Skip to content

CARA ATASI DAN MENCEGAH WAJAH KUSAM KETIKA HAMIL

Salah satu masalah yang sering membuat wanita gelisah, cemas dan sedih adalah apabila wajah muka mula terlihat kusam semasa kehamilan. Biasanya semasa tempoh kehamilan, muka, leher dan ketiak akan kelihatan lebih gelap tanpa sebab. Walaupun anda tinggal di dalam rumah sepanjang hari, kulit anda masih akan kelihatan kusam.

Sebenarnya, syarat-syarat ini sangat munasabah, wanita! Puncanya adalah perubahan hormon yang berlaku di dalam badan. Ketidakseimbangan hormon akan menjejaskan badan. Ia menjadikan anda menjadi tidak selesa dan mual.

Berikut beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi kekusaman wajah.

1.Mengamalkan pemakaian topeng semulajadi

Cara paling selamat untuk menangani wajah kusam semasa kehamilan sudah tentu menggunakan bahan semula jadi. Penggunaan bahan semulajadi tidak akan menjejaskan kesihatan janin. Sebaliknya, ia sebenarnya menjadikan kulit muka menjadi lebih segar.Seperti topeng pisang, madu, oren, betik, dan aloe vera

2.Memperbanyakkan pengambilan buah buahan 

Apabila hamil, anda perlu meningkatkan penggunaan buah-buahan. Buah adalah makanan sihat yang kaya dengan vitamin dan mineral. Dengan memakan buah secara teratur, bukan sahaja badan dan janin menjadi sihat. Tetapi keindahan kulit anda juga akan dikekalkan! Pengambilan buah boleh menghalang muka yang kusam dan berkedut. Jadi, jangan lupa untuk menyediakan buah-buahan sebagai menu harian anda!

3. Sayur-sayuran

Menu seterusnya yang mesti anda berikan adalah sayur-sayuran seperti lobak merah, kentang, bayam, Moringa dan sebagainya. Sayur-sayuran juga tinggi vitamin, mineral dan juga serat. Makan sayur-sayuran dengan kerap setiap hari boleh menjadikan tekstur kulit lebih lembut. Sayur-sayuran juga membantu mengatasi muka yang kusam dan kulit anda dijamin kelihatan muda.

4.Gunakan Minyak Zaitun

Adalah penting untuk melindungi kulit anda daripada pendedahan kepada sinaran UV, walaupun anda hanya berada di dalam rumah. Kerana kesan sinaran UV sangat buruk untuk kulit. Bukan sahaja ia mencetuskan pigmentasi, tetapi ia juga menyebabkan muka menjadi merah, berkedut, kering dan cenderung merangsang pembentukan bintik gelap. Nah, maka sangat wajib bagi wanita untuk memakai pelindung matahari. Tetapi jika semasa kehamilan anda berasa bimbang tentang menggunakan pelindung matahari atau sunblock, anda boleh menggantikannya dengan minyak zaitun. Minyak zaitun mengandungi bahan antioksidan yang mampu melindungi kulit daripada bahaya radikal bebas.

5.Banyakkankan Rehat di Rumah

Sebaik-baiknya, seorang wanita hamil memang perlu meningkatkan masa untuk berehat di rumah. Walaupun ini kelihatan membosankan, sebenarnya ada faedah! Apabila tidur, biasanya kulit dikawal dengan lebih optimum, dengan kata lain tidur boleh membantu mengatasi masalah kulit anda yang kusam dan menjadikannya lebih cerah. Di samping itu, melakukan aktiviti di rumah juga memastikan kulit anda dilindungi daripada pendedahan cahaya matahari. Dengan cara itu, kesan buruk sinaran UV dapat dikurangkan.

6.Banyakkan minum air masak

Petua terakhir untuk mengatasi muka kusam semasa hami adalah untuk meningkatkan penggunaan air. Jangan malas untuk merebut segelas air minuman di antara aktiviti anda. Air kosong mempunyai epranan penting untuk badan. Selain membantu membuang toksin, air kosong juga menjadikan muka kelihatan lebih cerah, lembut dan bebas kedutan.

CC:caramemutihkanwajah

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *