Skip to content

JENIS BUAH YANG BOLEH MENAIKKAN BERAT BADAN BAYI

Sebagai orangtua, ibu pasti khawatir jika bayi anda terlalu kurus. Kalau sudah seperti ini, bahagian makanan perlu ditambah agar berat badan anak menjadi ideal. Selain itu, perhatikan kandungan serat dan karbohidrat di dalamnya yang boleh menambah berat badan anak. Makanan bayi yang baik bukan sahaja sihat tetapi juga mampu meningkatkan berat badannya.

1. PISANG SEBAGAI SUMBER KARBOHIDRAT DAN TENAGA

Pisang adalah salah satu buah yang boleh menjadi sumber karbohidrat dan tenaga untuk diberikan kepada bayi sebagai salah satu makanan yang menarik. Ibu boleh memberi anak pisang manis dan masak, supaya bayi dapat menikmatinya semasa makan. Menghidangkan pisang kepada bayi boleh dipotong menjadi kepingan kecil, diproses menjadi puri, dibuat menjadi milkshake dengan penambahan susu ibu, atau hanya dihancurkan menggunakan sudu. Untuk menjadi lebih optimum, ibu boleh memberi 1 atau 1/2 buah setiap hari.

2. PEAR KAYA DENGAN SERAT DAN BESI

Pear adalah salah satu makanan pepejal yang boleh diberikan oleh ibu kepada bayi untuk dapat meningkatkan berat badan mereka. Pear sangat kaya dengan serat, besi, vitamin B6, dan juga vitamin C. Ibu boleh memberikan buah ini dalam puri yang diproses yang juga boleh dicampur dengan kayu manis dan epal di dalamnya. Di samping itu, satu lagi cara untuk memberi pear kepada anak ibu adalah dengan membuatnya dalam bentuk pancake.

3. MANGGA DIBERIKAN KEPADA BAYI BERUSIA LEBIH DARI 12 BULAN

Buah ini sangat disukai oleh kanak-kanak atau orang dewasa. Bagi orang dewasa, buah mangga yang tidak terlalu masak sering digunakan untuk membuat rojak yang diproses. Tetapi untuk makanan bayi, pilih mangga masak dan manis. Cara ia diproses, ibu boleh menjadikannya seperti puri. Buah mangga boleh diberikan kepada bayi berumur lebih dari 12 bulan. Mangga juga boleh menyediakan pengambilan pemakanan yang diperlukan oleh bayi supaya ia dapat membantu meningkatkan berat badan ideal mereka.

4. BETIK MENGANDUNGI 46 KALORI SETIAP 100 GRAM

 Betik adalah buah yang mudah didapati di kawasan tropika, kandungan kalori dalam betik agak banyak. Betik juga mempunyai kandungan gula semula jadi. Ibu boleh memberi buah ini sebagai salah satu sahabat makanan utamanya. Betik boleh membantu meningkatkan berat badan mereka kerana ia mempunyai 46 kalori setiap 100 gram. Pilih betik yang dimasak kerana teksturnya akan sangat lembut, jadi ia mudah dicerna oleh bayi.

5. KURMA MENGANDUNGI GULA YANG BOLEH MENINGKATKAN BERAT BADAN BAYI

Satu lagi jenis buah yang boleh membantu menjadi peningkatan berat badan adalah kurma. Gula dan kalori yang terkandung di dalamnya dipercayai dapat membantu meningkatkan berat badan dengan baik. Ibu boleh memberi kurma kepada bayi berumur 12 bulan ke atas. Jangan lupa untuk memisahkan biji kurma pada buahnya agar tidak dimakan oleh anak. Anda harus memilih kurma yang baik dan boleh dipercayai, jangan pilih tarikh yang telah luput atau tarikh tiruan.

6. ANGGUR DISYORKAN UNTUK BAYI BERUMUR LEBIH DARI 7 BULAN

Buah ini yang berbentuk kecil dan mempunyai warna ungu atau hijau juga boleh menjadi salah satu pilihan buah yang boleh meningkatkan berat badan bayi. Ibu boleh memberi anggur kepada kanak-kanak dalam bentuk jus. Ibu juga boleh memberikannya secara langsung, tetapi jangan lupa untuk memisahkan benih kecil di dalamnya. Anggur tidak disyorkan untuk dimakan pada bayi di bawah umur tujuh bulan.

7. EPAL MENGANDUNGI ANTIOKSIDAN SEMULAJADI

Epal adalah buah yang agak popular, ia mempunyai kandungan antioksidan semulajadi yang sangat berguna untuk badan bayi. Di samping itu, buah ini juga mempunyai kandungan kalori yang agak tinggi, jadi sangat baik untuk digunakan sebagai pelengkap kepada makanan anak kecil anda supaya mereka dapat menambah berat badan. Ibu boleh mencampurkan epal dan pear bersama-sama dan kemudian memprosesnya seperti puri. Berikan sekali setiap dua hari kepada bayi sebagai iringan kepada makanan utamanya.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *