Skip to content

FAHAMI SEBAB MENGAPA IBU TIDAK DAPAT MENYUSUKAN BAYI!

KETAHUI PUNCA IBU TIDAK DAPAT MENYUSUKAN BAYI!

Assalamualaikum dan selamat pagi!

Harini Suraya Mothercare ingin berkongsi tentang punca ibu tidak dapat menyusukan bayi.

Jika anda seorang ibu yang tidak boleh melakukan penyusuan secara eksklusif, anda pasti akan rasa tertekan di dalam hati apabila melihat ibu-ibu lain dapat menyusukan bayi mereka.

Tetapi sebelum anda menyalahkan diri sendiri atau menghukum ibu yang tidak menyusukan bayi secara eksklusif, fahami dahulu puncanya, seperti yang dijelaskan di bawah.

 

_________________________

KENAPA ADA IBU GAGAL MENYUSUKAN BAYI?

Setiap ibu tahu bahawa penyusuan susu ibu sangat bermanfaat untuk ibu dan bayi. Malah, pakar mengesyorkan agar ibu menyusukan bayi mereka secara eksklusif sepanjang tahun pertama kehidupan.

Malangnya, tidak semua wanita boleh melakukan penyusuan. Ini mungkin disebabkan oleh kekurangan bekalan susu ibu. Salah satu sebab yang paling biasa ialah masalah kesihatan atau ubat yang menyebabkan penyusuan susu ibu secara eksklusif tidak selamat dilakukan.

Walau bagaimanapun, sesetengah ibu memutuskan untuk mencuba yang terbaik untuk memberi susu badan kepada anak mereka melalui botol susu atau memutuskan untuk berhenti menyusu untuk seketika dan kemudian mula menyusu semula.

Pun begitu, terdapat kes di mana bayi tidak boleh minum susu ibu terus dari botol susu atau terus daripada payudara. Dalam kes ini, pemberian susu formula kepada bayi, yang diperkaya dengan semua nutrien, sudah tentu harus menjadi pilihan terakhir.

 

FAKTOR PENYUSUAN EKSKLUSIF TIDAK BOLEH DILAKUKAN

Berikut adalah empat sebab mengapa sesetengah wanita tidak boleh atau tidak sepatutnya beri penyusuan susu ibu kepada anak.

Faktor-faktor tersebut termasuk:

 

1. Bekalan susu ibu rendah

Bekalan susu yang berkurangan boleh disebabkan oleh kesihatan ibu. Walau bagaimanapun, jika keadaan kesihatan itu dirawat dengan betul, mungkin boleh pulih dan menghasilkan susu yang mencukupi.

Walau bagaimanapun, ia tidak menyelesaikan masalah kesihatan yang tidak berjaya dipulihkan seperti:

  • Hipoplasia payudara: Tisu kelenjar untuk menghasilkan susu pada payudara tidak mencukupi.
  • Sindrom ovari polisistik (PCOS): PCOS berkaitan dengan hormon.
  • Hipotiroidisme: Kelenjar tiroid kurang aktif lalu fungsi badan menjadi perlahan.
  • Pernah menjalani pembedahan payudara: Prosedur seperti mastektomi yang memotong saluran susu serta saraf pada payudara.
  • Rawatan terapi radiasi: Terapi kanser payudara yang boleh merosakkan tisu yang menghasilkan susu.

 

2. Pengambilan ubat-ubatan tertentu

Kebanyakan ubat sesuai untuk ibu menyusu badan, namun masih ada juga ubat-ubatan yang tidak sesuai. Ubat preskripsi tertentu membawa risiko membahayakan bayi. Malah, sesetengah ubat boleh menyebabkan penurunan pengeluaran susu.

Jenis ubat yang tidak sesuai untuk ibu menyusu termasuk ubat kemoterapi, ubat antiretroviral, iodin radioaktif, beberapa ubat penenang, ubat sawan dan ubat yang cenderung menyebabkan rasa mengantuk dan menekan pernafasan.

Ubat kemoterapi berbahaya untuk bayi yang menyusu kerana ia boleh mengganggu pembahagian sel yang normal dan sihat dalam badan mereka. Selain itu, ubat-ubatan yang boleh mengurangkan pengeluaran susu ibu termasuk ubat selesema dan sinus yang mengandungi pseudoephedrine dan beberapa kontraseptif hormon yang mengandungi estrogen.

 

3. Menghidap penyakit berjangkit

Kebanyakan penyakit berjangkit boleh dirawat tanpa menjejaskan penyusuan susu ibu secara eksklusif atau membahayakan bayi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penyakit berjangkit, seperti HIV, yang boleh menular kepada bayi melalui susu badan.

Apa yang lebih membimbangkan ialah risiko jangkitan jauh lebih tinggi berbanding manfaat penyusuan susu ibu itu sendiri.

 

4. Mengalami tekanan persekitaran

Terlalu banyak tekanan juga boleh menyebabkan pengeluaran susu berkurangan, tetapi jangan terkejut. Ini khususnya terjadi semasa minggu pertama selepas bersalin.

Kurang tidur, kesukaran untuk menyesuaikan diri dengan jadual bayi, dan peningkatan tahap hormon tertentu seperti kortisol boleh mengurangkan pengeluaran susu dalam badan dengan ketara.

 

BAGAIMANA INGIN MENYUSUKAN BAYI WALAUPUN TANPA SUSU BADAN?

Jika ini adalah pengalaman pertama anda sebagai seorang ibu, anda tahu bahawa menjadi ibu itu sendiri adalah satu tanggungjawab yang besar kerana ia menguji ketahanan mental, fizikal dan emosi. Bahagian yang paling menakutkan ialah tekanan kerana tidak dapat menyusu secara eksklusif boleh menyebabkan kemurungan.

Tidak perlu rasa bersalah jika anda tidak boleh menyusu secara eksklusif. Jika keputusan telah dibuat untuk memberi susu formula, percayalah keputusan itu dan percayalah bahawa ia adalah yang terbaik untuk bayi anda.

Jika anda lebih suka memberi susu formula atau susu badan kepada bayi anda daripada botol, ikuti petua ini untuk memastikan nutrisi yang dibekalkan kepada bayi masih kekal sama:

 

1. Mengepam susu badan + susu formula

Jika anda menghadapi masalah untuk menghasilkan bekalan susu ibu yang mencukupi atau perlu berehat daripada mencuba, menambah susu ibu yang dipam dengan susu formula yang diperkaya dengan nutrien.

 

2. Memberikan susu formula

Sudah tentu, keputusan untuk beralih daripada penyusuan susu ibu kepada susu formula boleh menjadi satu emosi, apatah lagi apabila anda mungkin merasakan bahawa ikatan antara ibu dan anak semakin berkurang.

Tetapi anda mesti faham bahawa ikatan kasih sayang antara ibu dan anak adalah ikatan yang istimewa. Tidak kira kaedah penyusuan, kasih sayang seorang ibu dirasai kepada bayi tanpa mengira bagaimana anda menyusukannya.

 

JANGAN LUPA UNTUK MEMENUHI KEPERLUAN NUTRISI ANAK

Adakah mungkin untuk memberi susu formula kepada bayi, keperluan nutrisi yang diperlukan mereka mencukupi? Bagaimana pula dengan sistem imun mereka? Kita semua tahu bahawa penyusuan susu ibu memainkan peranan penting dalam sistem imun badan bayi.

Jangan risau, ibu. Pada masa ini, terdapat pelbagai susu formula yang terdapat di pasaran yang kaya dengan khasiat dan dapat memenuhi keperluan nutrisi anak. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa susu lembu tidak boleh diberikan kepada anak di bawah umur satu tahun.

Sudah tentu penyusuan susu ibu adalah yang terbaik, tetapi jika anda perlu memberi susu formula kepada bayi anda, pastikan ia mengandungi nutrisi penting ini:

 

1) Laktoferin

Ini adalah protein pengikat zat besi yang penting yang juga terdapat dalam susu badan. Laktoferin menyokong kesihatan pencernaan dan juga menghalang pertumbuhan bakteria.

Selain itu, kajian klinikal menunjukkan bahawa protein ini berupaya menyokong kesihatan imun anak dan boleh memainkan peranan penting dalam perkembangan otak dan sistem kognitif bayi yang baru lahir, terutamanya semasa proses tumbesaran.

 

2) MFGM

MFGM terdapat dalam setiap titisan susu ibu dan menyokong perkembangan kognitif anak. Milk fat globule membrane adalah sumber penggalak imun serta lapisan semulajadi yang kaya dengan nutrien yang mengelilingi lemak susu.

MFGM mempunyai kesan positif terhadap tindak balas sistem imun dan oleh itu paling baik dimasukkan ke dalam diet harian untuk meningkatkan imuniti badan.

 

3) DHA

DHA, yang terdapat dalam susu, adalah asid lemak omega yang merupakan komponen struktur otak yang penting untuk perkembangan anak. Ia adalah nutrien yang paling penting untuk tumbesaran dan perkembangan imuniti kanak-kanak.

Prebiotik memberi kesan kepada kesihatan saluran percernaan dan juga merupakan salah satu makanan terbaik untuk meningkatkan imun.

 

4) Kolin

Kolin adalah prebiotik yang membekalkan nutrien penting untuk perkembangan otak dan kecerdasan anak.

 

5) Vitamin D, C, E

Ketiga-tiga vitamin ini memainkan peranan dalam perkembangan imun dan kesihatan anak.

Vitamin D penting dalam penggunaan kalsium dan fosforus tubuh. Ia terlibat dalam imuniti dan mengawal pertumbuhan sel. Anak memerlukan vitamin D yang mencukupi untuk membina tulang yang kuat dan gigi yang sihat.

Vitamin C juga berperanan dalam menyokong sistem ketahanan badan dan amat penting untuk mengekalkan kesihatan fizikal terutamanya perkembangan dan tumbesaran.

Vitamin E bertindak sebagai antioksidan dan memberi manfaat kepada tubuh dengan melindungi vitamin A dan C, sel darah merah, dan asid lemak penting daripada dimusnahkan.

 

6) Nukleotida

Nukleotida bukan sahaja meningkatkan pembaikan usus, tetapi juga tindak balas imun dan pertumbuhan. Beberapa kajian klinikal telah menunjukkan bahawa suplemen ini mempunyai kesan positif dalam mengurangkan masalah cirit-birit serta meningkatkan fungsi imun dan mikroflora usus.

 

JANGAN RISAU, JALINAN KASIH ANTARA IBU DAN ANAK MASIH TETAP UTUH

Walaupun sukar untuk diterima, penyusuan susu ibu bukanlah satu-satunya cara untuk mewujudkan ikatan yang erat dan membekalkan nutrisi anak. Ikatan antara ibu dan anak menjadi lebih utuh setiap kali anda mendukungnya, berbual dan memberikan penyusuan melalui susu botol.

Pelbagai pilihan sokongan disediakan untuk memenuhi keperluan nutrisi anak. Hanya kerana anda tidak boleh menyusu tidak bermakna anda tidak boleh menjadi ibu yang baik dan membesarkan anak yang sihat dan bahagia.

Semoga perkongsian ini bermanfaat!

 

cc: hellodoktor

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *