Skip to content

FAHAMI SEBAB MENGAPA SI IBU TAK DAPAT MENYUSUKAN ANAKNYA

Sebelum anda menyalahkan diri sendiri ataupun menghukum ibu-ibu lain di luar sana yang “gagal” menyusukan bayi secara eksklusif, semak dulu 4 faktor utama mengapa sesetengah wanita tidak boleh atau tidak sepatutnya memberikan penyusuan susu ibu kepada anak.

Antara faktor tersebut termasuklah:

1. Bekalan susu ibu rendah
Bekalan susu rendah boleh disebabkan keadaan kesihatan yang dialami ibu . Akan tetapi, jika keadaan kesihatan itu mendapat rawatan yang betul, sesetengahnya boleh pulih seperti sedia kala, dan penghasilan bekalan susu badan mencukupi.

Walau bagaimanapun, terdapat isu kesihatan yang tidak berupaya dipulihkan, contohnya seperti:

Hipoplasia payudara: Tisu kelenjar untuk menghasilkan susu pada payudara tidak mencukupi .
Sindrom ovari polisistik (PCOS): PCOS berkaitan dengan hormon .
Hipotiroidisme: Kelenjar tiroid kurang aktif lalu fungsi badan menjadi perlahan .
Pernah menjalani pembedahan payudara: Prosedur seperti mastektomi yang memotong saluran susu serta saraf pada payudara .
Rawatan terapi radiasi: Terapi kanser payudara yang boleh merosakkan tisu yang menghasilkan susu .

2. Pengambilan ubat-ubatan tertentu
Walaupun kebanyakan ubat sesuai diambil oleh ibu yang ingin menyusu badan, namun masih ada juga ubat-ubatan yang tidak sesuai . Bagi ubat-ubatan preskripsi tertentu, ia berisiko mendatangkan bahaya kepada bayi, bahkan, ada sesetengah ubat turut boleh mengakibatkan penurunan bekalan susu .

Beberapa jenis ubat yang tidak sesuai untuk ibu menyusukan bayi adalah ubat kemoterapi , ubat antiretroviral, iodin radioaktif, beberapa ubat penenang, ubat sawan serta ubat yang cenderung mewujudkan rasa mengantuk dan menekan pernafasan .

Ubat kemoterapi berbahaya bagi bayi yang menyusu kerana ia boleh mengganggu pembahagian sel normal dan sihat di dalam tubuh mereka . Selain itu, ubat yang boleh mengurangkan bekalan susu ibu pula termasuklah ubat selesema dan sinus dengan pseudoephedrine serta sesetengah pil kontraseptif hormon yang mengandungi estrogen .

3. Menghidap penyakit berjangkit
Kebanyakan penyakit berjangkit boleh dirawat tanpa menjejaskan penyusuan eksklusif atau membahayakan bayi . Pun begitu, terdapat beberapa penyakit berjangkit yang boleh menular kepada bayi melalui susu badan, contohnya seperti HIV.

Yang lebih membimbangkan adalah risiko penularannya jauh lebih tinggi berbanding manfaat penyusuan susu ibu itu sendiri  .

4. Mengalami tekanan persekitaran
Jangan terkejut jika tekanan berlebihan juga boleh jadi punca kemerosotan bekalan susu ibu! Ini khususnya terjadi pada beberapa minggu pertama selepas bersalin.

Tidak mendapat tidur yang mencukupi, kesukaran untuk menyesuaikan diri dengan jadual bayi serta peningkatan kadar hormon tertentu seperti kortisol boleh mengurangkan bekalan susu badan secara dramatik.

CC:hellodoktor

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *