Skip to content

CARA MELEGAKAN BAYI PERUT KEMBUNG!

Assalamualaikum dan selamat petang!

Hari ini Suraya Mothercare ingin berkongsi berkaitan cara untuk melegakan perut kembung pada bayi.

Gas dan kolik pada bayi adalah normal dan sering terjadi pada bayi di bawah umur 6 bulan. Terdapat cara untuk melegakan gas bayi anda – cubalah!

Ikuti perkongsian ini untuk ketahui dengan lebih lanjut.

___________________________

Apakah bayi kolik?

Bayi pada waktu malam sering menangis untuk jangka masa yang lama dan menjadi mudah marah. Keadaan ini biasanya berlaku beberapa kali seminggu. Bagaimanapun, ibu bapa tidak perlu risau kerana masalah menangis malam ini akan berkurangan apabila bayi membesar. Kembung perut adalah salah satu simptom yang paling menyedihkan bagi bayi, walaupun mereka cukup makan dan sihat. Dikatakan bahawa bayi yang perut buncit selalunya menangis lebih dari 3 jam sehari, 3 hari seminggu, dan lebih dari 3 minggu.

Apakah simptom kolik bayi?

Kembung perut biasanya paling teruk apabila bayi anda berumur kira-kira 6 hingga 8 minggu dan reda dengan sendirinya antara 8 dan 14 minggu.

Tanda-tanda bayi kembung yang perlu diperhatikan ialah:

 • Jangkaan bilangan episod tangisan: Bayi anda menangis pada masa yang sama setiap hari, biasanya pada lewat petang atau petang. Episod ini boleh berlangsung dari beberapa minit hingga lebih daripada tiga jam pada hari tertentu.
 • Tangisan yang keterlaluan: Tangisan kolik adalah keterlaluan, kedengaran panik, dan selalunya bernada tinggi. Muka bayi anda mungkin penuh dengan air mata dan mungkin sangat sukar untuk menenangkannya.
 • Menangis tanpa sebab yang jelas: Menangis yang dikaitkan dengan kembung perut berlaku tanpa sebab yang jelas.
 • Perubahan postur: Membengkokkan kaki, melenturkan penumbuk dan menegangkan otot perut adalah perkara biasa semasa episod kolik.

Petua hilangkan gas pada bayi:

 • Teknik Penyusuan. Anda perlu memastikan bayi anda dilekatkan dengan betul pada puting. Ini memberikan kedudukan paling selesa untuk bayi anda menyusu tanpa menelan gas. Teknik pemasangan yang baik juga menghalang puting melecet dan perkembangan rekahan puting yang sangat menyakitkan.
 • Beralih kepada susu formula. Masalah gas pada bayi boleh disebabkan oleh alahan kepada produk tenusu tertentu. Sesetengah bayi mungkin tidak sesuai untuk formula tertentu kerana alahan kepada protein susu, laktosa atau usus yang tidak matang.
 • Puting Padanan. Jika bayi anda minum dari botol, pastikan anda menggunakan puting saiz yang betul. Saiz puting memainkan peranan penting dalam pengaliran susu dan boleh menyebabkan sakit perut pada bayi anda.
 • Perhatikan diet anda. Ibu yang menyusukan bayi mungkin perlu mengelakkan beberapa makanan yang diketahui boleh menyebabkan gas pada bayi.
  Makanan yang perlu dielakkan termasuk kubis, brokoli, kembang kol, kafein dan produk tenusu.
 • Bayi yang sendawa. Bayi yang tidak kerap sendawa mungkin mengalami gas akibat kembung perut. Gunakan kaedah yang sesuai untuk sendawakan bayi anda. Jika bayi anda mudah muntah selepas menyusu, seperti dalam kes kolik, ini adalah perkara biasa dan tidak berbahaya kepada bayi anda.
 • Alihkan perhatian. Alihkan perhatian bayi anda dengan membawanya berjalan-jalan atau menikmati angin di taman. Persekitaran baharu boleh membantu bayi anda melupakan ketidakselesaan dan berhenti menangis.
 • Teknik Urutan. Gosok perut bayi anda dengan minyak yang sesuai dan urut perlahan-lahan. Anda perlu memastikan kaedah urutan yang anda gunakan adalah betul dan tidak memberi kesan negatif kepada bayi anda.
 • Dodoikan. Masalah kentut bayi anda mungkin dapat diselesaikan dengan meyakinkan bayi anda. Susukan bayi anda dengan lembut dan jangan sekali-kali menjerit kepada bayi anda. Cuba beri dia ketenangan.
 • Minta Bantuan. Cuba minta bantuan pasangan anda untuk melegakan tekanan yang menyelubungi perasaan anda. Pastikan semua ibu mendapat rehat yang cukup, kerana ibu juga perlu sihat untuk menjaga bayi mereka.

Petua untuk Bayi Kembung

Petua berikut boleh membantu melegakan kembung perut:

 • Kekal tegak semasa menyusu. Jika anda menyusu, pastikan untuk menyusu pada satu payudara sehingga hampir kosong sebelum menukarkan kepada bahagian yang lain.
 • Pertimbangkan untuk menukar diet anda. Pemakanan ibu semasa menyusu mungkin tidak mempengaruhi gejala kolik bayinya. Dalam keluarga yang mempunyai sejarah alahan, membuang alergen yang berpotensi daripada diet boleh membantu mengesan alahan makanan yang tidak diketahui pada bayi.
 • Tukar kepada susu formula. Formula mungkin tidak menyebabkan gejala. Walau bagaimanapun, jika bayi anda alah kepada susu lembu atau mempunyai intoleransi susu lembu, beralih kepada susu yang dipanggil hidrolisis mungkin membuat perbezaan.
 • Menukar botol bayi anda. Mencuba pelbagai jenis botol dan puting boleh melegakan beberapa gejala bayi anda.
 • Gantikan botol bayi. Mencuba pelbagai jenis botol dan puting boleh melegakan beberapa gejala bayi anda.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berbincang dengan doktor anda tentang rawatan terbaik untuk anak anda.

cc: hellodoktor

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *