Skip to content

IBU BAPA NAK BERI BAYI PUTING KOSONG? KETAHUI PROS DAN CONS!

ADAKAH PUTING KOSONG MEMBERIKAN BANYAK KELEBIHAN KEPADA BAYI?

Assalamualaikum dan selamat pagi!

Harini Suraya Mothercare nak kongsi tentang kelebihan dan kekurangan beri bayi puting kosong.

Adakah anda sedang mempertimbangkan untuk bayi menggunakan puting? Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memberi bayi puting kosong.

Ikuti perkongsian artikel kali ini untuk ketahui dengan lebih lanjut!

_________________________

APAKAH PUTING KOSONG?

Puting kosong ialah puting bayi yang digunakan sebagai alat menenangkan yang diperkenalkan oleh Joaquín Martinez untuk menyelesaikan masalah wanita tidak boleh tidur kerana bayi menangis.

Puting kosong ini dianggap sebagai alat yang selamat untuk dihisap oleh bayi, berbentuk seperti gegelang gigit bagi gigi yang sedang tumbuh atau kelentong bulat di hujungnya.

Tetapi kini pacifier standard diperbuat daripada silikon atau getah, dengan pelindung mulut diperbuat daripada plastik atau silikon serta pemegang.

Pacifier getah lebih lembut dan lebih fleksibel daripada pacifier silikon, tetapi ia tidak bertahan lama. Pacifier moden adalah selamat untuk digunakan, mudah disterilkan, dan pelindung puting membantu menghalang bayi daripada tercekik atau menelan puting.

_________________________

ADAKAH BAIK UNTUK BAYI JIKA BERIKAN PUTING?

Ramai ibu bapa mendapati bayi mereka menjadi tenang jika mereka memberi puting kepada bayi. Malah, kebanyakan bayi senang menyusu, sama ada puting ibu atau puting tiruan.

Untuk kegunaan harian, ibu bapa akan menyediakan pacifier yang tersedia dijual secara meluas di pasaran. Sebaik sahaja bayi anda dapat menghisap puting, anda akan mendapati bahawa tumpuan bayi teralih dan mudah tertidur selepas menghisap puting.

Selain itu, dengan menghisap puting pada waktu siang dan malam juga difikirkan dapat membantu mengurangkan risiko sindrom kematian bayi mengejut (SIDS).

Walau bagaimanapun, bagi bayi yang disusui, ibu bapa perlu memberi bayi itu puting susu selepas usia bayi berumur 3 hingga 4 minggu.

_________________________

KESAN BURUK SEKIRANYA BERI BAYI PUTING

Memberi puting juga ada keburukannya. Mari ketahui kesan pada bayi anda:

Memperkenalkan puting kepada bayi anda lebih awal boleh mengganggu rutin penyusuan mereka. Sesetengah kajian yang menunjukkan bahawa penggunaan pacifier boleh mengurangkan kekerapan penyusuan.

Malah, sesetengah bayi akan berhenti menyusu dalam masa beberapa bulan selepas diperkenalkan dengan puting. Walau bagaimanapun, kajian terhadap bayi yang sihat, cukup bulan tidak menemui kesan ke atas penyusuan bayi.

Tips buat bayi yang keliru puting?

1. Beri susu sekiranya bayi mula lapar

2. Lakukan penyusuan secara ‘skin to skin’

3. Buat urutan pada mulut bayi

4. Henti beri botol susu kepada bayi

5. Jangan gunak picagari / pipet atau cawan

6. Susukan bayi dengan kerap

Bayi yang diberi puting juga akan menjadi terlalu bergantung kepada puting dan akan menangis jika tidak diberi, tidak kira sama ada mereka hendak tidur, semasa tidur, atau selepas bangun.

Jangkitan telinga semakin meningkat. Terdapat kaitan yang terbukti antara penggunaan pacifier untuk jangka panjang dan jangkitan telinga tengah.

Menghisap puting dianggap meningkatkan risiko jangkitan melalui mulut ke tiub Eustachia (tiub berisi udara yang menghubungkan telinga tengah dengan bahagian belakang tekak).

Jika anda memberikannya kepada bayi, pastikan untuk mengehadkan penggunaannya untuk tidur sahaja bagi mengelakkan masalah tersebut.

Penggunaan pacifier dalam jangka masa yang panjang boleh menyebabkan masalah pergigian.

Ramai doktor gigi menasihatkan agar tidak menggunakan atau menghisap jari kerana kedua-duanya boleh menyebabkan masalah apabila gigi tumbuh dan keluar.

Ini benar terutamanya jika bayi masih menggunakan pacifier sebagai penenang semasa gigi kekal kekal mereka mula tumbuh.

Masalah pertuturan. Menggunakan pacifier menghalang bayi anda daripada membebel atau babbling, yang merupakan langkah penting untuk bayi anda belajar bercakap dan berkomunikasi.

_________________________

BERI PUTING KEPADA BAYI

Sesetengah ibu bapa memberi puting untuk menenangkan bayi mereka, dan sesetengah ibu bapa tidak suka menggunakannya.

Terdapat juga ibu bapa yang berfikir untuk tidak menggunakannya semasa bayi mereka belum dilahirkan dan akhirnya mengubah keputusan mereka apabila sukar untuk menenangkan bayi mereka yang menangis.

 

Jika anda ingin memberi bayi anda puting, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan, termasuk:

  • Tunggu sehingga bayi anda membiasakan diri dengan rutin penyusuan.
  • Jangan berikan puting bayi terlalu kerap. Tawarkan hanya selepas atau di antara waktu makan. Cuba hadkan penggunaan pada masa kritikal, seperti apabila mengalami sakit perut atau hanya untuk menenangkan diri. Ini boleh mengurangkan risiko jangkitan telinga tengah dan masalah lain.
  • Pilih puting jenis silikon, yang bebas BPA (bisphenol-A) dan selamat untuk bayi.
  • Pastikan puting bersih sebelum memberikannya kepada bayi – sterilkan ia seperti puting botol.
  • Jangan biarkan anak lain berkongsi puting.
  • Beri anak puting saiz yang sesuai untuk umurnya.
  • Jangan masukkan benda manis ke dalam pacifier kerana ia akan merosakkan gigi bayi anda.
  • Gantikan puting kosong dengan kerap – sama seperti puting botol bayi, periksa keretakan, pecah atau lubang yang boleh menampung kuman dan gantikannya dengan segera dengan puting baru.
  • Adalah lebih baik untuk “menceraikan” anak anda dari puting sebelum umur satu tahun. Malah, ini lebih mudah dilakukan pada masa ini berbanding ketika bayi anda berumur 2 atau 3 tahun. Dan lebih baik sebelum gigi kekal tumbuh, selalunya apabila anak berumur 6 tahun.

_________________________

TIPS BERHENTI MEMBERIKAN BAYI PUTING

Jika anda menghadapi masalah untuk menghentikan tabiat itu dan bayi anda sentiasa seronok menghisap puting, berikut ialah langkah yang boleh membantu:

  • Kurangkan masa bayi anda boleh menggunakan puting secara perlahan-lahan. Jangan berhenti memberi puting serta-merta, kerana ini mungkin menyukarkan bayi anda untuk bertenang.
  • Tawarkan ganjaran dalam bentuk aktiviti yang menyeronokkan, pelekat atau carta bintang – jangan berikan gula-gula untuk menggantikannya.
  • Tunjukkan kepadanya kanak-kanak perempuan dan lelaki yang lebih tua tidak menggunakan puting – kanak-kanak prasekolah suka dianggap lebih tua.
  • Hadkan penggunaan dengan tegas pada masa penting dalam masa sehari, seperti waktu tidur atau apabila tidak sihat.

Haa dah tahu kan apa pros dan cons sekiranya beri bayi puting kosong? Semoga bermanfaat!

cc: hellodoktor

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *