Assalamualaikum dan selamat pagi Mummies!

Haaa? Anak menangis, haih tak bagi chance langsung Mummies nak baca blog dari surayamothercare.

Tulah kan tak boleh tingal langsung, tapi macam mana anak ni ‘alert’ aje bila Mummies tinggalkan dia sekejap?

Jawapannya bau Mummies! surprised

Bayi dah kenal bau Mummies tau, bila dia rasa tak senang, bayi akan merengek, dah bila digendong orang lain ehh menangis, digendong ibu Mummies tahu pulak senyap.

Nak tahu lebih lanjut, jom baca isian di bawah.

_________________________

BAU BADAN IBU, MEDIUM KETENANGAN BAYI?

Apabila anak kecil anda boleh mencari bau anda dengan “menghidu”, ia sangat menggembirakan.

Walau bagaimanapun, bagaimana situasi itu berlaku dan adakah ia dianggap sebagai tanda bayi mengenali ibunya?

Seperti yang kita ketahui, rongga hidung mula berkembang pada bulan kedua kehamilan.

Semasa proses tumbesaran janin, sensasi rasa dan bau mula berkembang lebih awal.

Bayi dalam kandungan akan mula menelan dan menghisap pada bulan kelima kehamilan.

Bayi akan menelan kira-kira 0.5 liter cecair ketuban setiap hari jika ibu-ibu tahu. Bayi kemudiannya akan mencerna cecair ketuban atau amniotik ini.

Bayi akan menerima nutrien ini dalam darah mereka. Nutrien ini disaring melalui tali pusat.

Penyaringan akan dibawa ke buah pinggang melalui darah ibu dan kemudian dibuang sebagai sisa.

Oleh itu, satu pemeriksaan kehamilan penting ialah ujian air kencing ibu hamil, yang kadangkala dilakukan oleh doktor.

__________________________

Mummies rasa apa sebabnya ya?

Ini kerana kakitangan perubatan boleh mengetahui keadaan ibu dan bayi dengan menjalankan ujian air kencing.

Tali pusat, yang menjalankan pelbagai fungsi, termasuk menyediakan makanan dan mengekalkan hubungan dengan ibu sepanjang tempoh sembilan bulan kandungan, akan dipotong selepas bayi selamat dilahirkan.

Oleh itu, bayi akan mula menggunakan sensasi bau mereka pada tahap perkembangan awal untuk mencari bau yang dikenali. Ini menunjukkan bayi mengenali ibunya.

_________________________

KAJIAN BAYI MENGENALI IBUNYA

Bayi boleh berasa selamat dan tenang kerana bau anda, kerana anda adalah orang pertama yang menjaga mereka.

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2015 dalam jurnal Breastfeeding Medicine mendapati bahawa hanya memberi susu badan kepada bayi pramatang menenangkan bayi.

Dalam kajian tambahan yang dijalankan oleh saintis di Penn State College of Medicine, saintis mendapati bahawa bau ibu sesetengah bayi adalah terlalu menarik—atau terlalu menarik—untuk mereka untuk tidur di bilik yang sama dengan ibu mereka.

Keadaan itu menyebabkan ibu bapa dan bayi kurang tidur.

Sebabtulah bayi asyik melekat aje dengan Mummies kan? kalau orang lain mahupun bapanya yang pegang, mulalah menangis.

cc: hellodoktor.com

https://hellodoktor.com/keibubapaan/bayi/penjagaan-bayi/tanda-bayi-mengenali-ibunya/ 

 

 

Written by Suraya Mothercare & Beauty

More From This Category

Best Cium Baby Tapi AWAS Kulit Si Manja Sangat Sensitif!    Bayi  mempunyai kulit licin dan lembut yang boleh menyebabkan orang sekeliling bayi geram dan ketagihan. Walau bagaimanapun, kulit bayi boleh menjadi kering dan sensitif.  Oleh itu, terdapat...

read more

Best Cium Baby Tapi AWAS Kulit Si Manja Sangat Sensitif!    Bayi  mempunyai kulit licin dan lembut yang boleh menyebabkan orang sekeliling bayi geram dan ketagihan. Walau bagaimanapun, kulit bayi boleh menjadi kering dan sensitif.  Oleh itu, terdapat...

read more

Best Cium Baby Tapi AWAS Kulit Si Manja Sangat Sensitif!    Bayi  mempunyai kulit licin dan lembut yang boleh menyebabkan orang sekeliling bayi geram dan ketagihan. Walau bagaimanapun, kulit bayi boleh menjadi kering dan sensitif.  Oleh itu, terdapat...

read more

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *