BENARKAH PENYUSUAN BOLEH MENCEGAH BARAH?

Tahukah anda bahawa penyusuan susu ibu dapat mengurangkan risiko ibu untuk menghidap barah?

Sebilangan besar orang tahu bahawa terdapat banyak manfaat daripada menyusu. Kita semua mungkin pernah mendengar bahawa ia adalah sumber pemakanan terbaik bagi bayi dan memberikan banyak manfaat kesihatan kepada bayi. Manfaat kesihatan bagi wanita yang menyusu adalah kurang diketahui. Selain mengurangkan risiko ibu untuk menghidap diabetes tahap 2 dan tekanan darah tinggi, penyusuan susu ibu juga dapat menurunkan risiko kanser payudara dan ovari seorang ibu.

Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa hanya 1 daripada 4 orang wanita cenderung menghidap barah payudara sekiranya dia menyusu. Penting untuk mengetahui bahawa penyusuan susu ibu tidak hanya membantu kesihatan bayi tetapi juga kesihatan ibu. American Academy of Pediatrics (AAP) mengesyorkan agar bayi disusukan secara eksklusif selama kira-kira 6 bulan pertama dengan penyusuan berterusan selepas pengenalan makanan pejal selama 1 tahun atau lebih dilakukan.

Salah satu sebab penyusuan boleh mengurangkan risiko kanser ialah ketika seorang wanita menyusu, ibu mengalami perubahan hormon yang dapat melambatkan kembali tempoh haidnya. Ini mengurangkan pendedahan ibu terhadap hormon seperti estrogen, yang berkaitan dengan peningkatan risiko barah payudara dan ovari. Teori lain: Penyusuan menjadikan sel-sel payudara lebih tahan terhadap mutasi yang boleh menyebabkan kanser.

Selain itu, terdapat faktor gaya hidup yang sering dimainkan: Wanita menyusu (dan mengandung) cenderung untuk berhenti merokok dan minum alkohol, makan makanan yang lebih sihat, dan secara umumnya menjaga diri mereka dengan lebih baik. Tingkah laku ini dikenali untuk mengurangkan risiko kanser payudara ibu.

Jika anda tidak mampu menyusukan bayi, jangan risau. Ia bukanlah satu petanda yang anda akan mendapat barah payudara jika tidak menyusu. Antara cara yang paling berkesan yang perlu dilakukan oleh setiap ibu ialah mengambil berat akan amalan gaya hidup sihat. Ini bermakna, menyusu bukanlah satu-satunya cara untuk mengurangkan risiko kanser payudara anda. Senaman dan pemakanan sihat juga boleh membantu anda.

Kredit gambar: Laman web TimesNowNews