Skip to content

INGIN MELEBATKAN RAMBUT SI MANJA? CUBA 4 CARA INI!

Sesetengah bayi yang lahir ke dunia ini dengan keadaan botak, sementara sesetengahnya pula mempunyai rambut yang lebat. Jumlah rambut bayi ini mempunyai kaitan dengan genetik. Dalam beberapa bulan pertama kehidupan bayi, ordinary untuk si manja mengalami keguguran rambut akibat tahap hormon dan tumbesaran bayi yang cepat.

Namun jangan risau, pada perkongsian kali ini Suraya Mothercare akan mengongsikan cara-cara untuk melebatkan rambut bayi yang boleh para ibu bapa cuba.

Mengapa keguguran rambut bayi kerap berlaku?

  • Geseran yang berterusan. Bayi menghabiskan sebahagian besar masanya dengan berbaring sehingga mereka boleh duduk. Sentuhan berulang boleh menyebabkan geseran dan, dalam kes yang teruk, keguguran rambut. Jenis keguguran rambut seperti geseran alopecia dan stress alopecia boleh berlaku dan membawa kepada kebotakan. Dalam kes ini, keguguran rambut biasanya berhenti apabila bayi mula duduk dan menghabiskan lebih banyak masa duduk daripada berbaring.
  • Jangkitan kulit kepala. Jangkitan kulit kepala, termasuk jangkitan kulat seperti kurap, boleh menyebabkan keguguran rambut dalam kalangan bayi. Kurap boleh menimbulkan tompokan bulat pada kulit kepala bayi memberikan kesan seakan-akan kepala mereka botak.
  • Alahan. Reaksi alahan terhadap sebarang bentuk boleh mengakibatkan keguguran rambut. Bayi boleh alah kepada minyak urut yang sapu pada kulit kepala bayi. Keadaan alahan seperti ekzema juga boleh menyebabkan keguguran rambut. Jenis ekzema yang biasa dijumpai di kepala bayi adalah dermatitis seborrheic, juga dikenali sebagai ‘cradle cap’.
  • Gaya rambut yang ketat. Mengikat rambut dengan ketat sering menjadi penyebab keguguran rambut pada bayi yang lebih tua dan kanak-kanak. Elakkan mengikat rambut dengan ketat kerana ia boleh merosakkan folikel rambut dan menyebabkannya pecah, seterusnya menggugurkan rambut.
  • Penyakit dan stres. Stres yang disebabkan oleh penyakit atau demam boleh menyebabkan folikel rambut lemah dan menyebabkan keguguran rambut. Kanser dan rawatannya juga boleh menyebabkan keguguran rambut pada bayi.

Jadi, bagaimana cara untuk melebatkan rambut bayi?

  • Gunakan topi pelindung

Kebanyakan ibu bapa berasa bimbang ketika melihat tompokan botak di bahagian belakang kepala bayi. Kadang-kadang ia berlaku dalam warna yang berbeza sehingga boleh menyebabkan ibu bapa berfikir bahawa ia berkemungkinan satu jangkitan.

Tetapi keadaan ini berlaku atas beberapa sebab yang mudah. Apabila bayi dibaringkan di buaian, bahagian belakang kepalanya akan bergeser pada permukaan tempatnya berbaring dan menyebabkan keguguran rambut. Walaubagaimanapun, keadaan ini boleh diatasi dengan mudah iaitu dengan memakaikan topi pada kepala bayi anda sebelum membaringkannya.

Kaedah ini bukan sahaja membantu mengatasi masalah tompokan botak, tetapi ia juga salah satu cara melebatkan rambut bayi anda.

  • Syampu bayi

Walaupun bayi anda hanya membesar di dalam rumah dan tidak terdedah kepada kotoran, tetapi adalah penting untuk anda memastikan dan mengekalkan kulit kepalanya dalam keadaan bersih. Untuk menggalakan pertumbuhan rambut yang baik, anda perlu syampu rambut bayi anda seminggu sekali.

  • Menggunakan perapi rambut

Jika rambut bayi anda terlalu kering atau sangat kerinting, atau cuaca boleh menjejaskan rambutnya. Anda boleh mencuba beberapa alternatif bagi mengekalkan kesihatan rambut bayi. Perapi yang mesra kanak-kanak bukan sahaja boleh membantu menguruskan rambut bayi dengan mudah tetapi juga membekalkan nutrien penting kepada kulit kepala anda.

Bagi cara ini, ibu bapa perlu berbincang dan mendapatkan nasihat doktor pakar terlebih dahulu.

  • Pemakanan sihat

Pemakanan yang sihat membawa kepada rambut yang sihat, tidak mengira berapa umur anda. Jadi, pastikan bayi anda makan banyak protein sihat seperti salmon, telur dan bayam.

Vitamin D juga diperlukan untuk rambut yang sihat, badam, lobak, aprikot dan labu harus dimasukkan ke dalam diet biasa bayi anda. Sekiranya bayi anda masih makan makanan separuh pepejal, anda boleh memasak ramuan ini dan padankan dengan bahan lain untuk meningkatkan rasa.

CC: HELLO DOKTOR

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *