Manfaat beri goji untuk wanita hamil terkenal kerana sangat banyak dan mempunyai pelbagai kandungan pemakanan. Goji berry adalah salah satu buah yang berasal dari China. Buah ini sama dengan warnanya, iaitu oren. Siapa sangka bahawa terdapat banyak faedah buah ini untuk wanita hamil yang jarang diketahui oleh ibu. Manfaat yang diperolehi tidak dapat dipisahkan daripada kandungan pemakanan di dalamnya.

Buah beri goji ini kaya dengan antioksidan, vitamin dan juga mineral. Beberapa kandungan ini termasuk serat, besi, karbohidrat, protein, zink, vitamin A, vitamin C, asid amino dan banyak lagi. Di mana kandungan nutrien ini diperlukan oleh wanita hamil dan janin dalam rahim.

1 ) MENGATASI MORNING SICKNESS

Walaupun tidak semua, tetapi majoriti wanita yang hamil akan berasa morning sickness atau muntah pada waktu pagi. Keadaan ini biasanya akan dirasai semasa trimester pertama. Apabila anda mengalami morning sickness, aktiviti harian anda pasti akan terganggu kerana badan lemah atau tidak bertenaga. Masalah morning sickness ini boleh diselesaikan dengan memakan jus beri goji. Manfaat ini boleh diperolehi terima kasih kepada kandungan pemakanan dalam buah beri goji.

2 ) MENGAWAL BERAT BADAN

Apabila anda hamil, berat badan anda akan meningkat secara drastik. Ini bukan tanpa sebab kerana makanan yang dimakan sangat banyak. Wanita hamil juga menjadi lebih mudah untuk lapar. Untuk menjadi lebih lama dan mengurangkan selera makan, wanita hamil dinasihatkan untuk makan beri goji. Makan buah ini akan menjadikan gula yang dikeluarkan dalam aliran darah lebih perlahan supaya ia membantu mengawal berat badan dengan meningkatkan metabolisme badan dan juga membakar lebih banyak kalori.

3 ) MEMPUNYAI TAHAP BESI TINGGI

Buah beri Goji adalah salah satu sumber besi yang baik jadi disyorkan untuk dimakan oleh wanita hamil. Ini kerana wanita hamil memerlukan pengambilan zat besi yang mencukupi untuk mengelakkan anemia. Oleh itu, wanita hamil mesti mengambil buah goji setiap hari untuk memenuhi keperluan harian besi sebanyak 18 mg.

4 ) MENJAGA TAHAP GULA STABIL

Terdapat banyak kandungan pemakanan dalam beri goji, termasuk serat dan karbohidrat. Buah ini mempunyai serat tinggi dan karbohidrat kompleks jadi ia berguna untuk membuat gula darah naik lebih perlahan. Sudah tentu ini akan mengurangkan risiko penurunan paras gula yang kemudiannya membantu mengawal pelepasan gula ke dalam darah.

5 ) MENINGKATKAN KUALITI TIDUR

Manfaat seterusnya beri goji untuk wanita hamil adalah bahawa ia boleh meningkatkan kualiti tidur. Penyelidikan yang telah dilakukan mengatakan bahawa memakan jus goji berry boleh meningkatkan tenaga, mood dan juga kesihatan pencernaan. Seperti yang diketahui jika wanita hamil memerlukan tidur yang berkualiti.