Skip to content

ELAKKAN PENGGUNAAN TELEFON BIMBIT KETIKA MENYUSU

ELAKKAN PENGGUNAAN TELEFON BIMBIT KETIKA MENYUSU

Penyusuan secara terus daripada badan ibu adalah cara semula jadi bagi seorang ibu untuk memberi nutrien kepada bayinya yang mana nutrien tersebut diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi tersebut. Selain memenuhi keperluan pemakanan anak kecil, penyusuan susu ibu juga akan dapat membantu mengeratkan hubungan ibu dan bayi, dengan syarat si ibu hendaklah memberi perhatian kepada bayi dan tidak menggunakan telefon bimbit ketika menyusu.

Sekiranya bayi tersebut berjaya menyesuaikan diri dengan ibu dan menyusu dengan betul, barulah si ibu boleh menyusukan bayi sambil bermain telefon dengan tujuang menghabiskan masa atau berhubung dengan orang yang rapat. Untuk pengetahuan para ibu, terdapat beberapa sebab mengapa bermain telefon bimbit dan menyusu bukanlah idea yang baik.

  1. Menghalang eye contact di antara ibu dan bayi.

Eye contact di antara ibu dan bayi semasa menyusu adalah sangat penting pada 6 bulan pertama kehidupannya untuk menguatkan hubungan ibu dan bayi. Perbuatan kerap melihat telefon semasa menyusu boleh menyebabkan ibu terlepas dari eye contact dengan bayi. Kajian juga menunjukkan bahawa eye contact di antara ibu dan bayi boleh membantu dan membuat emosi dan otak mereka ‘selari’. Ini membantu meningkatkan kemahiran belajar dan komunikasi pada masa hadapan untuk bayi.

2. Ia boleh menyebabkan bayi sukar mendapat perhatian.

Ketika anda menggunakan telefon emasa menyusu, si kecil dapat merasakan perubahan perhatian anda dan mula bersuara atau menarik wajah ibu ke arahnya. Mungkin sekarang, perbuatan ini comel bagi ibu tetapi boleh menjadikan bayi tersebut makin sensitif. Satu kajian dilakukan yang dikenali sebagai ‘Still Face Experiment’ menunjukkan bahawa anak-anak memerhati dan dapat merasa jika ibu bapa mereka mempunyai ekspresi kosong. Kajian itu mendapati bahawa bayi cenderung untuk mendapatkan perhatian ibu bapa mereka. Mereka ingin diberi perhatian oleh orang dewasa di sekeliling mereka dan ini menyebabkan hormon stres mereka meningkat. Jika perkara yang sama masih berlaku setelah beberapa minggu, bayi akan mula panik dan menangis.

3. Risiko pendedahan kepada radiasi.

Telefon bimbit memancarkan radiasi dan bayi yang sangat kecil mungkin dapat menyerap radiasi ini. Sinaran gelombang mikro kebanyakannya berterusan, tetapi radiasi daripada telefon bimbit biasanya tidak tetap. Namun, ia masih boleh merosakkan struktur DNA bayi, sel otak dan boleh menyebabkan barah serta penyakit-penyakit lain. Oleh itu, pastikan ibu elakkan penggunaan dan jauhkan telefon bimbit dari bayi bukan sahaja ketika menyusu tetapi sepanjang masa.

Oleh itu, penting bagi ibu untuk menggunakan telefon bimbit secara terhad. Elakkan menggunakan telefon pintar semasa menyusu kerana ia mungkin akan membuatkan ibu kehilangan perasaan gembira dan akan merindui saat penting ini di kemudian hari. Penyusuan susu ibu adalah fasa yang ibu perlu hargai, jadi pastikan ibu menjadikannya satu fasa yang tidak dapat dilupakan. Jangan gunakan telefon bimbit anda semasa menyusu, fokus pada bayi anda dan kuatkan ikatan anda dengan bayi anda!

Kredit gambar: Laman web theAsianparent

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *