Skip to content

FAKTOR YANG MENYEBABKAN KEHAMILAN ANAK KEMBAR

Kembar seiras dilahirkan dari sebiji telur dan tidak berpunca daripada sebarang sebab luaran. Kembar tidak seiras atau lebih daripada dua terhasil daripada telur yang berbeza dan dicetuskan oleh pelbagai sebab. Akibatnya, bergantung pada keadaan tertentu, anda masih boleh hamil anak kembar. Untuk memahami lebih lanjut mengenainya, lihat artikel ini.

1. SEJARAH KELUARGA

Sejarah keluarga adalah berdasarkan salasilah keluarga ibu, bukan bapa. Kehadiran anak kembar dalam keluarga bapa tidak akan memberi kesan kepada kehamilan anda. Oleh kerana anda yang menghasilkan telur, ia bergantung kepada ibu. Oleh itu, peluang anda untuk hamil anak kembar lebih tinggi sekiranya keluarga sebelah anda sebagai ibu mempunyai anak kembar.

2. DIET

Pengambilan diet yang berlainan boleh menyebabkan perubahan hormon yang seterusnya akan memberi kesan kepada kehamilan anda. Sekiranya anda mengamalkan diet rendah lemak terutamanya jika anda seorang vegetarian, anda memiliki peluang yang sangat tipis untuk hamil anak kembar jika dibandingkan dengan mereka yang mengamalkan diet yang seimbang.

3. KUANTITI ANAK YANG SUDAH DIMILIKI

Faktor ini berkait rapat dengan tuah. Apabila seorang ibu sudah mempunyai anak yang ramai sebelum ini, ia menunjukkan bahawa ibu tersebut mempunyai ovulasi yang baik. Jadi jangan terkejut jika mereka sedang mengandung anak kembar.

4. USIA KEHAMILAN

Usia kehamilan terbaik untuk wanita hamil kembar secara semula jadi adalah apabila mereka berumur 30-an. Ovari dan sistem pembiakan wanita akan berubah pada masa ini apabila dia semakin tua. Ini menunjukkan bahawa wanita pada usia ini mampu bertelur lebih daripada satu telur setiap bulan.

5. LOKASI

Tempat asal juga adalah faktor sokongan yang agak penting untuk hamil anak kembar. Menurut kajian, kawasan Eropah Barat mempunyai nisbah kehamilan anak kembar yang agak tinggi iaitu 1 daripada setiap 60 kehamilan. Manakala, kawasan Asia Tenggara pula menunjukkan kadar yang agak rendah. Di Nigeria pula, nisbah kehamilan anak kembar pula adalah 1 daripada setiap 20 atau 30 kehamilan. Namun begitu, ini bukan mempunyai kaitan dengan bangsa kerana warga Nigeria yang menetap di negara lain mempunyai kadar kehamilan anak kembar yang rendah. Mungkin diet dan suhu juga memainkan peranan penting bagi warga Nigeria hamil anak kembar.

6. RAWATAN KESUBURAN

Anda boleh mendapatkan rawatan kesuburan seperti IVF untuk meningkatkan peluang anda mendapat anak kembar. Ini boleh merangsang badan anda untuk ovulasi dan bertelur lebih banyak.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *