Skip to content

7 CARA KURANGKAN TEKANAN DARAH TINGGI KETIKA HAMIL

Tekanan Darah Tinggi Ketika Hamil dikenali sebagai pregnancy induced hypertension (PIH) ataupun hypertension ketika hamil. Tekanan darah akan sedikit berubah ketika hamil, ini dIsebabkan oleh hormon kehamilan dan progesteron mengendurkan dinding salur darah anda. Tekanan darah tinggi bagi orang normal ialah 140 ke 90, tetapi bagi ibu hamil tekanan normal ialah 110 ke 70 atau 120 ke 80. Sekiranya tekanan darah melebihi 14o, itu sudah dikategorikan sebagai tinggi.

Bagi ibu – ibu yang mempunyai penyakit tekanan darah tinggi ketika hamil, ia boleh menyebabkan berisiko kehilangan bayi, nyawa sendiri dan berat bayi kurang dari bayi yang normal. Terdapat beberapa cara untuk membantu anda mengurangkan tekanan darah tinggi ketika hamil.

1) Mengurangkan Makanan Tinggi Sodium & Makanan Segera.

Tahukan anda penyebab utamatekanan darah tinggi ketika hamiladalah berpunca daripada makanan yang tinggi kandungan sodium natrium. Kebiasaannya makanan segera mengandungi sodium natrium yang tinggi. Maka, pastikan anda tidak mengambil makanan segara dengan lebih kerap

2) Banyakkan Minum Jus Buah

Amalkan minuman berkhasiat ini pada setiap pagi dan malam. Pastikan buah tersebut segar dan kurangkan gula. Selain dapat mengawal tekanan darah tinggi ketika hamil, ianya juga kaya dengan vitamin. Bukan sahaja bagus untuk ibu yang hamil, malah jus buah juga bagus untuk bayi dalam kandungan.

3) Sayur dan Ulam

Ulam seperti tomato, daun sup dan batang sadari bagus diamalkan setiap hari ketika anda ingin menjamu selera. Ini kerana ia dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi ketika hamil.

4) Air Asam Jawa

Ambil air asam jawa sehari sebanyak 2 kali seminggu. Iaitu siang malam. Cara untuk menyediakan air asam jawa ini ialah ambil air masa 1/2 cawan dan masukkan sedikit pes asam jawa. Selain dapat menurunkan tekanan darah tinggi ketika hamil, air asam jawa juga bagus untuk menyejukkan badan, menghilangkan sakit tekak dan batuk.

5) Bersenam

Membuat senaman ringan bagi mengurankan tekanan semasa tempoh kehamilan atau tekanan semasa menunggu proses bersalin.

6) Membuat Kerja Dengan Teratur

Keadaan terdesak atau kelam –  kabut boleh menyebabkan anda menjadi lebih tertekan. Pastikan tugas harian anda disiapkan dalam keadaan yang tenang. Sekiranya anda tidak dapat membuat kerja tersebut seorang, maka mintalah bantuan orang yang terdekat. Jangan memaksa diri sehinggakan anda merasa tekanan. Perasaan tertekan atau tekanan kerja akan membuat tekanan darah tinggi ketika hamil menjadi lebih merbahaya.

7) Mengambil Suplemen

Kadang – kadang apa yang anda makan tidak dapat diserap sepenuhnya oleh badan anda. Badan anda perlukan vitamin bagi menampung kekurangan vitamin dalam badan. Tapi bukan sebarang vitamin tau, pastikan ianya betul -betul semulajadi.

CC:mamaqaireen

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *