Skip to content

CARA MENJAGA LUKA EPISIOTOMI

APA ITU EPISIOTOMI?

Episiotomi adalah teknik memotong di bahagian kemaluan yang terletak di antara faraj dan dubur. Luka episiotomi biasanya digelar luka jahitan bersalin yang dilakukan bagi memudahkan laluan bayi. Selepas selamat bersalin, luka tersebut akan dijahit semula dan benang jahitan tersebut akan luruh dengan sendirinya selepas beberapa hari.

  • Menjaga kebersihan luka

Pastikan untuk membersihkan luka setiap kali selepas ke tandas. Tukar tuala wanita dengan kerap. Lalukan air bersih ke luka lalu tekap sahaja dengan tisu bersih untuk mengeringkannya tetapi jangan sesekali sapu bahagian luka tersebut.

  • Mendedahkan luka

Ambil masa dalam sehari untuk membiarkan luka terdedah supaya luka mengalami pengudaraan yang baik.

  • Lakukan sitz bath

Sitz bath adalah rendaman air garam di mana segenggam garam dilarutkan di dalam satu jag air panas. Kemudia, campurkan dengan air biasa supaya campuran tersebut menjadi suam dan tuangkan ke dalam besen. Duduk di dalam besen tersebut selama 10 – 15 minit.

  • Elakkan sembelit

Disarankan untuk minum air kosong yang banyak dan makan makanan yang kaya dengan fiber. Kerap meneran ketika membuang air besar boleh mengakibatkan luka meregang dan terbuka.

  • Pemilihan makanan

Makan makanan yang berkhasiat bagi mendapatkan nutrien penting untuk penyembuhan luka.

  • Senaman KEGEL’S

Senaman kemutan untuk menguatkan semua otot-otot pelvis.

  • Elakkan melakukan kerja berat

Proses penjagaan luka mengambil masa yang agak lama. Elakkan diri daripada melakukan kerja berat. Ambillah masa untuk rehat secukupnya ketika tempoh berpantang.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *