begitu juga dengan ibu semasa mengandung. Bukan sahaja dari makanan, pemakanan dan pemakanan juga boleh datang dari air. Berikut adalah pelbagai penjelasan tentang kebaikan air untuk ibu hamil yang perlu anda ketahui.

Semasa mengandung anda memerlukan lebih banyak air atau mineral daripada orang biasa. Memetik American College of Obstetricians and Gynecologists , wanita hamil perlu memenuhi keperluan cecair sebanyak 8-12 gelas air setiap hari.

Ini kerana apabila badan mendapat pengambilan cecair yang mencukupi, anda juga boleh mengurangkan risiko masalah semasa hamil .

Jika anda masih menghadapi masalah mengubah tabiat malas minum air, fikirkan semula. Berikut adalah antara kebaikan minum air untuk ibu hamil.

1. MENCEGAH DEHIDRASI

Keletihan, berpeluh, dan kesakitan semasa hamil boleh mencetuskan dehidrasi. Untuk itu, pengambilan air sangat diperlukan kerana ia berguna untuk mencegah dehidrasi pada ibu hamil. Ibu juga perlu faham bahawa dehidrasi boleh meningkatkan risiko komplikasi kehamilan dan boleh menjejaskan pengeluaran susu dan menyebabkan kecacatan kelahiran akibat kekurangan air.

2. MEMBANTU PERKEMBANGAN BAYI

Bukan sahaja untuk ibu, memetik daripada American Pregnancy Association , air juga memainkan peranan penting untuk perkembangan janin dalam kandungan. Khasiat air untuk ibu hamil dan perkembangan janin adalah membantu pembentukan plasenta supaya dia boleh mendapat khasiat dari makanan. Air juga membantu membentuk kantung ketuban supaya dapat melindungi janin sehingga tiba masa bersalin nanti.

3. MELANCARKAN PENGHADAMAN

Sembelit semasa hamil adalah masalah bagi kebanyakan ibu. Secara amnya, anda berasa tidak selesa, buang air besar yang tidak kerap, hingga najis keras. Sebelum pergi ke doktor, perhatikan sama ada anda kerap minum air. Ini kerana khasiat air untuk ibu hamil adalah melancarkan penghadaman.

Pengambilan serat dan air yang mencukupi boleh membantu melancarkan pergerakan usus dan melembutkan najis.

4. MENGURANGKAN BENGKAK

Bengkak semasa hamil adalah keadaan normal kerana badan menghasilkan kira-kira 50% darah dan cecair untuk bertemu bayi yang sedang berkembang. Contoh keadaan ini ialah bengkak pada kaki, tangan, muka, dan buku lali. Bengkak ini lebih ketara pada trimester ketiga kehamilan . Keadaan ini boleh diatasi dengan pengambilan makanan yang mengandungi kalium seperti pisang dan air minuman. Kebaikan air kosong untuk mengatasi masalah bengkak pada ibu hamil kerana air dapat membantu mengekalkan keseimbangan aliran badan seterusnya mengurangkan air yang tertahan.

5. MENGATASI TEKANAN DARAH TINGGI

Tekanan darah tinggi atau hipertensi semasa hamil adalah masalah yang juga agak biasa. Namun, ibu perlu berhati-hati kerana ia boleh menjadi punca komplikasi kehamilan. Untuk tidak memudaratkan anda dan bayi dalam kandungan, dapatkan nasihat doktor anda dengan kerap, amalkan gaya hidup sihat dan minum air secukupnya. Air berguna untuk menjaga konsistensi darah dan hidrasi tubuh ibu hamil sehingga mencegah hipertensi.

6. MENGATASI SAKIT KEPALA

Sakit kepala semasa hamil boleh berlaku disebabkan peningkatan pengeluaran jumlah darah, perubahan hormon, dehidrasi, dan kurang tidur. Oleh itu, minum air yang mencukupi kerana ia berguna untuk melegakan sakit kepala kerana ia dapat membantu melancarkan perjalanan darah. Walau bagaimanapun, ibu juga harus sentiasa berwaspada kerana peningkatan sakit kepala pada akhir kehamilan juga boleh menjadi salah satu tanda kemungkinan preeklampsia .

7. MENINGKATKAN MOOD

Perubahan hormon juga boleh menjejaskan mood ibu hamil. Oleh itu, tidak jarang anda berasa lebih sensitif pada setiap trimester kehamilan.Tahukah anda khasiat air termasuk untuk ibu mengandung ialah ia dapat meningkatkan mood? Sebabnya, dehidrasi ringan boleh menjejaskan fungsi kognitif dan mood jadi anda perlu minum air yang mencukupi.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *